Στα άκρα η σύγκρουση Εθνικής Τράπεζας και ΤΧΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα άκρα η σύγκρουση Εθνικής Τράπεζας και ΤΧΣ

Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ ΤΧΣ και διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε ένα έντιμο συμβιβασμό.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει μετά την απόρριψη του υποψηφίου που στήριζει για την προεδρεία της Εθνικής, αν θα ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Στην περίπτωση που ληφθεί η σχετική απόφαση, πυροδοτούνται καταιγιστικές εξελίξεις καθώς η διοίκηση της Εθνικής υποχρεώνεται σε παραίτηση. Σε κάθε περίπτωση παραμένει απορίας άξιον πως ειναι δυνατόν στην Ελλάδα η επιλογή νέων διοικήσεων σε Εθνική και Πειραιώς να πυροδοτεί τραπεζική κρίση, ενω στην Κύπρο το ζήτημα έκλεισε ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Στη διαμάχη αυτή η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες το διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκη. Το σκεπτικό της ΤτΕ είναι ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να γίνει σεβαστή καθώς σε αντίθεση περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί. Ομως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει διοικητικό κενό στην Εθνική μέχρι να επιλεγεί νέα διοίκηση, προκαλώντας αρρυθμίες τόσο στην λειτουργία της και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αναδιάρθωσης της Τράπεζας.

Απο την άλλη πλευρά μέχρι χθες η διοίκηση του ΤΧΣ εμφανιζόταν αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε τρόπο την βούληση του βασικού μετόχου ο οποίος έχει στηρίξει με σημαντικά κεφάλαια την Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διαθέτει περίπου το 41% των μετοχών της Τραπέζης. Το ΤΧΣ είχε σχεδον ομόφωνα αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Δ. Τσιτσιράγκου και όχι αυτή του κ. Παν. Θωμόπουλου για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου. Η σχετική διαδικασία επιλογής περιελάμβανε αρχικώς 300 υποψηφίου όμως στο τελικο στάδιο όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Εθνικής έφθασαν αυτές που προκρίθηαν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι υποψηφιότητες αυτές - και στο σημείο αυτό φαίνεται ότι βρίσκεται η ρίζα του κακού, οι υποψηφιότητες χωρίς καμία εξαίρεση και αξιολογήθηκαν βάσει κριτηρίων προκαθορισμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποτέλεσμα των κριτηρίων αυτών που έθεσαν οι δύο πλευρές ήταν να καταλήξει ο διαγωνισμός σε δύο τόσο αμφιλεγόμενους υποψήφιους για μία θέση αδιαμφησβήτητου κύρους η οποία ωστόσο είναι μη εκτελεστική . Ομως τούτο επροφανώς δεν έγινε αντληπτό απο τους θεσμούς οι οποίο εφησύχασαν ότι η πρόσληψη της Ergon Zender αποτελούσε από μόνη της εχέγγυο για τη διασφάλιση των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider