Ολοένα και προχωρούν διεργασίες από πλευράς της κυβέρνησης για την δημιουργία του νέου κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού. Το νέο βήμα έγινε με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου συνολικού εμβαδού 154.797,34 τ.μ., έναντι 31 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, εφόσον βέβαια υλοποιηθεί στο σύνολό του, με στόχο τη μετεγκατάσταση 9 υπουργείων και άλλων φορέων, για το οποίο καταγράφονται και ενστάσεις, μεταξύ άλλων, για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα υποστεί η περιοχή, φιλοξενώντας καθημερινά περί τους 14 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους και έναν αριθμό πολιτών, καθώς και για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των δημοσίων υπηρεσιών από τον υπόλοιπο αστικό ιστό χωρίς ειδική μελέτη.
Η υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ενώ το κόστος της κατασκευής του θα βαρύνει τον ιδιώτη και εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ.
Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης με μοντέλο fast track
Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης υπέρ του υπουργείου Οικονομικών, είναι απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαο Παπαθανάση. Η απαλλοτρίωση έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001 (Α΄ 17), ώστε με ειδική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτραπεί η άμεση παράδοση του ακινήτου και η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Δηλαδή, έχει υπαχθεί στις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων – εξπρές που σχετίζονται με μεγάλα έργα, με στρατηγικές επενδύσεις, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ανάπτυξη και άλλα σημαντικά projects. Αλλωστε, όπως εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση «κρίνονται εξαιρετικά επείγοντες και γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας οι λόγοι για την άμεση κατασκευή των χώρων διοίκησης και ελευθέρων χώρων –αστικού πρασίνου με την ονομασία “Ανδρέας Λεντάκης” στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού».
Ο σχεδιασμός για το ακίνητο των 154.797 τ.μ.
Το ακίνητο έκτασης 154.797 τ.μ. φιλοξενεί από το 1874 μέχρι σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής όπλων και πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ ιδιοκτησίας της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).
Ο σχεδιασμός είναι στη μισή περίπου έκταση του ακινήτου να γίνει το κυβερνητικό πάρκο. Η υπόλοιπη θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Ειδικότερα, τα υπουργεία που πρόκειται να μεταφερθούν είναι τα: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θα μεταφερθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με τον τρόπο αυτόν, υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, επιφάνειας 300.000 - 350.000 τ.μ., με το Δημόσιο προσδοκά στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών, καθώς θα αποχωρήσει από δεκάδες ακίνητα που μισθώνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα τα προαναφερόμενα υπουργεία στεγάζονται σε χώρους μισθωμένους από το Δημόσιο (107 κτήρια) και άλλα σε ιδιόκτητα ακίνητά του (20), διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό.
Το ΤΑΙΠΕΔ
Όπως είχαμε αναφέρει και παλιότερα, το project προορίζονταν να συνδεθεί με τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, ως φορέα ωρίμανσης της επένδυσης, της προετοιμασίας του διαγωνισμού για την κατασκευή και διαχείριση του «κυβερνητικού πάρκου» στο ακίνητο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στις παρυφές του Υμηττού. Το PPF σχεδιάζονταν να ενεργήσει και για τη μεταφορά της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στην Μάνδρα, όπου υπάρχουν ήδη διοικητικές υπηρεσίες και κτήρια, στα οποία θα «κουμπώσουν» οι λοιπές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται πως με παλιότερη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις καθορίζονταν οι ρυθμίσεις για τους όρους δόμησης σύμφωνα με τις οποίες το 50% των εγκαταστάσεων θα δοθεί για την ανέγερση των κτιρίων διοίκησης για διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για χώρους πρασίνου και άλλους ελεύθερους χώρους.
Επίσης, στις αρχές του καλοκαιρού 2022, με απόφασή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, προχώρησε στον χαρακτηρισμό 14 αξιόλογων κτιρίων του υφιστάμενου συγκροτήματος ως διατηρητέων. Αφορά στις πρώτες υποδομές που είχαν κτιστεί στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, στον εξοπλισμό και τα στοιχεία του εσωτερικού τους, καθώς και στις εναρμονιζόμενες με τα αρχικά κτίρια μεταγενέστερες προσθήκες. Από τη διατήρηση εξαιρούνται τα πάσης φύσεως καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση υπάρχοντα προσκτίσματα ή οι μεταγενέστερες επεμβάσεις που αλλοιώνουν τα αρχικά κτίρια.