Ξεκάθαρο μήνυμα με αφορμή τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 αποστέλλουν o Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, αφού αρχικά χαιρετίζουν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», διαμηνύουν πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι «κάηκαν» από την κατάρρευση της Credit Suisse - Τι σηματοδοτεί ο μηδενισμός των AT1
Όπως υπογραμμίζουν, το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, την διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας θα πρέπει να υποστούν ζημίες.
Δηλαδή: «τα εργαλεία με βάση τα ιδία κεφάλαια (σ.σ. μετοχές) είναι τα πρώτα που απορροφούν ζημιές και, μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, απαιτούνται κινήσεις διαγραφής των ομολόγων AT1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της ΕΚΤ σε περιόδους κρίσεων».
«Τα ομόλογα Additional Tier I είναι και θα παραμείνουν σημαντικό συστατικό της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών» έσπευσαν να συμπληρώσουν.
Υπενθυμίζεται πως «πληγές» από το deal Credit Suisse με UBS απέκτησαν οι επενδυτές των πιο ριψοκίνδυνων ομολόγων της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται.
Σημειώνεται ότι οι additional tier 1 τίτλοι δημιουργήθηκαν μετά τη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι στις διασώσεις τραπεζών, το κόστος θα βαραίνει τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους. Οι εποπτικές αρχές ήλπιζαν ότι τα AT1s θα λειτουργούσαν σαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων, ανάμεσα στους μετόχους και τους ομολογιούχους. Όμως, το νομικό πλαίσιο υπήρξε αβέβαιο και αμφιλεγόμενο.
Γερμανία: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι «σταθερό και ισχυρό», διαβεβαιώνει η BaFin
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας είναι «σταθερό και ισχυρό», διαβεβαίωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Αρχή Εποπτείας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (BaFin) μετά την εσπευσμένη αγορά της Credit Suisse από τη UBS, την οποία οι αγορές δέχθηκαν σήμερα με επιφυλάξεις.
«Η BaFin παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις στις αγορές και τις λαμβάνει υπόψη της στο πλαίσιο της εποπτικής της αποστολής. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας παραμένει σταθερό και ισχυρό», επεσήμανε η Ομοσπονδιακή Αρχή σε σύντομη ανακοίνωσή της προς το AFP.