Η Intel θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα νέο εργοστάσιο στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα.
Το εργοστάσιο στο Kiryat Gat της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ πρόκειται να ανοίξει το 2027, να λειτουργήσει τουλάχιστον έως το 2035 και να απασχολήσει χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΟΙΚ, ενώ με βάση τη συμφωνία, η Intel θα πληρώσει φόρο 7,5%, από 5% που είναι σήμερα. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία προς το υπουργικό του συμβούλιο, ο Νετανιάχου την χαρακτήρισε «ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία καθώς η επένδυση ύψους 90 δισ. σέκελ (25 δισ. δολ.) – συνιστά τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από ξένη εταιρεία στο Ισραήλ».
Σε ανακοίνωσή της, η Intel ανέφερε ότι οι δραστηριότητές της στο Ισραήλ «έπαιξαν κρίσιμο ρόλο» στην παγκόσμια επιτυχία της εταιρείας. «Η πρόθεσή μας να επεκτείνουμε την παραγωγική ικανότητα στο Ισραήλ καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας να καλύψουμε τις μελλοντικές κατασκευαστικές ανάγκες… και εκτιμούμε τη συνεχή υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης», ανέφερε.
«Με αυτή την επένδυση, καθώς και με άλλες στην ΕΕ, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα διαδραματίσουμε ένα κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση αυτών των πιο ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκελσίνγκερ, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της επένδυσης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας την Παρασκευή.
Το έργο σηματοδοτεί το τελευταίο της Intel στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή τσιπ εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η Intel διαθέτει μια υφιστάμενη μονάδα κατασκευής πλακιδίων στην Ιρλανδία και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα μεγάλο συγκρότημα τσιπ στην ανατολική Γερμανία, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει τις επιδοτήσεις για το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο εκεί σε περίπου 10 δισ ευρώ, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. Το προβλεπόμενο κόστος του εν λόγω συγκροτήματος έχει διογκωθεί από 17 δισ. ευρώ σε 30 δισ. ευρώ.