Τράπεζες: Πηγή κερδών οι θυγατρικές του εξωτερικού – Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Eurobank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πηγή κερδών οι θυγατρικές του εξωτερικού – Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Eurobank
Από τις θυγατρικές εξωτερικού προήλθε σχεδόν το 1/6 των καθαρών κερδών του α΄ εξαμήνου. Mε εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που δεν έχει παρουσία εκτός Ελλάδος, τα κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες των άλλων τριών συστημικών τραπεζών ανήλθαν σε 291 εκατ. ευρώ.

Από τις θυγατρικές εξωτερικού προήλθε σχεδόν το 1/6 των καθαρών κερδών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο του 2023.

Τα κέρδη από τις δραστηριότητες εξωτερικού (με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που δεν έχει παρουσία εκτός Ελλάδος) ανήλθαν σε 291 εκατ. ευρώ, με συντριπτική συμμετοχή της Eurobank, η οποία ήταν εκείνη που προχώρησε στην ελάχιστη αποεπένδυση στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Το α΄ εξάμηνο του 2023, η Eurobank συνέχισε να καταγράφει ανοδικό σερί κερδοφορίας των διεθνών δραστηριοτήτων της, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 205 εκατ. ευρώ το α ́ εξάμηνο 2023, από 97 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2022. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 79,6% και ανήλθαν σε 233 εκατ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 71,5% σε 207 εκατ. ευρώ. Το 44% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στην Κύπρο (προσαρμοσμένα κέρδη 90 εκατ. ευρώ) και το 49% από αυτές στην Βουλγαρία (προσαρμοσμένα κέρδη 101 εκατ. ευρώ).

Οι θυγατρικές εξωτερικού της Alpha Bank απέφεραν το β΄ τρίμηνο 2023 καθαρά κέρδη μετά από φόρους 33 εκατ. ευρώ, από 27 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και 20 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022. Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 10% το β’ τρίμηνο, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 3%. Το α’ εξάμηνο 2023, τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα μετά από φόρους ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022, ως αποτέλεσμα κυρίως της ενισχυμένης επίδοσης στο καθαρό έσοδο τόκων (+63%), που προέκυψε από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας (Δείκτης Εξόδων προς Έσοδα μειωμένος κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση), συνεισφέροντας 17% στην κερδοφορία του Ομίλου και ενισχύοντας την αποδοτικότητα του απασχολούμενου κεφαλαίου CET1 στο 32%. Το β΄ τρίμηνο 2023 τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα στις θυγατρικές εξωτερικού της Τράπεζας μειώθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, τα υπόλοιπα των δανείων (μετά από συσσωρευμένες προβλέψεις) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα (+0,3%) και ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε 6 δισ. ευρώ.

Όσο για την Εθνική Τράπεζα, οι διεθνείς της δραστηριότητες παρουσίασαν κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας, ύψους 12 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2023 από 14 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπών εσόδων (1 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023) που σχεδόν απορροφήθηκε από την αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 12% σε τριμηνιαία βάση και την περιστολή των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε 3 εκατ. ευρώ β’ τρίμηνο 2023 έναντι 8 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023). Σε επίπεδο α΄ εξαμήνου, τα κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφορούσαν στη χρήση 2022, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό διαμορφωνόταν τον Δεκέμβριο του 2022 σε 35 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, και το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε στο 10,8% από 10,6% αντίστοιχα.

Την περσινή χρονιά, η κερδοφορία από τις τραπεζικές θυγατρικές και υποκαταστήματα στο εξωτερικό αυξήθηκε σημαντικά σε 380 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 8,6% των κερδών προ φόρων των τραπεζικών ομίλων σε ενοποιημένη βάση. Μεγάλη συμβολή είχαν οι θυγατρικές στην Κύπρο και τη Βουλγαρία και μικρότερη οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο. Τα δάνεια σε καθυστέρηση στις θυγατρικές εξωτερικού ανέρχονταν τον Δεκέμβριο του 2022 σε 570 εκατ. ευρώ, από 700 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 (μειωμένα κατά 18,6% σε συγκρίσιμη βάση), αντιπροσωπεύοντας το 3,1% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Χρέη επιτηδευματιών 11,5 δισ. ευρώ ζητούν ρύθμιση – Το 77% των οφειλών σε τράπεζες και servicers  

Τράπεζες: Θεαματική αύξηση της ρευστότητας παρά τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων 

Τράπεζες: Κατά περίπου 3 δισ. ευρώ αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια – Μικρές οι νέες εισροές στα NPEs 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider