Όλοι οι πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank θα μπορέσουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους από σήμερα, όπως ξεκαθάρισαν οι αρχές των ΗΠΑ.
Η ασυνήθιστη απόφαση έχει στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και το μπαράζ εξελίξεων που έχει πυροδοτηθεί από την Πέμπτη.
Η υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μαζί με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC) και έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προέβησαν στη σχετική ανακοίνωση.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάρρευση SVB: Οι Κεντρικές Τράπεζες με το δάχτυλο στην σκανδάλη
«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου». Η Fed, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης ου θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία», όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ποιος θα πληρώσει την εγγύηση των καταθέσεων
Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν για τις τράπεζες που κατέρρευσαν, όμως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι μη εξασφαλισμένων εταιρικών ομολόγων δεν θα είναι προστατευμένοι, με βάση τους όρους του σχεδίου.
Οι προσπάθειες να αποτραπεί η επόμενη κρίση
Στη μάχη της έναντι του πληθωρισμού, η Fed ανέβασε τα επιτόκια με τον επιθετικότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί έως σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων κατέρρευσαν, αφήνοντας τις αμερικανικές τράπεζες με 620 δισ. δολάρια σε λογιστικές ζημιές από τις θέσεις τους στους τίτλους αυτούς.
Η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει τέτοιους τίτλους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με ζημιές, στην απελπισμένη προσπάθειά της να εξασφαλίσει ρευστό για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Αυτό ήταν το ανησυχητικό σημάδι που πυροδότησε το bank run και έφερε την κατάρρευσή της, την Παρασκευή.
Για να αποτρέψει την επανάληψη του επεισοδίου αυτού σε άλλες τράπεζες, η Fed ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στις τράπεζες δάνεια για διάστημα έως ενός έτους, με αντάλλαγμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τίτλους στηριγμένους σε στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για το λεγόμενο Bank Term Funding Program.
Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank; Πώς ήρθε ο τραπεζικός πανικός και το σενάριο για μία νέα, οδυνηρή, κρίση
Τέσσερις δεκαετίες πριν, η Silicon Valley Bank (SVB) γεννήθηκε στην «καρδιά» μιας περιόδου που είναι γνωστή για την τεχνολογική της ικανότητα και την επιδέξια λήψη αποφάσεων. Ο οργανισμός με έδρα την Καλιφόρνια εξελίχθηκε στην 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καλύπτοντας τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των εταιρειών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, πριν μια σειρά από ατυχείς επενδυτικές αποφάσεις οδηγήσουν στην κατάρρευσή του.
Ως προτιμώμενη τράπεζα για τον τεχνολογικό τομέα, οι υπηρεσίες της SVB είχαν μεγάλη ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως γράφει η Guardian. Το αρχικό σοκ της αγοράς από την Covid-19 στις αρχές του 2020 έδωσε γρήγορα τη θέση του σε μια χρυσή περίοδο για startups και καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς οι καταναλωτές ξόδευαν πολλά χρήματα για gadgets και ψηφιακές υπηρεσίες.
Πολλές εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποίησαν την SVB για να φυλάξουν τα μετρητά που χρησιμοποιούσαν για τη μισθοδοσία και άλλα επιχειρηματικά έξοδα, οδηγώντας σε μία εισροή καταθέσεων. Η τράπεζα επένδυσε μεγάλο μέρος των καταθέσεων, όπως άλλωστε κάνουν οι τράπεζες. Ωστόσο, η «κατηφόρα» ξεκίνησε όταν η τράπεζα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με μεγάλη διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλύπτονταν από ενυπόθηκα δάνεια. Αυτά ήταν, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, τόσο ασφαλή όσο και τα σπίτια.
Αλλά τα ομόλογα έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια -όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Έτσι, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει σημαντικά την αξία του. Εάν η SVB ήταν σε θέση να κρατήσει αυτά τα ομόλογα για αρκετά χρόνια μέχρι να λήξουν, τότε θα λάμβανε πίσω το κεφάλαιό της. Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν το τελευταίο έτος, με τις εταιρείες τεχνολογίας να επηρεάζονται ιδιαίτερα, πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας άρχισαν να κάνουν ανάληψη των καταθέσεών τους.
Η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά στο ταμείο της και έτσι άρχισε να πουλάει ορισμένα από τα ομόλογά της με μεγάλες απώλειες, τρομάζοντας επενδυτές και πελάτες. Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες μεταξύ της στιγμής που αποκάλυψε ότι είχε πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία και της κατάρρευσής της. Δεδομένου ότι οι τράπεζες διατηρούν μόνο ένα μέρος του περιουσιακού τους στοιχείου σε μετρητά, είναι ευάλωτες σε μια βιαστική ζήτηση από τους πελάτες.
Ενώ τα προβλήματα της SVB προέρχονται από τις προηγούμενες επενδυτικές αποφάσεις της, η «μεγάλη πτώση» προκλήθηκε στις 8 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. δολαρίων. Όπως είπε στους επενδυτές της, έπρεπε να κλείσει μια τρύπα που προκλήθηκε από την πώληση του ζημιογόνου χαρτοφυλακίου ομολόγων της. Σε αντίθεση με μια τράπεζα ιδιωτών που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι πελάτες της SVB τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς. Αυτό σήμαινε ότι ο τραπεζικός πανικός εξαπλώθηκε γρήγορα.
Οι άμεσες ανησυχίες για εκτεταμένη μετάδοση της κρίσης περιορίστηκαν από τα γρήγορα αντανακλαστικά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις των πελατών των τραπεζών. Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται κεφάλαια που υποστηρίζονται από κρατικούς τίτλους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών καταθέσεων.
Αυτό έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τις τράπεζες από το να αναγκαστούν να πουλήσουν κρατικά ομόλογα, για παράδειγμα, τα οποία έχουν χάσει την αξία τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Υπάρχουν, πάντως, πιο άμεσες ανησυχίες για τον τομέα της τεχνολογίας. Η SVB εξυπηρετούσε τη Silicon Valley, υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που οι παραδοσιακές τράπεζες μπορεί να αποφεύγουν. Τους τελευταίους μήνες, ο τομέας μειώνει το προσωπικό του καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται: Σε μια εποχή που χρειάζονται οικονομική στήριξη, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του έχει καταρρεύσει.