Πειραιώς: Θετικό «σήμα» από τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιώς: Θετικό «σήμα» από τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα
Τράπεζα Πειραιώς
Θετικό είναι το «σήμα» που στέλνουν οι αναλυτές για την Τράπεζα Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Θετικό είναι το «σήμα» που στέλνουν οι αναλυτές για την Τράπεζα Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η Goldman Sachs στέκεται στα κέρδη προ Φόρων εξομαλυμένα τα οποία ήταν κατά 17% υψηλότερα από τον πήχη που έβαζε η αμερικανική τράπεζα και κατά 10% υψηλότερα από το consensus. Σε σχέση με τις προσδοκίες του consensus, οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συνέβαλαν ήταν (1) ο καλύτερος έλεγχος κόστους (μείωση 4% σε τριμηνιαία βάση σε υποκείμενη βάση), (2) το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (το οποίο ανήλθε στο 0,8% έναντι της εκτίμησης του consensus στο 1,1 %) και (3) τα καλύτερα έσοδα από τόκους NII (περίπου 3% υψηλότερα από ότι εκτιμούσαν οι αναλυτές).

Η τράπεζα αναβάθμισε επίσης τους στόχους της για το 2023 - 25 με guidance για ROTE 12% και στα δύο έτη και με προοπτικές για CET1/TCR σε μια βάση που περιλαμβάνει μερίσματα και οι δείκτες κεφαλαίου του 1ου τριμήνου του 2023 περιλαμβάνουν ένα πλάνο για διανομή μερίσματος 10%. Συνολικά, ο οίκος θεωρεί ότι τα αποτέλεσματα είναι ισχυρά και υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής, λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση του guidance, τη θετική διάψευση των αναλυτών και τα προϋπολογισμένα μερίσματα.

H JP Morgan στέκεται 1) στα καθαρά έσοδα από τόκους τα οποία αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στα 447 εκατ. ευρώ με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM να διευρύνεται κατά 30 μονάδες βάσης στο 2,9% λόγω της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης των δανείων (75% μετακύλιση) και με είναι περιορισμένο κόστος καταθέσεων (10% beta). 2) Ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε στο 35% λόγω των ισχυρών εσόδων αλλά και της σταθερής διαχείρισης του κόστους, με το προσωπικό και το κόστος του G&A να είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό σε ετήσια βάση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. 3) Το υπόλοιπο των NPEs μειώθηκε περαιτέρω στα 2,4 δισ. ευρώ με συνεχή σχηματισμό αρνητικών NPE στο τρίμηνο και το οργανικο CoR να είναι σταθερό στο 0,8% (έναντι ~1,2% FY23 guidance). 4) Στις καταθέσεις παρουσίαστηκαν τριμηνιαίες εκροές 2%, αλλά αυτό φαίνεται σε μεγάλο βαθμό εποχιακό (σχεδόν εξ ολοκλήρου τον Ιανουάριο) και η ρευστότητα παρέμεινε ισχυρή στο 220% LCR, 135% NFSR και 62% LDR. 5) Η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων ήταν υποτονική αυτό το τρίμηνο με καθαρή συρρίκνωση 0,2 δισ. ευρώ, αν και με ορατή ανάκαμψη τον Μάρτιο. 6) Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε στο 12,2% από 11,5% πριν από ένα τρίμηνο και αυτό περιλαμβάνει το πλάνο για 10% πιθανή διανομής μερίσματος σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται τόσο η Morgan Stanley όσο και η Jefferies, με την πρώτη να σημειώνει πως η αγορά θα αντιδράσει θετικά στο ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, ενώ η δεύτερη είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτική. «Αν και βλέπουμε περιθώρια για μερικό κλείσιμο του discount έναντι των άλλων τραπεζών, καθώς η τράπεζα χτίζει το CET1, ο κίνδυνος απογοήτευσης από τη βελτίωση των προβλέψεων μετριάζει τον ενθουσιασμό μας». Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με 0,5x P/TNAV για το 2023 έναντι 8,6% εκτιμώμενο ROTE για το 2024» αναφέρει η δεύτερη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική – Όχι άλλα μέτρα έως τις εκλογές, παράταση στήριξης αν χρειασθεί

Riviera Tower: Πώς και πότε «σηκώνεται» με «σφραγίδα» Bouygues, Intrakat – Χρονοδιάγραμμα, έσοδα και τιμές

Έρευνα ΕΚΤ: Επίμονος για μεγαλύτερο διάστημα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Άνω του 2% έως το 2027

gazzetta
gazzetta reader insider insider