Η Ελλάδα προωθεί σχέδιο για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο Ισραήλ, μέσω της Κύπρου, μετά την ανάληψη της διεθνούς ηλεκτρικής διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα περιλαμβάνει συνέντευξη του Προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, ενώ έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον ορισμό του Έλληνα Διαχειριστή ως φορέα υλοποίησης και project promoter της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η προοπτική διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου η ενεργειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ.
Η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι απομονωμένο από το ευρωπαϊκό δίκτυο, ενώ το όφελος του Ισραήλ θα είναι η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό του μείγμα. “Το Ισραήλ θα θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια, ενώ η επιδίωξη αυτή πιθανότατα θα ενισχυθεί με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο κ. Μανουσάκης.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η ανάληψη του έργου με τον ΑΔΜΗΕ θα διασφαλίσει τις τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την υλοποίησή του, ενώ θα θέσει σε στέρεες βάσεις την ολοκλήρωσή του στον προβλεπόμενο χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ θα μπορέσει να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό του μείγμα.
Παράλληλα, ο κ. Μανουσάκης αποκαλύπτει στο πρακτορείο ότι το Aluma είναι το ισραηλινό fund υποδομών που, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, έχει υπογράψει μη δεσμευτικό MoU για είσοδο στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης με ποσοστό έως 33%.
Η συμφωνία προβλέπει την πραγματοποίηση due diligence, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. «Είναι λογικό να θέλουν να συμμετάσχουν και Κύπριοι επενδυτές στο πρότζεκτ, με δεδομένο ότι το καλώδιο περνάει μέσω Κύπρου», προσθέτει ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ.
Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2022 σε αρκετές περιπτώσεις η ζήτηση για ρεύμα έχει καλυφθεί κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, το “πράσινο” χαρτοφυλάκιο αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, όπως δείχνει μεταξύ άλλων ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW έως το 2030. «Οι δυνατότητες εξαγωγής ανανεώσιμες ενέργειας είναι τεράστιες», τονίζει ο κ. Μανουσάκης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα έχει συνολικό μήκος 1.208 χλμ. με το συνολικό κόστος του να ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης, για το σύνολο της υποδομής, είναι 4 με 5 χρόνια.
Πιο “ώριμο” είναι το σκέλος Ελλάδα – Κύπρος, με τη διασύνδεση να ξεκινά από την Κορακιά Ηρακλείου και να καταλήγει στην περιοχή Κοφινού στην Κύπρο. Για το εν λόγω σκέλος έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τόσο το υποβρύχιο καλώδιο όσο και οι σταθμοί μετατροπής, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, για το σκέλος Κύπρος – Ισραήλ, οι δύο χώρες προετοιμάζουν τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον επιμερισμό του κόστους του, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τις δύο ρυθμιστικές αρχές.