Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν οι επικεφαλής Ευρώπης 18 φαρμακοβιομηχανιών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν οι επικεφαλής Ευρώπης 18 φαρμακοβιομηχανιών
Η ατζέντα της επιδιωκόμενης συνάντησης περιλαμβάνει δύο βασικά θέματα: την φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια και την προσέλκυση επενδύσεων από ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες στη χώρα.

Τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν να συναντήσουν με κοινή επιστολή τους οι επικεφαλής Ευρώπης 18 φαρμακευτικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα μέσω των θυγατρικών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, την επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών καθώς και στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, συνυπογράφουν οι Regional CEO’s των εταιρειών - μελών του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) AbbVie, Amgen, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Bristol Myers Squibb, CSL Behring, Genesis Pharma, Gilead, GlaxoSmithKline, Janssen, Merck, MSD, Novartis, Roche, Sanofi, Servier και Takeda καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του PIF.

Η ατζέντα της επιδιωκόμενης συνάντησης περιλαμβάνει δύο βασικά θέματα: τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια και την προσέλκυση επενδύσεων από ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το PIF εκπροσωπεί 26 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης. Οι εταιρείες - μέλη του αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες, με πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι στόχοι

Όπως αναφέρουν πηγές του Insider, στόχος της συνάντησης είναι αφενός να συναφθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Πολιτείας με τη φαρμακοβιομηχανία, ούτως ώστε να βελτιωθεί η πολιτική φαρμάκου στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε τεθεί ως αίτημα, σε θεσμικό επίπεδο, και είχε δρομολογηθεί προ τριετίας, επί της θητείας του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας. Ακολούθησαν κάποιες συναντήσεις, ωστόσο το «εγχείρημα» δεν προχώρησε, ενώ στο μεταξύ άλλαξε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Από την άλλη πλευρά, ζητούμενο αποτελεί και το αναπτυξιακό κομμάτι, δηλαδή το πώς μπορούν να φέρουν οι ξένες φαρμακευτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Στελέχη των διεθνών εταιρειών έχουν επισημάνει στο Insider ότι η από το τέλος του 2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση [ΓΠ.οικ. 80277/2021 (ΦΕΚ Β 6247)], που εκδόθηκε με σκοπό να εντάξει το μηχανισμό επιδότησης επενδύσεων στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και να εξασφαλίσει πιο σταθερή και μόνιμη χρηματοδότησή του, ικανοποίησε μεν ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, εντούτοις επέφερε παράλληλα ουσιαστικές και αποτρεπτικές για τις ξένες εταιρείες αλλαγές, με αποτέλεσμα να μπει «φρένο» στα επενδυτικά τους πλάνα για την Ελλάδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι παραμένουν «ανοιχτές» στο ενδεχόμενο να επενδύσουν στη χώρα μας, εφόσον διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον.

Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου

Η επιστολή απεστάλη στο Μαξίμου στις αρχές Δεκεμβρίου. Πηγές του Insider αναφέρουν ότι έκτοτε έχουν γίνει κάποιες οχλήσεις από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, εντούτοις, προς το παρόν το ραντεβού δεν έχει δρομολογηθεί. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η πίεση από τους «Ευρωπαίους» για τη συνάντηση είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για δύο «φλέγοντα» θέματα, τα οποία απασχολούν έντονα τις εταιρείες σε κεντρικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατέληξε στη σύσταση μίας ομάδας εργασίας, η οποία αναμένεται να θέσει στο «μικροσκόπιο», τόσο την πολιτική φαρμάκου στη χώρα για τα επόμενα χρόνια, όσο και την προσέλκυση επενδύσεων από τις ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακοβιομηχανία: «Χωρίς αποδείξεις οι κατηγορίες εναντίον εταιρειών για τις ελλείψεις φαρμάκων»

Στα 942 τα φάρμακα που εντάχθηκαν στη «θετική λίστα» την τελευταία τριετία -Το 1/3 ογκολογικές θεραπείες

Πώς «πάγωσαν» οι επενδύσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider