Παραμονές κι αποχωρήσεις φαίνεται να περιλαμβάνει η λίστα των μη δεσμευτικών προσφορών για την Κωτσόβολος, η οποία οριστικοποιήθηκε χθες με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Citigroup. Παρότι μάλιστα τα ονόματα που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα έχουν κατά κύριο λόγο ελληνική σφραγίδα, ενδιαφέρον φημολογείται ότι εξέφρασαν και ξένα funds.
Να θυμίσουμε ότι στους ελληνικούς Ομίλους που δημοσιοποίησαν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συγκαταλέγεται η Quest, του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρεία, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της είδη ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (Apple, Xiaomi, Toyotomi, Gree, Singer κ.ά.) προχώρησε στην κατάθεση ενδεικτικής και μη δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση της Κωτσόβολος. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, καθώς η διεκδίκηση της Κωτσόβολος θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλες εταιρείες του ομίλου (ACS, you.gr).
Λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερη ανακοίνωση, στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών φέρεται να συμμετέχει και η ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η σχετική κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς. Και στην περίπτωση της ΔΕΗ η κίνηση «βγάζει νόημα», αφού οι μεγάλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναπτύξουν δίκτυα συνεργατών και λιανικής πώλησης για να διαθέσουν με την βοήθεια καταρτισμένου προσωπικού προϊόντα συναφή με την ηλεκτρική ενέργεια (φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκά πάνελ, αντλίες θερμότητας, μπαταρίες αποθήκευσης, ψηφιακούς μετρητές και υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης και έξυπνων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας). Άλλωστε ο στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο utility που θα καλύπτει πλήρως τις νέες ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.
Στις αποχωρήσεις από την όλη διαδικασία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να περιλαμβάνεται ωστόσο το Πλαίσιο, οι ιδρυτές του οποίου σε πρόσφατη συνέντευξή τους είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία. Ο λόγος που η εταιρεία της οικογένειας Γεράρδου δεν συμμετείχε εντέλει είναι ότι αφενός ότι ως ανταγωνιστική εταιρεία δεν θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία της Κωτσόβολος κι αφετέρου ότι θα μπορούσαν να προκύψουν προσκόμματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν το εν λόγω deal προχωρούσε.
Αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί εντέλει είναι αν στη μάχη της διεκδίκησης προστέθηκαν και ξένα funds, μερικά από τα οποία γίνονται όλο και πιο ενεργά στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Κίνηση που η αγορά χαρακτήριζε ως λιγότερη πιθανή, δεδομένου ότι τα funds ποντάρουν στη μεγέθυνση των υφιστάμενων περιθωρίων κέρδους και σε αποδόσεις με βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, τις οποίες ο κλάδος των ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών δεν «υποστηρίζει».
Η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν η Currys σε συνεννόηση με την Citi θα καταλήξει σε μια πρώτη λίστα με τους υποψήφιους που θέλει να συνεχίσουν.
Και σίγουρα θα λάβει υπόψη της τις προθέσεις των ενδιαφερομένων ως προ το τίμημα, το οποίο θα πρέπει να επισφραγίζει την δυναμική του συγκεκριμένου asset της. Τίμημα το οποίο λόγω του μοντέλου ανάπτυξης της Κωτσόβολος τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες είναι πολύπλοκο να αποτιμηθεί. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι ο CEO του Ομίλου Currys Alex Baldock σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων είχε διευκρινίσει ξεκάθαρα η Κωτσόβολος αποτελεί το «ασημικό» της βρετανικής εταιρείας κι ότι «αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος».