Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Landis+Gyr, με την οποία η πολυεθνική επιχείρηση ζητούσε να ανατραπεί η απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, αφορά την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το 2030 σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης ανά την επικράτεια, οι οποίες αριθμούν περί τα 7,5 εκατ. Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας. Μάλιστα, ο Διαχειριστής έχει ήδη ενημερώσει τους 4 «μνηστήρες» που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τους εντός του Νοεμβρίου.
Σχολιάζοντας την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Werner Lieberherr, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Landis+Gyr δήλωσε: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς έχουμε δείξει τη δέσμευσή μας στην Ελλάδα με την παρουσία μας για πάνω από 50 χρόνια και με μεγάλες επενδύσεις στην Κόρινθο, άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας σταθερά την παρουσία μας στην Ελλάδα, και προσφέροντας περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αποκλειστήκαμε από τη φάση της προεπιλογής, αν και είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.
Φυσικά, θα είχαμε κατασκευάσει τους μετρητές στην Ελλάδα για την Ελλάδα, και αυτό το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλα τα έγγραφα της αίτησης, επομένως, η απόφαση μας στεναχωρεί ακόμη περισσότερο. Πάντα πιστεύαμε στην Ελλάδα ως ζωτικό μέρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων μας, εξυπηρετώντας όλη την Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ με προϊόντα από την Κόρινθο, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέρη που συμμετείχαν στον αγώνα μας για δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αφοσιωμένων υπαλλήλων μας και των συνδικάτων στην Κόρινθο, για την πίστη και την υποστήριξή τους. Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προτιθέμεθα να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία διερεύνησης επιλογών παραγωγής σε άλλες χώρες».
Οι τέσσερις φιναλίστ είναι:
- Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8.000 πελάτες-ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.
- Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell και έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.
- Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.
- H ελληνική PROTASIS, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εκπροσωπώντας την γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.