Τη Δευτέρα «κλειδώνει» η στάση του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα «κλειδώνει» η στάση του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Στο Γενικό Συμβούλιο που πρόκειται να συνεδρίασει την ερχόμενη Δευτέρα θα καθορίσει το ΤΧΣ τη στάση που θα τηρήσει την επομένη ημέρα στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την επιλογή του προέδρου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ο βασικός μέτοχος της Εθνικής φαίνεται να εμμένει στην αντίθεση του να αποδεχθεί την επιλογή του ΔΣ της Εθνικής στο πρόσωπο του κ. Τάκη Θωμόπουλο, εξέλιξη που οδηγεί σε ρήξη με ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη. Ομως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα καθώς οι δύο πλευρές, ήτοι ΤΧΣ και Φραγκιαδάκης εμμένουν στις θέσεις τους. Πάντως μετά την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα οι διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική προβλέπεται να είναι σαρωτικές. Και τούτο διότι μετά την δυσαρμονία η οποία πλέον έχει δημοσιοποιηθεί μεταξύ του βασικού μετόχου και της διοίκησης, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο για τη διοίκηση να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

Αλλωστε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για την εκλογή του κ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου θα ήταν ανακόλουθο το ίδιο διοικητικό συμβούλιο να αλλάξει μέσα σε ένα μήνα την απόφαση του ψηφίζοντας υπερ του κ. Τσιτσιράγκου. Η ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε νωρίτερα η Εθνική δεν αφήνει πολλά περιθώρια υπαναχώρησης καθώς όπως γίνεται αντιληπτό τηρήθηκαν όλες οι προυποθέσεις και ... οι «τύποι» για την εκλογή Θωμόπουλου.

Στην περίπτωση που τελικά αναγκαστεί να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας ή σύσσωμο το διοικητικό της συμοβύλιο, πυροδοτούνται γενικότερες εξελίξεις στην τραπεζική αγορά. Και τούτο διότι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον υψηλόβαθμών τραπεζικών στελεχών, τα οποία πρόσφατα εμφανίστηκαν υποψήφια για την ίδια θέση στην Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών διαθέτουν εγνωσμώενη εμπειρία και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα (αν κρίνουμε από την πορεία τους) σε τράπεζες υπο κρατικό έλεγχο.

Διακριτικές αποστάσεις απο τα γεγονότα κρατά προς το παρόν τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM, οι οποίοι προσπαθούν ακόμη να αφομοιώσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Διαδικασία που όπως αποδεικνύεται είναι χρονοβόρα όταν εμπλέκεται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή της Φρανκφούρτης. Ωστόσο στην περίπτωση της Πειραιώς ο SSM φαίνεται να εξεντλεί όλη του την ελαστικότητα, καθώς εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει ακόμη ένα μήνα προθεσμία για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τραπέζης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider