Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των δανειοληπτών, δίνοντας περισσότερες επιλογές για τη λήψη δανείου, καθώς και να θωρακίσει την προστασία των δανειοληπτών με αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας των servicers.
Παρουσιάζοντας χθες τους άξονες προτεραιοτήτων στον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προέταξε την παροχή περισσότερων επιλογών στους δανειολήπτες, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του insider.gr, το οποίο έκανε λόγο για διεύρυνση του νομικού πλαισίου που υπάρχει για τις μικροχρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και χρηματοδοτικά ιδρύματα τα οποία θα μπορούν να χορηγούν δάνεια κάθε κατηγορίας, ακόμη και στεγαστικά.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για εταιρείες που λειτουργούν στο εξωτερικό παρέχοντας χρηματοδοτήσεις, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν τέτοιες εταιρείες και στην Ελλάδα. Παραπέμποντας στο τραπεζικό νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα για περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Χατζηδάκης ερωτήθηκε για το πώς οι εταιρείες αυτές θα χρηματοδοτήσουν πελάτες που δεν χρηματοδοτούν οι τράπεζες γιατί τους χαρακτηρίζουν “non bankable”. Ο ΥΠΕΘΟ απάντησε ότι οι εταιρείες αυτές έχουν τα δικά τους πιστοδοτικά κριτήρια και εκτίμησε ότι η δραστηριοποίηση ανάλογων εταιρειών στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. «Δεν θέλω να υπερασπιστώ τις τράπεζες, αλλά πώς θα δανειοδοτήσουν κάποιον που κρύβει τα πραγματικά φορολογικά του στοιχεία; Οι νέοι χρηματοδοτικοί φορείς ίσως αναγκάσουν τους υποψήφιους δανειολήπτες να δείχνουν τα πραγματικά τους στοιχεία, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ο ΥΠΕΘΟ τοποθετήθηκε και στο θέμα των καταθέσεων, επισημαίνοντας ότι ο καταθέτης έχει επιλογές για υψηλότερες αποδόσεις. Όπως είπε, οι τράπεζες προσφέρουν προϊόντα με υψηλότερα επιτόκια από το 0,30% του ταμιευτηρίου, ενώ και το Δημόσιο προσφέρει έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο κοντά στο 4%. «Όταν υπάρχουν τρεις δρόμοι και θέλουμε να περάσουμε από τον μποτιλιαρισμένο, τη στιγμή που οι άλλοι είναι ανοιχτοί, δεν μας φταίει κανείς», σχολίασε ο ΥΠΕΘΟ, καλώντας τις τράπεζες να διαφημίσουν περισσότερο τα αποταμιευτικά – επενδυτικά τους προϊόντα.
Αναφερόμενος δε στο άλλο «καυτό» ζήτημα για τους καταναλωτές, αυτό των τραπεζικών χρεώσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι υπάρχει στη διάθεσή τους η υπηρεσία IRIS που έγινε με πρωτοβουλία των τραπεζών, για τη μεταφορά χρημάτων και τις πληρωμές λογαριασμών έως 500 ευρώ, χωρίς καμία χρέωση. Ο υπουργός προανήγγειλε συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την ενίσχυση του IRIS, προκειμένου να μειωθεί και η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και να δηλώνονται οι συναλλαγές με τους ελεύθερους επαγγελματίες (επέκταση του IRIS και υποχρεωτική χρήση του), συμβάλλοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο της προστασίας των δανειοληπτών, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους αυστηρότερους κανόνες και στην ενισχυμένη διαφάνεια στην ενημέρωση των οφειλετών από τις εταιρείες διαχείρισης, που θα περιλαμβάνονται στο τραπεζικό νομοσχέδιο. Στο ν/σ θα προβλέπονται και ποινές στους servicers για τη μη συμμόρφωσή τους με τις αυξημένες υποχρεώσεις ενημέρωσης των δανειοληπτών, μεταξύ άλλων.
Η τραπεζική ατζέντα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, περιλαμβάνει επίσης την χρήση του «Ηρακλή» για ζητήματα κόκκινων δανείων που αφορούν τόσο τις συστημικές τράπεζες, όσο και τον λεγόμενο πέμπτο τραπεζικό πυλώνα (από τις μικρότερες τράπεζες). Όπως είπε, το ΥΠΕΘΟ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύντομα θα μπορέσει να καταλήξει στη διαμόρφωση του πλαισίου για την περαιτέρω χρήση του «Ηρακλή».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον άξονα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα να υλοποιείται με την αποεπένδυση του Ταμείου από τη Eurobank.