Τράπεζες: To επόμενο βήμα στις ρυθμίσεις με μεγαλύτερα «κουρέματα» κάνει η Εθνική με την Fortress

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: To επόμενο βήμα στις ρυθμίσεις με μεγαλύτερα «κουρέματα» κάνει η Εθνική με την Fortress
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία joint venture που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO (Discounted Payoff) με «κουρέματα» 50% σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ο «πρόδρομος» ρόλος του Split & Settle και τα οφέλη για τους δανειολήπτες. 

Τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με στόχο την «κατάργηση» των πλειστηριασμών στην πράξη για τους συνεργάσιμους οφειλέτες, ανοίγει η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Fortress για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO (Discounted Payoff) και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.

Τις συζητήσεις των δύο πλευρών γνωστοποίησε, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, η (μέχρι χθες, καθώς οδεύει πλέον στον όμιλο Μυτιληναίου) Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η εκκολαπτόμενη συμμαχία Εθνικής και Fortress θα δώσει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους να διατηρήσουν την κατοικία τους μακριά από τον κίνδυνο πλειστηριασμού, επωφελούμενοι αφενός από μεγαλύτερο «κούρεμα» στην οφειλή, αφετέρου από την υπεραξία του ακινήτου τους.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς μέσω του joint venture με την Fortress, η οποία δεν δεσμεύεται από το βαρύ κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών και τους αυστηρούς κανονισμούς για τον χαρακτηρισμό των μη εξυπηρετούμενων/εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορούν να δοθούν ρυθμίσεις στους οφειλέτες με μεγαλύτερη άφεση χρέους. Αυτό θα είναι επίσης δυνατό, διότι η Fortress, όπως όλα τα funds, έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια σε χαμηλότερη τιμή από την «έκπτωση» στην τιμή αποπληρωμής του χρέους που μπορούν να προσφέρουν σε έναν δανειολήπτη οι τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό στοιχείο που εξασφαλίζει το δάνειο (οφειλή) των πελατών της, μέσω του joint venture με την Fortress, η Εθνική Τράπεζα θα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο «κούρεμα», χωρίς να υπολογίζει την υψηλότερη αξία του ακινήτου εν τω μεταξύ, λόγω της ανόδου των τιμών. Με τον τρόπο αυτό, ο δανειολήπτης θα κερδίζει όχι μόνο μεγαλύτερη άφεση χρέους, αλλά θα καρπώνεται και την υπεραξία που έχει αποκτήσει το ακίνητό του.

Προϊόν «πρόδρομος» τρόπον τινά όσων σχεδιάζονται σε συμμαχία με την Fortress, είναι το Split & Settle που λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα τον Μάιο του 2019. Το συγκεκριμένο προϊόν για στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν κομβικής σημασίας για την αναχαίτιση της δημιουργίας νέων NPLs στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και για την επιτυχία των ρυθμίσεων δανείων πελατών της.

Με το συγκεκριμένο προϊόν, η ΕΤΕ απευθυνόταν σε όλους τους δανειολήπτες της με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ασχέτως ύψους οφειλής, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα διαχωρισμού της οφειλής σε ένα κομμάτι που θα συνέχιζε να αποπληρώνει ο οφειλέτης και σε ένα άλλο που θα «πάγωνε», χωρίς την επιβολή τόκων, για περίοδο 30 ετών. Το κομμάτι που θα συνέχιζε να αποπληρώνεται διαμορφωνόταν στη βάση της πραγματικής ικανότητας, και της προϋπόθεσης, ότι ο δανειολήπτης θα μπορούσε να το εξυπηρετεί κανονικά. Το άλλο κομμάτι της οφειλής θα διαγραφόταν από την Τράπεζα στο τέλος της λήξης της ρύθμισης (30ετία).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ζητούμενο από την Τράπεζα ήταν ο πελάτης της να αποπληρώσει το 85% της αξίας του ακινήτου. Έτσι π.χ., για ένα χρέος 140.000 ευρώ και αξία ακινήτου (εξασφάλιση του δανείου) 100.000 ευρώ, η ΕΤΕ έλεγε στον πελάτη «δώσε μας 85.000 ευρώ με ρύθμιση 30 ετών και όταν αποπληρώσεις το ποσό αυτό, σου διαγράφουμε τις υπόλοιπες 65.000 ευρώ του χρέους σου, στο οποίο δεν θα έχουμε επιβάλλει προσαυξήσεις τόκων».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέσο «κούρεμα» που πρόσφερε το Split & Settle ανερχόταν σε 40%, ενώ μετά την άνοδο των τιμών των ακινήτων κατά 20% - 25% το 2002, υποχώρησε στο 25%. Με την συμμαχία της με την Fortress, η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι θα μπορεί να δίνει μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις δανείων, της τάξεως του 50%.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι συζητήσεις με την Fortress έχουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να καταλήξουν, καθώς πρέπει να διευθετηθούν πολλά λειτουργικά και διαδικαστικά ζητήματα όπως π.χ. ποια μορφή θα έχει το joint venture, ποια προϊόντα θα προσφέρει, ποιος από τους δύο εταίρους (ή και τρίτος servicer) θα αναλάβει την παρακολούθηση των δανείων κ.ά. Κυρίως, όμως, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το προϊόν θα είναι συμβατό με το εποπτικό/κανονιστικό πλαίσιο, η Εθνική δεν θα πάρει πάνω της τα δάνεια αυτά (δεν θα μετρήσουν στο χαρτοφυλάκιό της εν όλω ή εν μέρει) προκειμένου να δοθεί στην Τράπεζα το «πράσινο φως» από την ΤτΕ για τις ρυθμίσεις με μεγαλύτερα «κουρέματα».

Το joint venture της ΕΤΕ με την Fortress θα αφορά ρυθμίσεις σε στεγαστικά δάνεια για τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός αλγόριθμος βάσει ομαδοποιημένων χαρακτηριστικών οφειλών και οφειλετών. Θα αφορά όμως και χρηματοδοτήσεις σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τις οποίες η παροχή νέου δανεισμού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα αποφασίζεται case by case.

H πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα για συνεργασία με την Fortress εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάγκης εξεύρεσης λύσεων για βαθύτερες και βιώσιμες ρυθμίσεις στα δάνεια οφειλετών, έτσι ώστε αυτοί να μην οδηγηθούν νομοτελειακά σε πλειστηριασμό, αλλά αντιθέτως να εξυγιανθούν και να επιστρέψουν «πράσινοι» στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κρίσιμη η επιστροφή ως υγιών των πρώην κόκκινων δανείων – Ο ρόλος του «Ηρακλή»

Τράπεζες: Πώς σχεδιάζουν να γυρίσουν στην Οικονομία υγιή τα πρώην κόκκινα δάνεια

«Κόκκινα» δάνεια 15 δισ. ευρώ πρασίνισαν και ψάχνουν τον δρόμο επιστροφής στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider