Εστιασμένη στον αρχικό προγραμματισμό της να προχωρήσει γρήγορα με την εκκίνηση της αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα, παραμένει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ έχει «κλειδώσει» για μέσα στον Νοέμβριο, συνυπολογίζοντας βεβαίως το κλίμα στις αγορές, αλλά με περιθώριο αυτό να επηρεάσει μόνο την έκταση και όχι την διάθεση μετοχών της Τράπεζας.
Εν μέσω έντονων αναταράξεων στις αγορές και νευρικότητας λόγω πολλών μετώπων αβεβαιοτήτων, στις οποίες προστέθηκε ο πόλεμος στο Ισραήλ, το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ διατηρείται ως είχε και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Φαίνεται, έτσι, ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει σαφές μήνυμα αποφασιστικής υλοποίησης της επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών, συναρτώντας το άμεσα με την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου η Ελλάδα αναμένει την αξιολόγηση της Standard & Poor΄s, απέχοντας μόλις ένα σκαλοπάτι από το investment grade του οίκου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο για την έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία το ποσοστό του Ταμείου ανέρχεται σε 40,4%, προβλέπει αρχικά την διάθεση ποσοστού έως 20%. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.
Μέχρι στιγμής και δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε για την διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο roadshow που πραγματοποίησε η Goldman Sachs στο Λονδίνο, η προοπτική είναι για διάθεση ποσοστού μετοχών 20%. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί«νόμο γραμμένο σε πέτρα», καθώς το κλίμα στις αγορές μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά και να προκριθεί η διάθεση ποσοστού 10% που θα αρκεί επίσης για να δηλώσει την αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης για την έξοδο του ΤΧΣ από τις τράπεζες και την επιστροφή τους στην κανονικότητα.
Σημειώνεται ότι χθες το χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά, με πρωτοστατούσες τις τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 6,81%, στις 916 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή του από την συνεδρίαση της 22ας Μαΐου. Την μεγαλύτερη άνοδο είχε η μετοχή της Eurobank (στο +7,58% και στα 1,484 ευρώ), η οποία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου του Δημοσίου, καθώς προέβη στην επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατείχε το ΤΧΣ. Ακολούθησε με άνοδο 7,46%, στα 2,796 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ με κέρδη 6,75%, στα 5,30 ευρώ, έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και 5,33%, σε 1,236 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank.
Προφανώς η χθεσινή άνοδος των τιμών στο ΧΑΑ δεν προεξοφλεί συνέχεια της ανόδου και εξασφαλισμένο ιδανικό timing για την διαδικασία της διάθεσης μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ. Όμως, πολύ περισσότερο, το ιδανικό timingδεν μπορεί να επιτευχθεί με απραξία. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά την πρώτη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο, θα ακολουθήσει την άνοιξη του 2024 η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς και ακολούθως αυτή από την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι παράμετρος που θα ληφθεί υπόψιν στον σχεδιασμό θα είναι και η εισαγωγή του Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2024.