Στόχο για διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% των κερδών του 2023, θέτει η Διοίκηση της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές για το θέμα αυτό.
Κάνοντας λόγο για μία φανταστική χρονιά (2022) για την Τράπεζα και τονίζοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η κερδοφορία, ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους Μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη Fully Loaded CET1 να ανέρχεται σε 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.
Όπως ανέφερε στους αναλυτές η Διοίκηση της Τράπεζας, πέραν της βελτιωμένης λειτουργικής αποδοτικότητας της Alpha Bank, εξαιρετικά σημαντικό είναι το ισχυρό προφίλ ρευστότητας που εμφανίζει η Τράπεζα, με τον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις να ανέρχεται στο 76% και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ενισχύεται περαιτέρω στο 164%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο όχι μόνον των εποπτικών ορίων αλλά και των μέσων όρων της Ευρωζώνης.
- Διαβάστε ακόμα - Alpha Bank: Στα 162 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Διανομή μερίσματος από την τρέχουσα χρήση
Κατά την παρουσίαση στους αναλυτές επισημάνθηκε ότι σε επίπεδο κερδοφορίας, η δυναμική λειτουργική επίδοση της Τράπεζας υποστηρίχθηκε από μία αύξηση 6,4% σε τριμηνιαία βάση στα Kαθαρά Έσοδα από τόκους, ως αποτέλεσμα της διαχρονικά ισχυρής παρουσίας της Alpha Bank στην εμπορική τραπεζική, με τις επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο να αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία κατά περίπου 9% το 2023.
Ιδιαίτερα θετικά για τη λειτουργική αποδοτικότητα της Τράπεζας αποτιμάται επίσης η περαιτέρω μείωση των Επαναλαμβανόμενων Λειτουργικών Εξόδων κατά 9,5% σε τριμηνιαία βάση, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η υλοποίηση του επιτυχημένου Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, με το εκτιμώμενο όφελος να ανέρχεται σε ευρώ 20 εκατ. σε ετήσια βάση. Όπως αναφέρθηκε, κατά την εθελουσία που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο αποχώρησαν περίπου 500 εργαζόμενοι, 8% από το δίκτυο στην Ελλάδα και 6% από τον Όμιλο. Το 40% του οφέλους από την εθελουσίας έξοδο θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2023 και συνολικά θα φανεί το 2024.
Η Διοίκηση αναφέρθηκε στην κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα της οργανικής κερδοφορίας του τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε στο 17,0%, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της πρώτης συναλλαγής AT1, ύψους 400 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, και της εκτιμώμενης θετικής επίπτωσης στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των υλοποιούμενων συναλλαγών πώλησης MEA.
Παράλληλα, η Τράπεζα σχεδιάζει μέσα στο 2023 συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τον Δείκτη FL CET1 κατά 60 μονάδες βάσης. Όπως αναφέρθηκε, στο β΄ εξάμηνο θα ολοκληρωθεί τιτλοποίηση ενήμερων ναυτιλιακών δανείων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει μία δεύτερη συνθετική τιτλοποίηση.
Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου αναφέρθηκε ότι και στο α΄ τρίμηνο 2023 υπήρξε αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η τάση αυτή παραμένει και στο τρέχον τρίμηνο, ενώ η Διοίκηση δήλωσε αισιόδοξη για την συγκράτηση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λόγω των προγραμμάτων στήριξης στην άνοδο των επιτοκίων, της υποχώρησης της ανεργίας και της θερινής περιόδου, η οποία παραδοσιακά είναι καλύτερη για το εισόδημα των πελατών της τράπεζας.
Στο α΄ τρίμηνο ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) του Ομίλου μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,6%.
Συγκεκριμένα, τα ΜΕΑ του Ομίλου ανήλθαν σε 3,0 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 81% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως Ιδιωτών. Η βελτίωση της ποιότητας του Ενεργητικού της Τράπεζας αντανακλάται και στο μειωμένο Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου, το οποίο διαμορφώθηκε στις 75 μονάδες βάσης, επίδοση σημαντικά καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023. Όπως είπε η Διοίκηση ο στόχος για μείωση των ΜΕΑ κατά 400 εκατ. ευρώ φέτος, ενδέχεται να αναθεωρηθεί ανοδικά στο Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 και τους αναθεωρημένους στόχους για το 2023 που θα παρουσιάσει η Διοίκηση της Τράπεζας στο Investor Day της 7ης Ιουνίου.
Από τα λοιπά σημεία της παρουσίασης στους αναλυτές σημειώνονται οι δηλώσεις της Διοίκησης για:
- Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης που ήταν αποτέλεσμα κυρίως των αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων. Εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στο β΄ εξάμηνο του έτους.
- Αύξηση της συμβολής των προθεσμιακών καταθέσεων στο μείγμα καταθέσεων της Τράπεζας, σε αναλογία 45%. Η επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ανήλθε σε 17 εκατ. ευρώ.
- Η Τράπεζα έκανε εμπροσθοβαρώς εκδόσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL στα τέλη του 2022 και αρχές 2023 και αναμένει παράθυρο ευκαιρίας για νέα έκδοση στο β΄ εξάμηνο.
Κλείνοντας τη δήλωσή του για τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2023, ο CEO της Alpha Bank κάλεσε τους επενδυτές στο Investor Day του Ιουνίου: «Στην Alpha Bank είμαστε υπερήφανοι για τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, σε αυτό το περιβάλλον, βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους μας. Οι ισχυρές μας επιδόσεις και η επίτευξη όλων των μεγάλων στόχων που θέσαμε, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση εν όψει της Investor Day του Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για το μέλλον της Τράπεζας, μέσα από το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank για τα έτη 2023-2025 καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους μας για το 2023».