Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την ηλιακή ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την ηλιακή ενέργεια

Στην παραγωγή και αποθήκευση ηλιακής ενέργειας πρέπει να «ποντάρει» η ενεργειακή πολιτική για να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους μέχρι το 2030 σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Solar Power Europe, ο οποίος διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις εν όψει της ανακοίνωσης του «ενεργειακού πακέτου» μέτρων της Κομισιόν.

Όπως σημειώνει ο Riccardo Amoroso, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και Διευθυντής Καινοτομίας της Enel Green Power, «η βιομηχανία έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να μειώσει το κόστος της αποθήκευσης και να βελτιώσει την ικανότητά της να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες και λύσεις στην αγορά. Σήμερα, η ΕΕ πρέπει να θέσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο με ξεκάθαρες θέσεις και κατάλληλο σχεδιασμό της αγοράς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πεδίο για την αγορά». Ο Michael Schmela, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, σχολιάζει ότι «αν το θεσμικό πλαίσιο για την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση είναι αποτελεσματικό, η ηλιακή ενέργεια θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για 27% ενεργειακή κάλυψη από ΑΠΕ μέχρι το 2030 όπως προβλέπει και η τρέχουσα ευρωπαϊκή οδηγία.

Ακόμη ο ειδικός αναλυτής της Solar Power Europe, Tomas Doerling, εκτιμά ότιι οι εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας αποτελούν ευέλικτη επιλογή για όλο το ενεργειακό σύστημα, παρέχοντας τη δυνατότητα διοχέτευσης ή απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακό σύστημα όταν αυτό χρειάζεται».

Με βάσει αυτά τα δεδομένα ο Σύνδεσμος δημοσίευσε κείμενο με δέκα προτεραιότητες προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος και να επιτευχθούν οι ενεργειακοί στόχοι μέχρι το 2030.

Οι βασικές προτεραιότητες της SolarPower Europe είναι οι εξής:

-Ένας πανευρωπαϊκός ορισμός για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα βρίσκεται στην αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ και θα καθιερώνει την αποθήκευση ως έναν νέο τύπο «asset» στο δίκτυο και θα μπορεί να προσφέρει διαφορετικές υπηρεσίες.

-Αποσαφήνιση του ορισμού και των δικαιωμάτων των ενεργών καταναλωτών όσον αφορά στην αποθήκευση ώστε να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των καταναλωτών στην αυτοπαραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ.

-Η κατάλληλη μεταρρύθμιση των ημερήσιων αγορών είναι απαραίτητη θα έδιναν τη δυνατότητα σε μεγάλης κλίμακας σταθμούς ηλιακής ενέργειας να εκπληρώσουν καλύτερα τις εξισορροπητικές λειτουργίες τους. Αυτό θα οδηγούσε και στην εξεύρεση νέων λύσεων που θα συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση.

-Είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί μια πραγματική αγορά για την πώληση και προμήθεια υπηρεσιών ευελιξίας, τόσο στο επίπεδο της μεταφοράς όσο και στο επίπεδο της διανομής ενέργειας.

-Κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν λύσεις σε μια ξεκάθαρη βάση όσον αφορά στους κανόνες και τις συνθήκες υπό τις οποίες οι Λειτουργοί των Συστημάτων Μεταφοράς (TSOs) και οι Διανομής
(DSOs) μπορεί να παρέχουν λύσεις στον τομέα της αποθήκευσης.

-Απαιτούνται στοχευμένοι διαγωνισμοί ηλιακής ενέργειας που θα δίνουν βάρος σε λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από τον ήλιο.

-Μια ανταλλαγή ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο κοινότητας μέσω σχημάτων αυτοκατανάλωσης, με ενδιαμέσους που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν συσκευές αποθήκευσης μέσα από συγκεντρωτικές πλατφόρμες (pooling platforms) θα μπορούσε πιθανώς να καταστεί εφικτή.

-Απαιτούνται ξεκάθαροι κκανόνες όσον αφορά την διαφάνεια στα δεδομένα και την πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων.

-Οι ενεργοί καταναλωτές να αποζημιώνονται δίκαια για την διάθεση των συσκευών τους στην παροχή υπηρεσιών.

-Τα τέλη δικτύου διανομής θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ενεργειακή μετάβαση και να παρέχουν κίνητρα στους καταναλωτές για να επενδύουν στην αποθήκευση και στους καινοτόμους μετρητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider