Τελευταία ενημέρωση: 19:48
Oι Financial Times μετέφεραν την Κυριακή πως η UBS δέχθηκε να πληρώσει ένα ποσό λίγο πάνω από τα 2 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Credit Suisse , καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις των δύο τραπεζών με τη συμμετοχή της ελβετικής κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το τίμημα που προτίθεται να δώσει η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ανταγωνίστριας της είναι υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή, όπως μετέδωσαν οι FT.
Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία, του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανερχόταν στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS στα 60 δισ. φράγκα.
H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα δώσει γραμμή χρηματοδότησης ύψους 100 δισ. δολαρίων για το deal, ενώ οι υπογραφές για τη συμφωνία αναμένονται εντός των επόμενων ωρών.
Η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει τον νόμο ώστε να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων των τραπεζών, προκειμένου να «κλείσει» το deal πριν από το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας.
Η νέα συμφωνία κοστολογεί την αξία της Credit Suisse στα 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ πιο κάτω από το κλείσιμο της τράπεζας στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης την Παρασκευή των 1,86 φράγκων ανά μετοχή. Ωστόσο, είναι υψηλότερο από τα 0,25 φράγκα ανά μετοχή που ανέφερε η πρώτη πρόταση της UBS το μεσημέρι της Κυριακής.
Σημειώνεται πως αρχικά ούτε η Credit Suisse ούτε η UBS επιβεβαίωσαν το τελευταίο δημοσίευμα των FT.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα παραχωρήσει συνέντευξη σχετικά με το θέμα στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής,
Πλέον, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων του πρωί της Δευτέρας.
Η Credit Suisse είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ενδεχόμενο κατάρρευσης της θα είχε συντριπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Εξάπλωση των ανησυχιών ή και της κρίσης;
Εν μέσω των εξελίξεων στην Ελβετία, τουλάχιστον 2 «μεγάλες» τράπεζες της Ευρώπης εξετάζουν σενάρια στα οποία η αναταραχή με την Credit Suisse μπορεί να μεταδοθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Το πρακτορείο δεν κατονομάζει αυτές τις «μεγάλες τράπεζες», αλλά τονίζει πως οι διοικήσεις τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι τραπεζικές αρχές της Βρετανίας συμφωνούν με το deal, με τον επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sky News.
Σημειώνεται πως η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούσα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.
Από την πλευρά τους, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Ελβετίας ζήτησαν την άμεση σύσταση ειδικής task force για την Credit Suisse. «Υπάρχει κίνδυνος για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους που εργάζονται για την Credit Suisse στην Ελβετία, επομένως και για τη εθνική οικονομία» τονίζει σε ανακοίνωση της η ένωση.
Το ιστορικό
Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει βοήθεια 54 δισ. δολαρίων από την SNB καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.
Την Τετάρτη, στη «σκιά» του τραπεζικού sell-off που έπληξε τις ευρωαγορές, η μετοχή της Credit Suisse «κατρακύλησε» στα επίπεδα των 1,697 ελβετικών φράγκων, ήτοι 98% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά που είχε αγγίξει η μετοχή τον Απρίλιο του 2007, σύμφωνα με το CNBC.
Αυτό, βέβαια, έρχεται μετά από χρόνια υποαπόδοσης της Επενδυτικής Τραπεζικής της και μια σειρά από σκάνδαλα και αποτυχίες στη διαχείριση κινδύνου από την Credit Suisse.
Τον Ιούλιο του 2022, ανακοινώθηκε η παραίτηση του πρώην CEO, Thomas Gottstein, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ulrich Koerner, αναλαμβάνοντας τα «ηνιά» σε μια δύσκολη περίοδο για την Credit Suisse, η οποία έβλεπε τα αποτελέσματά της να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ο Gottstein είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στις αρχές του 2020, μετά την αποχώρηση του Tidjane Thiam, στον απόηχο ενός σκανδάλου κατασκοπείας που συγκλόνισε την ελβετική τράπεζα. Ο ίδιος βρέθηκε στο «τιμόνι» της τράπεζας, καταβάλλοντας προσπάθειες ούτως ώστε να αποκαταστήσει την εικόνα του ομίλου που είχε «κλυδωνιστεί» από το σκάνδαλο. Η αποστολή του ήταν μικρής διάρκειας.
Στις αρχές του 2021, η τράπεζα βρέθηκε ενώπιον νέων προκλήσεων, λόγω της έκθεσής της στην κατάρρευσης του αμερικανικού hedge fund Archegos Capital και της βρετανικής Greensill Capital.
Τον Απρίλιο του 2021 και με τις επιδόσεις της Credit Suisse να έχουν ήδη επηρεαστεί από τις προηγούμενες εξελίξεις, ο πρώην CEO της Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, διορίστηκε για να «καθαρίσει» την εικόνα της τράπεζας, ανακοινώνοντας νέα στρατηγική τον Νοέμβριο του 2021. Εντούτοις, τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς βρέθηκε στο «στόχαστρο» για παραβίαση των κανονισμών για το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας παραβιάσει τα μέτρα δύο φορές, αντικαταστάθηκε από τον Axel Lehmann, προερχόμενο από την UBS.