Γρατσία (Kleopas Alliott): Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γρατσία (Kleopas Alliott): Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα Συνέντευξη
Πρώτη προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διορθώσουν τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος.

Tο ελληνικό κράτος πρέπει να επενδύσει στην αλλαγή της κουλτούρας των Ελλήνων να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς νόμους και κυρίως με τις υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Η φορολογία των επιχειρήσεων δεν είναι πανάκεια, πανάκεια είναι το θετικό κλίμα ανάπτυξης και η απρόσκοπτη λειτουργία του ανταγωνισμού και του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα παραπάνω λέει στο insider.gr, η κυρία Μαρία Γρατσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Kleopas Alliott Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, μιας από τις πιο παλιές συμβουλευτικές επιχειρήσεις στο χώρο των λογιστών-φοροτεχνικών, η οποία παρέχει τις υπηρεσίες της σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της Βρετανικής Alliott Global Alliance στην οποία είναι μέλος από το 1991. Η Alliott Global Alliance ιδρύθηκε το 1979 και μετρά πάνω από 300 εταιρείες-μέλη σε περισσότερες από 95 χώρες. Είναι μία βραβευμένη παγκόσμια συμμαχία ανεξάρτητων λογιστικών, νομικών και συμβουλευτικών γραφείων, τα οποία συνεργάζονται όλα μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο “Together As One”. Κάθε ένα από τα μέλη της έχει έναν κοινό στόχο: να αποκτήσει και να μοιραστεί γνώσεις, πόρους και ευκαιρίες, κάνοντας τον κόσμο πιο μικρό και τις επιχειρήσεις πιο ισχυρές.

Το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Alliott Global Alliance θα διεξαχθεί φέτος στην Αθήνα. «Η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο και είναι μια ιδανική επιλογή για συνεδριακό τουρισμό. Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία της ελληνικής κουλτούρας, αφού το ξενοδοχείο Grand Hyatt που θα φιλοξενήσει το συνέδριο τον Οκτώβριο στην Αθήνα, βρίσκεται ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και την κοσμοπολίτικη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Επίσης, η Ελλάδα θεωρείται μια ασφαλής χώρα, με πλούσια ιστορία και εκπληκτικές καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά θεωρώ ότι συνετέλεσαν θετικά στο να επιλεγεί ομόφωνα από την εκτελεστική ομάδα της συμμαχίας η Αθήνα ως ο επόμενος προορισμός του συνεδρίου και όλοι ανυπομονούν να επισκεφτούν την όμορφη χώρα μας αλλά και να συναντήσουν ξανά τους συνεργάτες τους από όλο τον κόσμο», λέει η κα Γρατσία. Όπως προσθέτει, το πρόγραμμα του συνεδρίου εκτός από τις καθιερωμένες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και παρουσιάσεις υψηλών στελεχών παγκόσμιων εταιρειών, είναι εμπλουτισμένο με πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο νησί της Αίγινας, όπως επίσης στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το ομώνυμο μουσείο, ενώ τα στελέχη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την γραφική γειτονιά της όμορφης Πλάκας.

  • Κυρία Γρατσία, η φορολογία των επιχειρήσεων είναι ένα θέμα που κυριαρχεί σε κάθε πολιτική ατζέντα. Πιστεύετε ότι η μεγαλύτερη φορολόγηση αποτελεί πανάκεια για τα οικονομικά του κράτους;

Η μακρόχρονη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα, συνεχίζει να έχει έντονο αντίκτυπο στην οικονομία, στην πολιτική και κυρίως στην κοινωνία. Η φορολογία των επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα κυρίως με τη φοροδιαφυγή, το οποίο είναι μείζον διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους και οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν λύσεις. Αν και οι νέες τεχνολογίες βοηθούν προς αυτό, οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι οι καλύτερες και καταγράφουν την ύπαρξη του προβλήματος. Εκείνο που, κατά τη γνώμη μας, θα χρειαστεί να επενδύσει το ελληνικό κράτος είναι στην αλλαγή της κουλτούρας των Ελλήνων να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς νόμους και κυρίως τις υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Η φορολογία των επιχειρήσεων δεν είναι πανάκεια, πανάκεια είναι το θετικό κλίμα ανάπτυξης και η απρόσκοπτη λειτουργία του ανταγωνισμού και του ελληνικού δημοσίου.

  • Ως επίσημο μέλος της συμμαχίας Alliott Global Alliance, ποια είναι η εικόνα που έχετε για το ιδανικό φορολογικό σύστημα, αν υπάρχει και πού εφαρμόζεται;

Δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι αυτό όπου οι πολίτες συμμετέχουν στην καταβολή των φόρων ανάλογα με τις δυνατότητές τους, όπως αυτές προσδιορίζονται από το ύψος των πάσης φύσεως εισοδημάτων που αποκτούν από την μία πλευρά, και από την άλλη πλευρά το κράτος μέσα από ένα στοχευμένο και ολοκληρωμένο σύστημα παροχών, ανταποδίδει τους φόρους αυτούς σε καίριους τομείς όπως υγεία, ασφάλεια, παιδεία, άμυνα, υποδομές, κ.λπ., αλλά και επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας επ’ ωφελεία των πολιτών. Με την έννοια αυτή προσωπικά δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο φορολογικό σύστημα ή κάποια χώρα όπου αυτό εφαρμόζεται καθολικά. Και αυτό κυρίως γιατί από την μία υπάρχει η φοροδιαφυγή των πολιτών στον ένα ή στον άλλο βαθμό, και από την άλλη η αδυναμία του κράτους για πολλούς και διάφορους λόγους να διαχειριστεί τα διαθέσιμά του με την αντικειμενική λογική που περιέγραψα παραπάνω. Άρα τα συστήματα που εφαρμόζονται παγκοσμίως χάνουν την ιδανικότητά τους με ευθύνη και των δύο μερών, και τελικά καθίστανται άδικα, συνήθως και σχεδόν πάντα για τους πολίτες, και κυρίως για αυτούς που σηκώνουν το βάρος των φόρων.

  • Στην ελληνική πραγματικότητα η συχνή αλλαγή των φορολογικών νόμων βοηθάει στο να εξελίσσεται φορολογικά η Ελλάδα;

Παλαιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ και της Διανέοσις με αντικείμενο το Φορολογικό Πρόβλημα Της Ελλάδας, αναδείκνυε τα πολλά προβλήματα και τις διαχρονικές στρεβλώσεις του περίπλοκου, άδικου και δυσλειτουργικού φορολογικού συστήματος της χώρας μας. Επεσήμαινε μάλιστα ότι το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματικό, άδικο και αναποτελεσματικό. Αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισότητες, είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλάζει υπερβολικά συχνά και είναι φτιαγμένο με τρόπο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή. Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διορθώσουν τα προβλήματά του είναι απαραίτητο να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του πολιτικού μας συστήματος. Γίνεται κατανοητό ότι η έλλειψη σταθερότητας των φορολογικών νόμων είναι παράγοντας αστάθειας της ανάπτυξης και λειτουργίας του φορολογικού συστήματος. Χρειάζονται πολιτικές λύσεις με τόλμη και μακροοικονομικές βλέψεις.

  • Έχοντας διεθνή εμπειρία, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον τομέα της Τεχνολογίας και των Οικονομικών;

Νομίζω πως σήμερα η Τεχνολογία, σε σχέση μάλιστα με τον τομέα των Οικονομικών, βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό σημείο. Έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα σε διεθνές επίπεδο, αλλά ακόμα και στην Ελλάδα πιο ειδικά, για την προαγωγή των τεχνολογικών εξελίξεων σε όλα τα συστήματα που παρακολουθούν την οικονομία, την ασφάλεια των συναλλαγών, την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών εργαλείων, και η προσπάθεια συνεχίζεται διαρκώς και με εντατικούς ρυθμούς μάλιστα, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στις συναλλαγές. Με έναρξη την περίοδο της πανδημίας, και με τις όποιες δυσκολίες, προήχθη σημαντικότατα η τεχνολογία σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των οικονομικών θεμάτων και της καθημερινής διεκπεραίωσης υποθέσεων ηλεκτρονικά και σήμερα, θα έλεγα πως συναγωνιζόμαστε δυναμικά πολύ προηγμένες χώρες ανά τον κόσμο σε επίπεδο υπηρεσιών που εξυπηρετούνται μέσω του διαδικτύου, εργασίες που στο παρελθόν απαιτούσαν πολύωρες επισκέψεις στις υπηρεσίες.

  • Εσείς αναλάβατε πρόσφατα τη διοίκηση μιας επιχείρησης με μεγάλη εμπειρία. Ως γυναίκα και έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας της, ποια είναι τα πλάνα για τη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής προώθησης και ανάπτυξης των εργασιών της Kleopas Alliott Business Consultants στη σύγχρονη εποχή;

Στην Kleopas Alliott εργάζομαι για πάνω από 25 χρόνια, θα μπορούσα να πω ότι σε αυτή την εταιρεία ωρίμασα και ηλικιακά και επαγγελματικά. Η ευκαιρία που μου δόθηκε ήταν για εμένα ιδιαίτερα σημαντική και φυσικά πολύ τιμητική. Αντιλαμβανόμουν από την πρώτη στιγμή πως το έργο που αναλαμβάνω δεν θα είναι εύκολο όμως δέχτηκα με ευχαρίστηση και περίσσιο ενδιαφέρον την θέση, πολύ δε περισσότερο ξέροντας σε βάθος την εταιρία μετά από τόσα χρόνια, αλλά το σημαντικότερο γνωρίζοντας πως έχω δίπλα μου ικανούς συνεργάτες-συνοδοιπόρους με ανάλογους στόχους και φιλοδοξίες.
Στόχος της εταιρείας ήταν και θα είναι πάντα η παροχή ολοκληρωμένων ποιοτικών υπηρεσιών, οι οποίες διασφαλίζουν με σταθερότητα, ακρίβεια και συνέπεια την πλήρη συμμόρφωση των πελατών μας με τις υποχρεώσεις τους και όχι μόνο. Αυτό έμαθα να κάνω και να εξυπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στο πλευρό του Γιάννη Κλεώπα, που ήταν ο μέντοράς μου και ο άνθρωπος που μου εμπιστεύτηκε το μεγάλο οικοδόμημα Kleopas, που είχε κτίσει με κόπο και προσπάθεια μόνος όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως πλειοψηφούσας μετόχου της εταιρίας από 1/1/2022, όσο και ως διευθύνουσας συμβούλου.
Σημαντικό για εμάς είναι να μπορούμε να είμαστε δίπλα στον εκάστοτε πελάτη, μικρό ή μεγάλο, και να μπορούμε να τον υποστηρίξουμε σε θέματα για τα οποία χρειάζεται έναν συνεργάτη που θα τον ενημερώνει εγκαίρως και πλήρως και θα τον προφυλάσσει ή/και προετοιμάζει για μελλοντικές κινήσεις.

  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε έναν τομέα απαιτητικό όπως ο δικός σας;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον στερεότυπα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τουλάχιστον στον τομέα που δραστηριοποιείται η Kleopas Alliott. Αν πρέπει όμως να μιλήσω για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία γυναίκα ειδικά, θα έλεγα πως μία από αυτές είναι οι οικογενειακές ευθύνες που δύσκολα μία γυναίκα μπορεί να αφήσει στο περιθώριο, αναλαμβάνοντας τα ηνία μίας εταιρίας. Στη δική μου περίπτωση έχω την τύχη να έχω την στήριξη και της οικογένειας αλλά και των συνεργατών μου, οι οποίοι βρίσκονται πάντα δίπλα μου.

Από την άλλη, θεωρώ πως στον χώρο μας οι ευκαιρίες εξέλιξης με ίση αντιμετώπιση και απολαβές με τους άντρες είναι πλέον γεγονός. Είχα την τύχη να ανελιχθώ σε μία εταιρία όπου δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως στις περισσότερες ομάδες εργασίας στην εταιρία μας σήμερα ηγούνται γυναίκες και αυτό δεν ήταν κάτι που καθιερώθηκε από εμένα, αλλά μία κατάσταση που προϋπήρχε στην εταιρία με τις γυναίκες να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις ηγετικές θέσεις, αφού κριτήριο για την ανάληψη καθηκόντων ήταν πάντα και παραμένει, η θέληση για ανάληψη ευθυνών και οι ικανότητες να διοικήσει κάποιος ανθρώπους και σε καμία περίπτωση το φύλο.

  • Ποιο νομίζετε ότι είναι το κλειδί για μία επιτυχία με γυναικεία υπογραφή;

Θα επαναλάβω πως θεωρώ πως η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο. Έχει να κάνει με τους ξεκάθαρους στόχους, την αφοσίωση και την αγάπη σε αυτό που κανείς επιλέγει να κάνει. Το να βρίσκεις ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου και να μη λυγίζεις στις δυσκολίες αλλά αυτές να σε κάνουν πιο δυνατό/ή. Αυτό είναι που μετράει. Και επίσης, να επιλέγεις τους ανθρώπους που θα πλαισιώνουν τις προσπάθειές σου με την ίδια αγάπη και προσήλωση χωρίς προσωπικές εμπάθειες και βλέψεις για προσωπικά οφέλη. Φυσικά η στρατηγική και το πλάνο κατέχουν ένα μεγάλο μερίδιο και μαζί με την επιμονή και την προσήλωση στον στόχο αποτελούν άλλους, εξίσου σημαντικούς, παράγοντες που μπορούν να συνδράμουν για την επιτυχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εξάγουν τεχνογνωσία και στελέχη στο εξωτερικό – Ύστατο δείγμα για την επιτυχή έξοδο από την κρίση

ΕΤE: Ισχυρές άμυνες επιδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα – Αυξάνουν τα μερίδιά τους στην ΕΕ

Τράπεζες: 1 στις 5 επιχειρήσεις που ζητά δάνειο δεν έχει φορολογική ενημερότητα – Τι δείχνουν τα στοιχεία του KYC

gazzetta
gazzetta reader insider insider