Τίτλοι τέλους θα γραφτούν σύντομα στην εταιρική συνύπαρξη του Ομίλου Κοπελούζου και της Gazprom Export, στην Προμηθέας Gas, καθώς ο ελληνικός Όμιλος πρόκειται να εξαγοράσει το 50% που κατέχει στην επιχείρηση ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.
Υπενθυμίζεται ότι η Προμηθέας Gas δραστηριοποιείται στην χονδρεμπορική αγορά αερίου, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία που προχώρησε σε εισαγωγές ρωσικού καυσίμου. Σε πρώτη φάση, οι εισαγωγές άγγιζαν σε ετήσια βάση το 1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), αποκλιμακούμενες με την πάροδο των ετών στο 0,5 bcm. H εταιρεία θα συνεχίσει να εισαγάγει ποσότητες ρωσικού αερίου στην αγορά, ανάλογα με τη ζήτηση, στη βάση της συμβατικής σχέσης της με την Gazprom, η οποία εκπνέει το 2027.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αποχώρηση της Gazprom Export πρέπει να θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, υπό το πρίσμα των δεδομένων που διαμορφώθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο μέσα σε λίγα έτη.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματικοί προσανατολισμοί του Ομίλου Κοπελούζου φανερώνουν την αναπροσαρμογή της στόχευσής του, αναφορικά με τη διαφαινόμενη διαφοροποίηση των οδεύσεων τροφοδοσίας της «Γηραιάς Ηπείρου» με αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε πρωταγωνιστή στην υλοποίηση της δεύτερης «πλωτής πύλης» εισόδου στη χώρα, με το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται η εγκατάσταση και δεύτερου FSRU στην ίδια περιοχή, με προοπτική αυτή τη φορά την «υποδοχή» καυσίμου που θα φτάνει ακόμη βορειότερα στην Ευρώπη, έως την Ουκρανία.
Άλλοι εισαγωγείς ρουσικού αερίου στη χώρα μας είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας (για ετήσιες ποσότητες ύψους 2 bcm), όπως και η Mytilineos (περίπου 1 bcm).