«ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.»: Μέσω του RRF και με κονδύλι 25,4 εκατ. ευρώ οι νέες υποδομές σε Αττική, Κρήτη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.»: Μέσω του RRF και με κονδύλι 25,4 εκατ. ευρώ οι νέες υποδομές σε Αττική, Κρήτη
Η δράση αφορά την κατασκευή νέων κτιρίων στην Ανάβυσσο και στην Κρήτη, καθώς και την προμήθεια ερευνητικών υποδομών και σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Η Ανάβυσσος, οι Γούρνες Ηρακλείου και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και επισήμως θα προχωρήσει η υλοποίηση νέων υποδομών του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ - ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.» με κεφάλαια που ανέρχονται σε 25,4 εκατ. ευρώ, μετά και την ένταξή του στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του RRF (συνεισφέρει με 21,5 εκατ.) κατόπιν σχετικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Η δράση σε γενικές γραμμές αφορά την κατασκευή νέων κτιρίων στην Ανάβυσσο και στην Κρήτη, καθώς και την προμήθεια ερευνητικών υποδομών και σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού. Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο φορέας που θα διασφαλίζει την λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωσή του ως κύριος του έργου και θα προβαίνει στις απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές.

Το έργο ανήκει στον Πυλώνα Ανάκαμψης «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας», στον Άξονα «Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας», εντάσσεται στη Δράση «Αναβάθμιση υποδομών ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ (GSRI)» (συνολικού προϋπολογισμού άνω των 207 εκατ. ευρώ), με υπουργείο ευθύνης το ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.

Ποιο είναι το έργο

Όπως σημειώνεται, το έργο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ) περιλαμβάνει την κατασκευή νέων κτιρίων στην Ανάβυσσο και στην Κρήτη, καθώς και την προμήθεια ερευνητικών υποδομών και σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

• Την κατασκευή νέου κτιρίου γραφείων και εργαστηρίων στην Ανάβυσσο, συνολικού εμβαδού περίπου 3.500 μ2 , ως επέκταση του υφιστάμενου κεντρικού κτιρίου, προκειμένου το ΕΛΚΕΘΕ να συνεχίσει να εκπληρώνει τους ερευνητικούς του σκοπούς. Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει, τόσο λόγω της απομάκρυνσής του από τις εγκαταστάσεις του είχαν παραχωρηθεί στον Άγιο Κοσμά Αττικής λόγω του αναπτυξιακού έργου του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, όσο και εξαιτίας της συνεχούς αναπτυξιακής του πορείας. Για την υλοποίηση του υποέργου αυτού έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση του ΕΛΚΕΘΕ με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος βάσει της οποίας λόγω έλλειψης θεσμοθετημένης Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΛΚΕΘΕ τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

• Την κατασκευή νέου κτιρίου για τα υποβρύχια οχήματα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, συνολικού εμβαδού 700 m2 περίπου, με κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον έλεγχο και συντήρηση των υποβρύχιων οχημάτων του ΕΛΚΕΘΕ και του απαραίτητου εξοπλισμού λειτουργίας τους, καθώς και την ασφαλή αποθήκευσή τους, στον οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση γερανογέφυρας, που θα εξασφαλίζει την ασφαλή φορτοεκφόρτωση του εξοπλισμού προς και από τα κατάλληλα για μεταφορά οχήματα. Επίσης, θα διαμορφωθούν χώροι εργαστηρίων και γραφείων για τη στέγαση των υπηρεσιών του κέντρου που συνδέονται με τη λειτουργία και χρήση του παραπάνω εξοπλισμού. Την κατασκευή νέου κτηρίου αντλιοστασίου για την εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας του θαλασσινού νερού των γεωτρήσεων πριν την προσαγωγή του στις δεξαμενές των ψαριών.

• Την κατασκευή νέου κτιρίου αντλιοστασίου στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, διαστάσεων περίπου 8μΧ20μ, δύο επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός επεξεργασίας του θαλασσινού νερού των γεωτρήσεων (μηχανικό φίλτρο, οξυγόνωση, αφαίρεση μετάλλων και διοξειδίου τους άνθρακα και φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας), το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά τη βιοασφάλεια και ποιότητα του νερού εκτροφής των θαλάσσιων οργανισμών, που εκτρέφονται και μελετώνται στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, ενώ στο δεύτερο επίπεδο θα διαμορφωθούν οι δεξαμενές για την προαγωγή του θαλασσινού νερού από τις γεωτρήσεις, επεξεργασίας του και διάθεσης του επεξεργασμένου νερού προς τις δεξαμενές των ψαριών. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου για την αναβάθμιση του αντλιοστασίου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διάνοιξης δύο νέων γεωτρήσεων θαλασσινού νερού για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων.

• Την κατασκευή νέου κτιρίου γραφείων - εργαστηρίων στην Κρήτη, συνολικού εμβαδού περίπου 2.500μ2, που θα έχει ως βασικές εγκαταστάσεις υποδομές για συλλογές καλλιεργειών, μικροσκοπικών κυρίως οργανισμών, καθώς και για εξελιγμένες εφαρμογές βιοτεχνολογίας.

• Την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού επεξεργασίας του θαλασσινού νερού, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, ο οποίος θα αναβαθμίσει σημαντικά τη βιοασφάλεια και ποιότητα του νερού εκτροφής των θαλάσσιων οργανισμών, που εκτρέφονται και μελετώνται εκεί.

• Την προμήθεια συστημάτων ανακυκλοφορίας υδατοκαλλιέργειας (Recirculating Aquaculture Systems, RAS), που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη βιοασφάλεια στη διαχείριση των γεννητόρων γενετικής επιλογής, για την αποφυγή απώλειάς τους από παθογόνους οργανισμούς.

• Την προμήθεια εξοπλισμού για τις εγκαταστάσεις των συλλογών καλλιεργειών, των βιοτεχνολογικών εφαρμογών, κρυοσυντήρησης, κέντρου δεδομένων, και εργαστηριακού εξοπλισμού.

• Την προμήθεια ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (Remotely Operated Vehicle, ROV), που σε συνδυασμό με τον στόλο του ΕΛΚΕΘΕ θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπισή της, καθώς και στην έρευνα και αντιμετώπιση των θαλάσσιων καταστροφικών φαινομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρωμένο άνω του 40% το έργο Κρήτη-Αττική – Όφελος 6 δισ. ευρώ από το τελευταίο «κύμα» νησιωτικών διασυνδέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider