Σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας τη σύστασή «overweight» και αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 4,40 ευρώ από 4,27 ευρώ προηγουμένως.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για φέτος θα αυξηθούν κατά 20% περίπου, δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου και της αναβάθμισης του guidance για κέρδη ανά μετοχή υψηλότερα των 0,65 ευρώ από άνω των 0,55 ευρώ προηγουμένως, λόγω των καλύτερων τάσεων και των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους που υποστηρίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων.
Σε δημοσιευμένη βάση, η εκτίμησή της για τα καθαρά κέρδη κινείται χαμηλότερα κατά 6% περίπου στη βάση της εφάπαξ επιβάρυνσης του δευτέρου τριμήνου ύψους 180 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της από τα NPEs. Η Morgan Stanley αυξάνει την εκτίμησή για τα καθαρά κέρδη για το 2024 - 2025 κατά 4% περίπου, ανεβάζοντας και την τιμή στόχο κατά ένα παρόμοιο ποσοστό (3% περίπου) στα 4,40.
Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,84x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 12,7% (risk free rate 4%), risk premium 6% και beta 1,5%.
Επιπλέον, η τιμή στόχος στο «bull case» φτάνει στα 5,32 ευρώ και στο «bear case» στα 1,77 ευρώ.
Ως προς το «bull case», ο «καταλύτης» της ανόδου αναμένεται να είναι η ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε μια υψηλότερη πιστωτική επέκταση και μείωση των NPEs. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) αναμένεται να είναι καλύτερο από ό,τι στο βασικό σενάριο, καθώς το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο (υιοθετεί δείκτη ROTE 12,5% το 2025).
Από την άλλη, το «bear case», βασίζεται σε μια βραδύτερη, από την αναμενόμενη, απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και σε μια ασθενέστερη από, την αναμενόμενη, μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε μια ασθενέστερη αύξηση των δανείων έναντι του βασικού σεναρίου. Αυτό θα επιφέρει ένα υψηλότερο όγκο NPEs σε σύγκριση με το βασικό σενάριο και το κόστος χρηματοδότησης θα είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το βασικό σενάριο εξαιτίας του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος (υιοθετεί δείκτη RΟΤΕ 5,9% για το 2025).