Τράπεζες: 1 στις 5 επιχειρήσεις που ζητά δάνειο δεν έχει φορολογική ενημερότητα – Τι δείχνουν τα στοιχεία του KYC

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: 1 στις 5 επιχειρήσεις που ζητά δάνειο δεν έχει φορολογική ενημερότητα – Τι δείχνουν τα στοιχεία του KYC
H πλατφόρμα Know Your Customer (KYC) που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), πραγματοποιώντας έναν πρώτο έλεγχο της υγείας των επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση, δείχνει ότι το 20% των επιχειρήσεων που ζητούν δάνειο δεν είναι φορολογικά ενήμερες. Μία στις 5 επιχειρήσεις έχει επίσης αρνητικά αποτελέσματα.

Μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό κρατάει η φοροδιαφυγή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς χωρίς φορολογική ενημερότητα είναι μία στις πέντε επιχειρήσεις που ζητούν δάνειο από τις τράπεζες.

Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτει η πλατφόρμα Know Your Customer (KYC) που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πραγματοποιώντας έναν πρώτο έλεγχο της υγείας των επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, το 6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, το 1,7% είναι αφερέγγυες καθώς βρίσκονται στον Τειρεσία και το 20% έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι το 90% των επιχειρήσεων έχει τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ και το 81% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό έως 10 άτομα.

Όπως ανέφερε την εβδομάδα αυτή στο πλαίσιο της ημερίδας FinForum 2023, η CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank, HDB) Αθηνά Χατζηπέτρου, η πλατφόρμα KYC by HDB επιτρέπει στους επιχειρηματίες, με απλές διαδικασίες, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για δανεισμό με μία και μόνη αίτηση και εφόσον είναι επιλέξιμοι (φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι και χωρίς εκκρεμότητες στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ), η αίτησή τους για τη χρηματοδότηση να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αποκτούν «ορατότητα» στο τραπεζικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του θα παραλαμβάνει αιτήσεις οι οποίες δεν προσκρούουν σε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και φερεγγυότητα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της HDB δείχνουν ότι 23.085 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύνολο δανεισμού 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτές επιλέξιμες έχουν κριθεί 18.778 επιχειρήσεις και από αυτές, 14.302 έχουν λάβει θετικές απαντήσεις από τις τράπεζες. Μάλιστα, όπως είπε η κα Χατζηπέτρου, με τη λειτουργία της πλατφόρμας ΚYC by HDB μέσα σε λίγες ώρες, χορηγήθηκαν 1.700 δάνεια, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 17.000 για το πρόγραμμα της Τράπεζας που αφορά κεφάλαιο κίνησης, με επιδότηση επιτοκίου για 2 έτη, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 30% αυτών των επιχειρήσεων δεν είχε ποτέ στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από οποιοδήποτε πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB και αυτή είναι μια συγκεκριμένη απόδειξη της διεύρυνσης του κύκλου των επιχειρήσεων που αποκτούν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η χρηματοδότηση αυτής της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση της ελληνικής αγοράς που θα μπορέσει να ενισχύσει και τις επενδύσεις αλλά και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, όπως τόνισε η κα Χατζηπέτρου.

Τα στατιστικά της πλατφόρμας KYC δείχνουν ότι το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έλαβαν απάντηση από τις τράπεζες και για το 92% των ΜμΕ η απάντηση αυτή ήταν θετική. Σημειώνεται ότι η αίτηση των ΜμΕ στην πλατφόρμα δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά για να γίνει, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 17% των αιτήσεων απευθύνονται παράλληλα σε δύο ή και περισσότερες τράπεζες.

Η πλατφόρμα KYC λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην HDB, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, απλοποιώντας τις διαδικασίες χρηματοδότησης. Σε πέντε βήματα:

  1. Ο χρήστης (ΜμΕ) εισέρχεται στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το όνομα χρήση και τον κωδικό πρόσβασης της εταιρείας από την ΑΑΔΕ
  2. Η πλατφόρμα εξασφαλίζει αυτόματα δεδομένα για τη φορολογική, ασφαλιστική και οικονομική επάρκεια της μικρομεσαίας επιχείρησης, χάρη στην αλληλεπίδρασή της με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Επιπλέον ανακτά τα οικονομικά δεδομένα των προηγούμενων οικονομικών ετών
  3. Ο χρήστης (ΜμΕ) εισέρχεται στην πλατφόρμα και λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης που παρέχονται από την HDB
  4. Ο χρήστης επιλέγει το πρόγραμμα και υποβάλλει μία αίτηση σε πολλές τράπεζες
  5. Οι τράπεζες λαμβάνουν τις αιτήσεις από τις επιχειρήσεις, τις ελέγχουν και στη συνέχεια παρέχουν μια μη δεσμευτική προσφορά ή απορρίπτουν την αίτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Λύνει τον γρίφο της χρηματοδότησης για τις ΜμΕ – Δίοδος για δανεισμό σε επιπλέον 60.000 επιχειρήσεις 

Φορέας Ακινήτων: Χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες - Μονόδρομος η εμπλοκή του Δημοσίου

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider