Πειραιάς: Η σημασία του mega πλοίου OOCL PIRAEUS και οι νέες επενδύσεις της PCT

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιάς: Η σημασία του mega πλοίου OOCL PIRAEUS και οι νέες επενδύσεις της PCT
Tο πλοίο – κολοσσός έλαβε τιμητικά το όνομα του σημαντικότερου λιμανιού της Μεσογείου, καθώς η εταιρεία της COSCO ενισχύει τη θέση του Πειραιά στον διεθνή χάρτη εμπορευματικών μεταφορών από την Ασία στην Ευρώπη.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού το δεύτερο από τα συνολικά 12 νέα μεγάλα πλοία μεταφοράς κοντέινερ (mega container vessels) της Orient Overseas Container Line (OOCL) Europe πήρε το όνομα OOCL PIRAEUS, μεταφέροντας όπως ανέφεραν τα στελέχη της PCT (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) το όνομα του σημαντικότερου λιμανιού της Μεσογείου σε όλο τον κόσμο.

Το OOCL PIRAEUS έχει ενταχθεί από τον Ιούνιο στη γραμμή LL3 της OOCL προσεγγίζοντας 13 λιμάνια σε μια κυκλική διαδρομή διάρκειας 84 ημερών η οποία ενώνει τη Νοτιοανατολική Ασία με τη Βορειοδυτική Ευρώπη. Είναι το δεύτερο πλοίο, μετά το OOCL SPAIN που είχε προσεγγίσει τον Πειραιά τον φετινό Απρίλιο, μιας σειράς mega container πλοίων τα οποία ναυπηγεί στην Κίνα κατά παραγγελία της OOCL η Dalian COSCO KHI Ship Engineering Co. Ltd. (DACKS).

«Είμαστε περήφανοι που ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο φέρει το όνομα του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού και θα ταξιδεύει με αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Zhang Anming, γενικός διευθυντής της PCT κατά τη χθεσινή τελετή υποδοχής του OOCL PIRAEUS.

O Capt. Wang Jihang, εκτελεστικός αναπληρωτής γενικός διευθυντής της PCT σημείωσε πως το λιμάνι του Πειραιά επιλέχθηκε σε αυτό το δρομολόγιο λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η PCT, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή προοπτική του λιμανιού ως πύλη προς το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο.

Όπως τονίστηκε κατά την εκδήλωση, το 2022 ο όγκος της OOCL στο λιμάνι του Πειραιά ξεπέρασε τα 250.000 TEUs, σημειώνοντας αύξηση 400% σε σχέση με το 2017, όταν η OOCL εντάχθηκε στην οικογένεια του Ομίλου COSCO SHIPPING. «Αυτό δεν είναι μόνο ένας καλός οιωνός, αλλά και μια σημαντική χειρονομία που δείχνει ότι η COSCO SHIPPING, η OOCL και το λιμάνι του Πειραιά θα δυναμώσουν περαιτέρω τον δεσμό τους και θα οδηγήσουν από κοινού σε αποτελέσματα αμοιβαίας ωφέλειας», ανέφερε ο κ. Zhang Anming.

«Ο Πειραιάς αποτελεί εδώ και χρόνια στρατηγικό λιμάνι στο παγκόσμιο δίκτυο της OCCL και ανυπομονούμε να εξυπηρετήσουμε ακόμα περισσότερους πελάτες σε αυτό το λιμάνι», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Dean Russel, Third Party Agents Manager OOCL Regional Office (UK).

Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025

Όπως τονίστηκε ακόμη από τη διοίκηση της PCT η άφιξη του OOCL PIRAEUS είναι ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία του ΟΛΠ και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων που μέσω επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, έχουν αυξήσει τη δυναμική τους από τα 1,6 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια για τον ΣΕΠ και στα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια για τον ΟΛΠ.

Για το 2023-2024 η PCT έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά. Από αυτά, τα 18 εκατ. ευρώ διατίθενται για την αναβάθμιση υποδομών του ανατολικού Προβλήτα ΙΙ, με σκοπό την αύξηση δυναμικότητας λιμένα και τη βελτίωση ποιότητας στοίβαξης. Ακόμη 13 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία Υποσταθμού Υψηλής Τάσης, καθώς και νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις που προβλέπεται να στεγάσουν stakeholders της PCT. Επιπλέον 2 εκατ. ευρώ αφορούν υποδομές και εξοπλισμό με σκοπό για τη μείωση του κινδύνου κατά τη διαδικασία φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων. Επιπλέον μηχανολογικοί εξοπλισμοί που αποσκοπούν στην αναβάθμιση λειτουργίας και δυναμικότητας του σταθμού ανέρχονται στα 10 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider