Στάση αναμονής από τις επιχειρήσεις – Με ίδια κεφάλαια οι λιγοστές επενδύσεις εν μέσω ακρίβειας  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάση αναμονής από τις επιχειρήσεις – Με ίδια κεφάλαια οι λιγοστές επενδύσεις εν μέσω ακρίβειας  
Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν νέες επενδύσεις, ούτε και προσλήψεις καθώς περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια της ακρίβειας και των επιτοκίων. Οι όποιες επενδύσεις γίνονται είναι μικρές καθώς βασίζονται κυρίως σε ίδια κεφάλαια.

Χαμηλή παραμένει η επενδυτική δραστηριότητα από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί και τις αναταράξεις που προκαλεί το κύμα της ακρίβειας. Επιβαρυντικά λειτουργεί και η δυσκολία δανεισμού όπως και το υψηλότερο κόστος που φέρνουν οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μόλις 1 στις 4 (24%) από αυτές πραγματοποίησε κάποια επένδυση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το 61,5% των επενδύσεων αφορούσε την βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού και τις ψηφιακές τεχνολογίες, το 17,5% τις κτιριακές εγκαταστάσεις, το 14% την εκπαίδευση του προσωπικού και το 7% εργασίες για ενεργειακή αναβάθμιση.

Ακόμη και αυτές οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού. Ειδικότερα το 50% των επενδύσεων ήταν ύψους έως 5.000 ευρώ το 20% έως 10.000 ευρώ και πάνω από 10.000 ευρώ ήταν το υπόλοιπο 30% των επενδύσεων. Εντυπωσιακό είναι πως οι πλειοψηφία των επενδύσεων και συγκεκριμένα το 67,5% χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια, το 27,5% χρηματοδοτήθηκε από κάποιο πρόγραμμα και μόλις το 5% χρηματοδοτήθηκε από κάποια τράπεζα.

Ικανοποιητική η κατάσταση για τις μισές επιχειρήσεις

Η στάση αναμονής που τηρούν οι επιχειρήσεις φαίνεται και από τις απαντήσεις για τις προσδοκίες του επόμενου διαστήματος. Το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα του ΒΕΘ έκρινε την κατάστασή του ως ικανοποιητική, το 23% ως καλή και το 22% ως κακή. Για τους επόμενους έξι μήνες το 52% εκτιμά πως η κατάστασή του θα μείνει η ίδια, το 23% πως θα καλυτερεύσει και το 25% πως θα χειροτερεύσει.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν σχεδιάζει νέες κινήσεις και στο επίπεδο της απασχόλησης προσωπικού. Το 68% σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 21% να προχωρήσει σε προσλήψεις και το 11% να προχωρήσει σε απολύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σφίγγει ο κλοιός για τα εμπορικά καταστήματα  – Ανησυχία και προβληματισμός μετά από τις «άγονες» εκπτώσεις

Δεν «περπάτησαν» οι εκπτώσεις – Χαμηλότεροι οι τζίροι στην Αττική

ΕΣΠΑ 2014-2020: Προθεσμία τεσσάρων μηνών για την απορρόφηση του τελευταίου 18% - Το δύσκολο παζλ των απεντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider