Σιάμισιης (Helleniq Energy): Προ των πυλών νέες εξαγορές ΑΠΕ – «Παράθυρο» για προμέρισμα 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης (Helleniq Energy): Προ των πυλών νέες εξαγορές ΑΠΕ – «Παράθυρο» για προμέρισμα 
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, πρόκειται για έργα υπό ανάπτυξη ώστε να ενισχυθεί η θέση της Helleniq Energy στον κλάδο. Σε εξέλιξη η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για τα θαλάσσια μπλοκ υδρογονανθράκων, μέχρι τέλος του 2024 αποφάσεις για πιθανές ερευνητικές γεωτρήσεις. 

Νέες εξαγορές ΑΠΕ πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες η Helleniq Energy, δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη βούλησή της να ενισχύσει τη θέση της στον κλάδο, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου.

Ο κ. Σιάμισιης υπενθύμισε πως οι ΑΠΕ αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα στη στρατηγική Vision 2025 που έχει εκπονήσει ο Όμιλος, με σκοπό να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη πραγματοποιήσει «πράσινες» επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα έργα που θα αποκτηθούν αφορούν κυρίως νέες μονάδες, δηλαδή όχι εν λειτουργία σταθμούς.

Μέσα σε 18 μήνες, η Helleniq Energy έχει υπερδεκαπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της στις ΑΠΕ, στα 340 MW μέχρι το τέλος του 2022. Την ίδια στιγμή, τα έργα υπό ανάπτυξη, κυρίως σε σε αδειοδοτική φάση, ξεπερνούν τα 3 GW. «Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά για το πόσο γρήγορα κινηθήκαμε σε αυτό το νέο κλάδο της ενεργειακής αγοράς», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος άφησε να εννοηθεί πως με τις ανακοινώσεις που βρίσκονται προ των πυλών θα κλείσει προς ώρας ο κύκλος εξαγορών. Κι αυτό γιατί όσο δεν υπάρχει αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί πως θα αξιοποιείται το σύνολο της παραγωγής τους.

«Έχουμε εγκρίνει κάποια έργα, και βάζουμε τελεία. Δεν θα προχωρήσουμε σε επενδύσεις άλλων 500 εκατ., είναι επικίνδυνο από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποθήκευση, γιατί τα έργα αυτά δεν θα λειτουργήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί. Ο λόγος είναι ότι ήδη παρατηρείται υπερπαραγωγή από τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών, με συνέπεια ο Διαχειριστής να προβαίνει σε περικοπές έγχυσης στο σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην γίνουν επενδύσεις σε πάρκα που δεν θα λειτουργούν όπως έχει προβλεφθεί. Επίσης, το «αγκάθι» αυτό καθιστά σημαντικό να ισχυροποιήσει η Helleniq Energy τη θέση της στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, για αυτό και ενισχύει τον συγκεκριμένο τομέα μέσα στον Όμιλο.

Πιθανότητα για προμέρισμα

Κάνοντας μία αποτίμηση για το προηγούμενο έτος, επισήμανε πως ο Όμιλος κατάφερε να καταγράψει ιστορικά υψηλά αποτελέσματα, παρά τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του αερίου. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε προβλήματα και στον κλάδο των υγρών καυσίμων, καθώς η Ρωσία σημαντικός παραγωγός αργού πετρελαίου.

Σημαντικό ήταν επίσης πέρυσι το αποτύπωμα του Ομίλου στην εθνική οικονομία, με τους φόρους και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης να ξεπερνούν τα 500 εκατ. Επίσης, το 2022 Helleniq Energy προχώρησε σε ενέργειες για τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών, όπως εκπτώσεις στα υγρά καύσιμα σε ακριτικά νησιά, καθώς και σε ακτοπλοϊκές εταιρείες για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων από το κόστος των μεταφορών.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσε πως τα περιθώρια δεν ήταν όπως το 2022, ενώ υπήρξε και «κόπωση» της ζήτησης, επομένως δεν θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Για το τρίτο τρίμηνο εκτίμησε πως θα βελτιωθούν τα περιθώρια διύλισης, Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί προμέρισμα για τη χρήση του 2023, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει «κλειδώσει». Η απόφαση θα ληφθεί με βάση την εξέλιξη των αποτελεσμάτων το επόμενο τρίμηνο.

Τέλος του 2024 απόφαση για ερευνητική γεώτρηση

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο CEO τόνισε πως ο Όμιλος κινήθηκε με χρόνους ρεκόρ το 2022 για την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων σε όλες τις θαλάσσιες παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει, ώστε πλέον να αξιοποιηθεί το υπόλοιπο 2023, και μεγάλο μέρος το 2024, για να ερμηνευθούν τα στοιχεία που έχουν προσκτηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και είναι ίσως δεδομένη η προοπτική ύπαρξης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, μέχρι να πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση δεν μπορεί να προεξοφληθεί κατά πόσο οι υδρογονάνθρακες που τυχόν θα εντοπιστούν είναι ικανοποιητικοί σε ποσότητα και ποιότητα, για αξιοποίηση.

«Στους επόμενους 18-24 μήνες θα κλείσει ο κύκλος ερμηνείας των ερευνητικών δεδομένων, προχωρώντας είτε σε ερευνητική γεώτρηση είτε σε απόφαση αποχώρησης από κάποιο μπλοκ. Έως το τέλος του 2024, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα πραγματοποιηθεί κάποια ερευνητική γεώτρηση, ή ενδεχομένως και περισσότερες», είπε.

Όσον αφορά τον δεύτερο αναπτυξιακό «πυλώνα», δηλαδή τη βελτιστοποίηση και «πρασίνισμα» του κλάδου διύλισης, ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως έως τέλος του χρόνου θα δρομολογηθεί η απόφαση για την πιλοτική μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελευσίνα. Σχετικά με την προοπτική δέσμευσης CO2, σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ υψηλές επενδύσεις, ενώ χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες στον ελληνικό χώρο, για να προχωρήσουν τέτοια πρότζεκτ.

Επίσης, σχεδιάζονται επενδύσεις που θα δυναμώσουν την ενεργειακή αυτονομία του διυλιστηρίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να «θωρακιστούν» ενεργειακά οι εγκαταστάσεις.

Αύξηση εξαγωγών υγρών καυσίμων σε νέες χώρες

Παράλληλα, στόχος του Ομίλου είναι στον επόμενο 1,5 χρόνο να αυξήσει τη δυνατότητα εξαγωγών υγρών καυσίμων σε νεότερες αγορές, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση γεωγραφικά. Ο λόγος είναι πως η Ευρώπη (όπως και οι ΗΠΑ) μειώνουν τις καταναλώσεις σε πετρελαιοειδή, επομένως είναι σημαντικό η Helleniq Energy να «δει» άλλες αγορές που είναι πιο μπροστά σε βαθμό ωρίμανσης, ενισχύοντας σε αυτές τις εξαγωγές της.

Επιπλέον, προβλέπονται επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων διύλισης που προορίζονται για βιομηχανική χρήση, όπως είναι το πολυπροπυλένιο. Όσον αγορά την εγχώρια λιανική αγορά υγρών καυσίμων, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως αν ο Όμιλος καταφέρει να είναι break-even στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, τότε το ερμηνεύει ως επιτυχία. Ο λόγος είναι πως η εγχώρια κατανάλωση είχε καταρρεύσει με την οικονομική κρίση, ενώ δεν παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση σε θέματα απόδοσης φόρων και δασμών.

Ως συνέπεια, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε εταιρείες όπως η ΕΚΟ και η BP, ώστε να βελτιώσουν ουσιαστικά τα αποτελέσματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του Ομίλου είναι να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και ποιότητας προς τον πελάτη, και λιγότερο να αποκομίζει έσοδα. Αυτό δεν ισχύει ωστόσο στις ξένες αγορές, η συμμόρφωση των οποίων είναι καλύτερη.

Παπαθανασίου: Επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ

«Το 2022 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για την HELLENiQ ENERGY στην πορεία που διανύει για την επίτευξη βιώσιμης, σταθερής και ισχυρής ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ομίλου, Γιάννης Παπαθανασίου. «Θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την HELLENiQ ENERGY μια εταιρία - πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή. Μια εταιρία που θα έχει ένα ευκρινές στίγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, ο Όμιλος υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και μέχρι το 2030, θα μειώσει στο μισό το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η Helleniq Energy είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών και διαθέτει τη μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκών εν λειτουργία.

Μέσα σε 18 μήνες αύξησε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, φτάνοντας στα 341 MW. Το συνολικό χαρτοφυλάκιό της ξεπερνά ήδη τα 3 GW και υλοποιεί καινοτόμα έργα, εθνικής σημασίας, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνη.

«Αξιολογούμε ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα η Κύπρος, όπου ανακοινώσαμε την απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ προχωράμε και σε ίδρυση εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

«Δεν εφησυχάζουμε, γιατί οι διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε και οι συνθήκες αβεβαιότητας που συνεχίζουν να επικρατούν, καθιστούν αναγκαιότητα την ενεργειακή μας μετάβαση. Παραμένουμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων και βάζουμε τα θεμέλια για να οδηγήσουμε την HELLENiQ ENERGY στη νέα εποχή της Ενέργειας και σε ένα πιο ασφαλές μέλλον ανάπτυξης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Συμμαχία Ελλάδας-Ισπανίας για πανευρωπαϊκή «ασπίδα» σε τυχόν νέα κρίση

Άβαξ: Μέρισμα 0,07€ ενέκρινε η τακτική ΓΣ - Από 23/6 η καταβολή

Νέους κανόνες για βιώσιμες, ανθεκτικές και πιο αποδοτικές μπαταρίες φέρνει η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider