Με τον καταιγισμό θετικών εκθέσεων των ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, την επενδυτική συρροή στις μετοχές τους και την επερχόμενη επενδυτική βαθμίδα να τροφοδοτεί τις περαιτέρω ανοδικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (άλλωστε, πρόκειται για σχέση αμφίδρομη, αφού η δραστική εξυγίανση των τραπεζών «δούλεψε» καταλυτικά για να ανοίξει ο δρόμος του investment grade), μία ακόμη απόδειξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους για τα καλά την κρίση και κινούνται πλέον δυναμικά στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η ύστατη επιβεβαίωση της νέας συνθήκης για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται από την εξαγωγή τεχνογνωσίας και στελεχών, όπως αποδεικνύει η χρυσή μεταγραφή του Γενικού Διευθυντή Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβου Γιαννακλή, ο οποίος αναλαμβάνει στις 30 Ιουλίου, επικεφαλής του Retail Banking της κορυφαίας τράπεζας του Ομάν, Bank Muscat. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το ζητούμενο της Bank Muscat είναι να αναπτύξει νέα προϊόντα λιανικής, καθώς και αυτοματοποίηση – ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες λιανικής.
Η Bank Muscat είναι η κορυφαία τράπεζα του Ομάν, κατέχοντας μερίδια αγοράς 40% - 60% σε όλα τα πεδία δραστηριότητάς της. Απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους, το συνολικό ενεργητικό της προσεγγίζει τα 30 δισ. δολάρια ΗΠΑ και επικεντρώνεται στη λιανική τραπεζική, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις επενδυτικές τραπεζικές συναλλαγές, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την τραπεζική ιδιωτών. Στο τραπεζικό σύστημα του Ομάν, οι άλλες μεγαλύτερες τράπεζες είναι η Bank Dhofar, η Εθνική Τράπεζα του Ομάν, η Alizz Islamic Bank, η Αραβική Τράπεζα του Ομάν, η Bank Nizwa, η Ahli Bank, η Bank Sohar, η Τράπεζα της Βηρυτού Ομάν και η HSBC Ομάν.
Το τραπεζικό σύστημα στο Σουλτανάτο του Ομάν βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες για συγχωνεύσεις των μικρότερων τραπεζών. Στο περιβάλλον αυτό, η Bank Muscat επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία της, εισάγοντας την καινοτομία δυτικών τραπεζών στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της. Στο πλαίσιο αυτό, «εισάγει» την εμπειρία του επιτυχημένου Ιάκωβου Γιαννακλή και του μοντέλου της Eurobank, η οποία την τελευταία δεκαετία και ειδικά μετά το 2015, έχει πρωτοπορήσει στις νέες τάσεις της λιανικής τραπεζικής και στην ψηφιοποίηση, αποσπώντας συνεχείς πρωτιές σε διεθνείς βραβεύσεις για τους καλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, ως η «Καλύτερη Τράπεζα Λιανικής Τραπεζικής στην Ελλάδα».
Ο Ιάκωβος Γιαννακλής ταύτισε την καριέρα του με την διαδρομή της Eurobank, έχοντας ζήσει και όλη την διαδρομή της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 στο Δίκτυο Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Στην Eurobank εντάχθηκε το 1994, αρχικά ως στέλεχος του Δικτύου Καταστημάτων, και μετέπειτα ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση του Δικτύου. Έχει διατελέσει Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης και Ανάπτυξης Πελατείας (2004-2009), από το 2009 Επικεφαλής Τομέα στο Δίκτυο Καταστημάτων και Επικεφαλής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης Δικτύου Καταστημάτων, ενώ το 2014 ανέλαβε Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Καταστημάτων. To 2016 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Retail Banking. Ήταν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργητικού – Παθητικού του Ομίλου (G-ALCO), της Κεντρικής Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, καθώς και μέλος του People Advisory Committee, Regulatory Matters Committee, της Επιτροπής Προϊόντων και Υπηρεσιών και μέλος του ΔΣ της Εurolife FFH Insurance Group, του ΔΣ της Eurolife FFH Γενικών Ασφαλίσεων και του ΔΣ της Eurolife FFH Ασφαλίσεων Ζωής. Στο παρελθόν ο κ. Γιαννακλής είχε διατελέσει επίσης μέλος στο ΔΣ της Eurobank FPS Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, μέλος στο ΔΣ της Eurobank Υπηρεσίες Προώθησης και Διαχείρισης Προϊόντων Καταναλωτικής και Στεγαστικής Πίστης ΑΕ (2016-2018), μέλος στο ΔΣ της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ (2014-2017) και μέλος στο ΔΣ της Eurobank Business Services (2009-2017).
Πρόκειται για ένα ευρύ επαγγελματικό προφίλ, απόλυτα συμβατό με τους επεκτατικούς στόχους της Bank Muscat. Και ένα προφίλ ενδεικτικό της πολυπραγμοσύνης των Ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι γίνονται περιζήτητοι πλέον στο εξωτερικό ή και εντός της εγχώριας αγοράς αλλά σε άλλους κλάδους (όπως έδειξε π.χ. η μεταγραφή της Φωτεινής Ιωάννου από την Εθνική Τράπεζα όπου ήταν Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions στον όμιλο Μυτιληναίου).
Σημειώνεται ότι το ελληνικό τραπεζικό μοντέλο και οι Έλληνες τραπεζίτες εκπαιδεύθηκαν και διαμορφώθηκαν δια πυρός και σιδήρου μέσα στην υπερδεκαετή ελληνική κρίση. Η εμπειρία αυτή τούς έδωσε τη δυνατότητα ταχύτατων αντανακλαστικών στην πρωτόγνωρη κρίση του Covid-19 και κατόπιν στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, οι οποίες γύρισαν βίαια το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Έτσι, μετά τον άθλο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια (μέχρι το 2019 ο μέσος δείκτης NPE ανερχόταν σε 45% και πλέον βρίσκεται κοντύτερα στο 5%), τον μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό τους και την ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να προσαρμοστούν άμεσα στις συνθήκες τηλεργασίας και εξυπηρέτησης από απόσταση που επέβαλε η πανδημική κρίση, αλλά και να στηρίξουν τους πελάτες τους με νέα προϊόντα (π.χ. προγράμματα «Γέφυρα», πάγωμα επιτοκίων κ.ά.), ελληνικής έμπνευσης και πλήρως συμβατών με τους εποπτικούς κανόνες. Ένα από τα πολλά δύσκολα εγχειρήματα που έχουν καταφέρει οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι την τελευταία 15ετία έχουν λειτουργήσει επιτυχώς σε «συμπυκνωμένες» συνθήκες που δεν έχουν βιώσει ομόλογοί τους στον διεθνή ανταγωνισμό σε θητείες τουλάχιστον διπλάσιας χρονικής διάρκειας.