Παρέμβαση SSM για την Εθνική Τράπεζα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση SSM για την Εθνική Τράπεζα

Παρέμβαση μέσω e-mail για το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα έκανε ο Rolf Klug, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΚΤ και στέλεχος του SSM στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή. Το εν λόγω mail ήταν απάντηση σε σχετικό ερώτημα που είχε απευθύνει το ΤΧΣ στον SSM σχετικά με το τι πιστεύει για τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα.

Στο email -που αποτελεί ανεπίσημη επικοινωνία προς την ηγεσία του ΤΧΣ , αλλά ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα- το στέλεχος του SSM τονίζει πως θα ήταν καλό να αποφευχθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα, αλλά εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα μπορούσαν οι όποιες αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης να αφορούν μόνον στο πρόσωπο του προέδρου και των δύο συνδικαλιστών που μετέχουν στο ΔΣ της Εθνικής.

Ο Rolf Klug δεν κρύβει την προτίμηση του οι αποφάσεις για τις διοικητικές αλλαγές στην Εθνική να ληφθούν κατά την τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017 και όχι σε έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στο Δεκέμβριο όπως έχει αποφασίσει το ΤΧΣ. Αναγνωρίζει δε πως ενδεχομένως θα προκληθεί πρόβλημα εάν το ΤΧΣ άρει την εμπιστοσύνη του προς το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής.

Να σημειωθεί πως σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να αποφασίσει για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της προς σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη του 9μελους Γενικού Συμβουλίου δεν θα κληθούν να εγκρίνουν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς αυτό έχει ήδη αποφασιστεί, αλλά το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.

Η συνεδρίαση γίνεται πάντως στη σκιά της επικοινωνίας με τον SSM και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι παραινέσεις από τη Φρανκφούρτη θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του ΤΧΣ. Και αυτό γιατί, μέχρι πρότινος, δεδομένης της άρνησης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί από τη θέση του CEO της Εθνικής η έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμενόταν να οδηγήσει σε καθολική καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Εντούτοις, δεν αποκλείεται πλέον το ΤΧΣ να «μαλακώσει» τη στάση του, ώστε να μην έρθει σε ρήξη και με την ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση το ΤΧΣ προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο της συνολικής αλλαγής διοίκησης και στη βάση αυτή αναμένεται να ζητήσει από την εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder να καταρτίσει λίστα υποψηφίων που θα έχουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος για να καταλάβουν θέση μέλους στο ΔΣ της Εθνικής, ήδη από την επομένη της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Να σημειωθεί πως τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ζητούν επίμονα οι αλλαγές στη Διοίκηση της Εθνικής να περιλαμβάνουν όλα τα μέλη του ΔΣ που υπερψήφισαν την τοποθέτηση του Τάκη Θωμόπουλου στην προεδρία της Εθνικής, αγνοώντας τη βούληση του βασικού μετόχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider