Πλατφόρμα Smart Cities, για τη διαχείριση των υποδομών πόλεων και οικισμών, ώστε να γίνουν πιο «πράσινοι» και βιώσιμοι. «Εργαλειοθήκη» αλγόριθμων για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αλυσίδων retailer και εταιρειών real estate, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων αναγκών τους σε ρεύμα, μέσω «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.
Τεχνολογικά προϊόντα που επιτρέπουν στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν στους πελάτες τους λύσεις prosumer, δηλαδή να παράσχουν τις υπηρεσίες εκείνες που θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν το όφελος από το συνδυασμό της κατανάλωσης ρεύματος, με την αποκεντρωμένη παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ψηφιακές λύσεις που αναπτύσσει και έχει ήδη ξεκινήσει να λανσάρει στην αγορά η Avokado, η start-up που ίδρυσε η Mytilineos. Σκοπός της Avokado είναι να δημιουργήσει e-εργαλεία -σε πρώτη τουλάχιστον φάση για εταιρικούς πελάτες- τα οποία κάνουν πιο «έξυπνη» τη χρήση και την τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε συζητήσεις με πελάτες στο εξωτερικό
Πρώτος πελάτης της Avokado είναι η Protergia (ο κλάδος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos), όπως ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της start-up ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, επικεφαλής της διεύθυνσης M Integrated Supply & Trading της Mytilineos και CEO & συνιδρυτής της Avokado. Η μητρική εταιρεία αξιοποιεί υπηρεσίες διαχείρισης ενέργειας, πρόβλεψης ζήτησης ρεύματος της επόμενης ημέρας, καθώς και πρόβλεψης παραγωγής φωτοβολταϊκών.
«Δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στην Ελλάδα που να παρέχει ένα τέτοιο συνολικό "πακέτο" λύσεων, υπάρχουν μόνο επιχειρήσεις που προσφέρουν επιμέρους υπηρεσίες από το προϊοντικό portfolio της Avokado. Η start-up καλύπτει όλες τις ανάγκες, όπως energy management, διαχείρισης στόλου εταιρικών οχημάτων, ή διαχείρισης φωτοβολταϊκών», πρόσθεσε.
Το στέλεχος της Mytilineos σημείωσε ότι στόχος της Avokado είναι να επεκταθεί εκτός συνόρων, εκτιμώντας ότι τα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχει σημαντική διείσδυση στον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ήδη γίνονται συζητήσεις με «παίκτες» του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα e-εργαλεία της start-up.
«Λόγω της Mytilineos, και της διεθνούς δραστηριοποίησής της, η Avokado έχει τρομερή πρόσβαση στις ξένες αγορές. Οι πόρτες πολύ μεγάλων οργανισμών είναι ανοικτές, μας έχουν προσεγγίσει υποψήφιοι πελάτες από την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία», υπογράμμισε ο Ιωάννης Καλαφατάς, επικεφαλής Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos και angel investor στην Avokado.
Σε τελικό στάδιο συμφωνίες με Δήμους
Όσον αφορά την πλατφόρμα για τις Έξυπνες Πόλεις, «πρεσβευτή» της Avokado αποτελεί το πρότζεκτ smart cities, που υλοποίησε η Mytilineos στον οικισμό Άσπρα Σπίτια, ο οποίος κατοικείται από εργαζομένους της «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Στο πρότζεκτ αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες που η Avokado θα λανσάρει εντός και εκτός συνόρων, όπως ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο,
Όπως ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση ο Βασίλης Νικολόπουλος, CTO και συνιδρυτής της start-up, τα Άσπρα Σπίτια αποτέλεσαν μεταξύ τον «πιλότο» ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη software τεχνητής νοημοσύνης, χάρις στο οποίο έγιναν «έξυπνες» τις μπαταρίες που εγκαταστάθηκαν σε 16 κατοικίες. Η «ευφυΐα» αυτή έδωσε τη δυνατότητα τηλεχειρισμού των μπαταριών, ώστε η φόρτιση και εκφόρτισή τους να γίνεται με τέτοιο τρόπο που επιμηκύνει τη διάρκεια «ζωής» των συσσωρευτών.
Όπως συμπλήρωσε, τέτοιες «έξυπνες» μπαταρίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν από έναν προμηθευτή ρεύματος σε οικιακούς πελάτες τους, ώστε όταν αυτοί απουσιάζουν, οι συσσωρευτές να φορτίζονται με τρόπο και σε χρόνο που θα επιλέγεται από τον πάροχο. Με αυτό τον τρόπο, η διαχείριση της αποθηκευμένης ενέργειας θα μπορεί να αποφέρει κέρδος, το οποίο για τον καταναλωτή θα «μεταφράζεται» σε φθηνότερο λογαριασμό.
Τρία προϊόντα
Η Avokado διαθέτει αυτή τη στιγμή 8 εργαζόμενους, οι οποίοι σύντομα θα αυξηθούν σε 28. «Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 28 έτη, θέλουμε νέους ανθρώπους με όραμα, που θα αναπτύξουν τεχνολογίες οι οποίες θα κάνουν τη ζωή των καταναλωτών καλύτερα, δίνοντας τον έλεγχο της ενέργειας στα χέρια τους», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, στο άμεσο μέλλον η ηλεκτρική ενέργεια θα εμπλέκεται σε 5 «πυλώνες» της καθημερινότητας του τελικού καταναλωτή: κατανάλωση, παραγωγή από ένα μικρό σύστημα ΑΠΕ, αποθήκευση μέσω μπαταρίας, μετακίνηση μέσω ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και ανταλλαγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας με άλλους καταναλωτές.
- Το πρώτο προϊόν είναι η ψηφιακή πλατφόρμα ΑVOX, που διαχειρίζεται αυτούς τους 5 «πυλώνες», Με σκοπό μεταξύ άλλων να αποφέρει οικονομικό όφελος στον prosumer.
- Το δεύτερο προϊόν είναι η εργαλειοθήκη αλγορίθμων Avokado AI, που ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η εργαλειοθήκη θα μπορεί να παραχωρηθεί σαν υπηρεσία για τη διαχείριση ενεργειακών συστημάτων – από τις εγκαταστάσεις μίας επιχείρησης, μέχρι μία ολόκληρη πόλη. Έτσι, θα μπορεί να διαχειριστεί την κατανάλωση (ή και την «πράσινη» παραγωγή) της εμπορικής αλυσίδας μίας επιχείρησης.
- Τρίτο προϊόν είναι το λειτουργικό σύστημα AVOS, το οποίο «προικίζει» με ευφυΐα τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.