ΕΣΠΑ: Προ των πυλών δύο δράσεις των 350 εκατ. ευρώ για νέους επιχειρηματίες- Αναμονή για το «Ερευνώ-Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Προ των πυλών δύο δράσεις των 350 εκατ. ευρώ για νέους επιχειρηματίες- Αναμονή για το «Ερευνώ-Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ
Η διπλή δράση για νέες επιχειρήσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 50% της συνολικής επένδυσης. Δηλαδή, η ενίσχυση θα φτάνει τα 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.

Προ των πυλών βρίσκονται οι δύο δράσεις για την ενίσχυση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων του νέου ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, καθώς η προδημοσίευσή τους αναμένεται από μέρα σε μέρα. Αντίθετα, σε φάση προετοιμασίας παραμένει το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», χωρίς ακόμη να υπάρχει ορατότητα για το πότε θα ξεκινήσει.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η διπλή δράση για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα σπάσει σε δύο προσκλήσεις, μια αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και μια για όλες τις υπόλοιπες. Μάλιστα αναμένεται πως οι νέες προσκλήσεις θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις, καθώς στόχος είναι να αποφευχθούν προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες αντίστοιχες δράσεις. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια να είναι ώριμα και όχι στο στάδιο της ιδέας, το οποίο σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει μεταξύ άλλων να αποδείξουν πως διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 50% της συνολικής επένδυσης. Δηλαδή, η ενίσχυση θα φτάνει τα 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η δράση για τη στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίζει χρηματοδοτικά παραγωγές ταινιών, ντοκιμαντέρ και σειρών που γυρίζονται ολικά ή εν μέρει στην Ελλάδα, από εγχώριες εταιρείες.

Αναμονή για το «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Περιορισμένη παραμένει η ορατότητα για το πότε θα ξεκινήσει το «Ερευνώ – Καινοτομώ» που θα χρηματοδοτήσει με 300 εκατ. ευρώ για δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες κλειδώνουν αλλαγές στο πρόγραμμα αξιοποιώντας την εμπειρία από την αντίστοιχη δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το «Ερευνώ – Καινοτομώ» έχει τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων: 1) Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις, 2) Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, 3) Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, 4) Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Ο κύβος ερρίφθη για αποεπένδυση από την Εθνική τον Νοέμβριο – Τα σενάρια και ο ρόλος των αγορών

Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νεκροί Ισραηλινοί - Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης – Θέλουμε να τρέξουμε την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider