Ισπανία: Πρόστιμα εκατομμυρίων στις Deloitte, PwC, EY και KPMG για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισπανία: Πρόστιμα εκατομμυρίων στις Deloitte, PwC, EY και KPMG για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας
Πλέον, οι εργαζόμενοι που πιστεύουν πως πρέπει η ζωή τους να θυσιάζεται στα κέρδη των πολυεθνικών, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. 

Οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων για τις συνθήκες εργασίας στις λεγόμενες «Big Four» συμβουλευτικές εταιρείες -Deloitte, PwC, EY και KPMG- στην Ισπανία φαίνεται πως έπιασαν τόπο καθώς το Υπουργείο Εργασίας διερεύνησε τις πρακτικές τους και επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι αρχές διερεύνησαν εάν οι εργαζόμενοι εργάζονταν στην πραγματικότητα περισσότερες ώρες από ό,τι έδειχναν τα αρχεία τους καθώς υπήρχαν εκατοντάδες διαμαρτυρίες για 16 συνεχόμενες ώρες εργασίας.

Δουλειά 12 ώρες χωρίς χρόνο ούτε για φαγητό

Η έρευνα των αρχών δεν ήταν εύκολη καθώς οι εταιρίες αυτές δεν διέθεταν ωριαίο μητρώο, όπως υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις στην Ισπανία από το 2019, γεγονός που επέτρεπε «ο εργασιακός μαραθώνιος να γίνει κανόνας», όπως ανέφερε στο Euronews ο Σέρτζιο, πρώην υπάλληλος στην εταιρεία συμβούλων Pricewaterhouse Coopers (PwC) στη Μαδρίτη.

Όπως και οι συνάδελφοί του, ο Παντίλα -το όνομα του οποίου άλλαξε για την προστασία του- εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα: από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Αυτό του φαινόταν απολύτως φυσιολογικό, καθώς όλοι οι συνάδελφοί του στο γραφείο συμβούλων βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση.

Δεν είχαν καθόλου ελεύθερο χρόνο μετά τη δουλειά, απλώς πήγαιναν σπίτι για να κοιμηθούν λίγο πριν επιστρέψουν ξανά στο γραφείο. Δεν είχαν καν χρόνο να αγοράσουν τρόφιμα καταλήγοντας να τρώνε fast-food σε κάθε γεύμα. Ο Παντίλα αναγνωρίζοντας τις τραγικές επιπτώσεις στο επίπεδο της ζωής του, παραιτήθηκε και γύρισε στη γενέτειρά του.

Όσο αυξάνονται τα κέρδη, χειροτερεύουν οι εργασιακές συνθήκες

Τον Νοέμβριο του 2022, το ισπανικό υπουργείο Εργασίας, με επικεφαλής την υπουργό Γιολάντα Ντίαζ, ξεκίνησε αυτεπάγγελτα την έρευνα, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία καταγγελία.Το Υπουργείο συνέλεξε πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες παρακολουθούσαν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων τους και εάν πληρώνονταν ή αποζημιώθηκαν οι υπερωρίες.

Το Comisiones Obreras, ένα ισπανικό συνδικάτο, ανέφερε πως «πριν από λίγους μήνες οι εργοδότες ήθελαν να συμπεριλάβουν στην εργασιακή νομοθεσία ότι έπρεπε να εργαζόμαστε έως και 12 ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Σάββατο, χωρίς καμία επιπλέον αποζημίωση. Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που οδήγησε στην πρώτη απεργία στον κλάδο».

Την ίδια στιγμή για το 2021, οι «Big Four» εταιρείες είχαν κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα Expansión.

Μετά από μήνες απεργιών και διαπραγματεύσεων, οι πτυχιούχοι εργαζόμενοι από 14.100 μεικτά ετησίως θα αμείβονταν με 15.300 ευρώ ενώ όσοι είχαν τριετή πείρα με 17.100 ευρώ.

Η νοοτροπία των εργαζομένων που παλιότερα ένιωθαν ευγνώμονες για μια τέτοια δουλειά έχει εντελώς αλλάξει, αναφέρει το δημοσίευμα. Πλέον, οι εργαζόμενοι που πιστεύουν πως πρέπει η ζωή τους να θυσιάζεται στα κέρδη των πολυεθνικών, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EBRD: Ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,3% το 2024 για την Ελλάδα - «Ασπίδα» το RRF στις διεθνείς αναταράξεις

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY – Μία επένδυση 1,4 δισ. δολαρίων

Μητσοτάκης: Οριζόντια προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider