Εστίαση: Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι επιχειρηματίες – Δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με το 24% στα μη αλκοολούχα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εστίαση: Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι επιχειρηματίες – Δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με το 24% στα μη αλκοολούχα
Εστιατόριο
Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης από την απόφαση για επαναφορά στο 24% του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά. Αυξάνονται οι «πονοκέφαλοι» για τον κλάδο, την ώρα που οι υψηλές των πρώτων υλών παραμένουν μεγάλο «αγκάθι». Ο κίνδυνος για μείωση της κατανάλωσης και οι φόβοι για εγκατάλειψη του κλάδου.

Για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, μετρώντας δυνάμεις αλλά και αντοχές μετά τις απανωτές κρίσεις που έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

«Οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι», προβλέπει, μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιάννης Δαβερώνης.

Ο... αιφνιδιασμός με τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά

«Ο κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εδώ και καιρό λόγω της πανδημίας κι εμείς προσπαθούμε τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο να ορθοποδήσουμε. Τελικά η κυβέρνηση μας αιφνιδίασε με τις αλλαγές στον ΦΠΑ», σημειώνει ο κ. Δαβερώνης, κάνοντας λόγο για έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό για το 2024 που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επαναφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% - από 13% που ήταν - από τις αρχές του 2024 για τα μη αλκοολούχα ποτά που διατίθενται από τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως τα αναψυκτικά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται άλλωστε για μια κατηγορία που πρωταγωνιστεί στο «χορό» των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο του 2023, η κατηγορία «μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων» εμφάνισαν, σε ετήσια βάση, αύξηση κατά 14,3%, την ώρα που η αύξηση στα τρόφιμα ήταν 9,9%, ενώ ο γενικός δείκτης επιτάχυνε κατά 3,4%.

«Όπως και να ‘χει το 24% είναι ένας πολύ υψηλός φόρος και δεν συνάδει με μια τουριστική χώρα», σημειώνει ο κ. Δαβερώνης, σπεύδοντας να προσθέσει πως «είμαι βέβαιος πως αυτοί οι αιφνιδιασμοί είναι προάγγελοι κι άλλων αλλαγών… δεν ξέρω τι άλλο μας περιμένει».

Ανησυχία για νέο κύμα ανατιμήσεων…

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ, αναφέρει πως «η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου (σ.σ. ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα αυξάνεται στο 24%) θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα».

«Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Οι πρώτες ύλες παραμένουν στα ύψη. Πώς γίνεται η τιμή του ελαιολάδου να είναι πέντε φορές πάνω μέσα σε έναν χρόνο; Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί;», διερωτάται ο κ. Δαβερώνης.

«Συνεργαζόμαστε με 16 προμηθευτές. Κάθε 20 ημέρες έχουμε και μια νέα ανατίμηση στις πρώτες ύλες», παραδέχεται την ίδια ώρα στο insider.gr γνωστός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην εστίαση, περιγράφοντας με τη σειρά του τις προκλήσεις που βιώνει ο κλάδος.

...και φόβοι για εγκατάλειψη του κλάδου

Παρά το γεγονός ότι η εστίαση σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις το περασμένο καλοκαίρι, δρέποντας τα οφέλη από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα που έφτασε στη χώρα μας, η επόμενη μέρα μόνο εύκολη δεν θα είναι.

«Όταν λέω ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε άδεια καταστήματα. Λέω ότι ο κόσμος, μπροστά στο κύμα ακρίβειας που ήδη μαστίζει τα νοικοκυριά, θα συνεχίσει να περιορίζει την κατανάλωση», αποσαφηνίζει ο κ. Δαβερώνης και εξηγεί πως «μια οικογένεια θα αποφασίσει να πάει σε μια ταβέρνα να φάει μια φορά την εβδομάδα… και αν, για παράδειγμα ένα Σάββατο».

«Εμείς ως επιχειρηματίες θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικό φαγητό στους πελάτες μας και στο τέλος της ημέρας να έχουμε κι ένα έσοδο. Η εστίαση δεν φοροδιαφεύγει. Σαν κλάδος κάνουμε τα πάντα για να έχουμε μια καλή εικόνα», προσθέτει.

«Φοβάμαι ότι οι επιχειρηματίες που δεν θα κάνουν… ταμείο στο τέλος της ημέρας θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τον κλάδο. Υπάρχει άλλωστε έντονος ανταγωνισμός στην εστίαση. Δυστυχώς θα λέμε… όποιος αντέξει», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε μισθωτοί να έχουμε αύξηση εισοδήματος. Δεν είναι το ίδιο με τους μισθωτούς μια επιχείρηση εστίασης», δήλωσε, στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των Επαγγελματιών - Επιστημόνων -Επαγγελματοβιοτεχνών - Εμπόρων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για το νέο καθεστώς φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. «Τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης δεν φέρνουν υποχρεωτικά αύξηση του κύκλου εργασιών, τόνισε ο κ. Καββαθάς, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως για πρώτη φορά στην ιστορία απαγορεύονται οι ζημιές. «Οι επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο κέρδη, έχουν και ζημιές. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να εξαφανίσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Καταστρέφουν χιλιάδες επιχειρηματίες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Volotea: Ανοίγει φτερά για την καλύτερη χρονιά επί ελληνικού εδάφους

Τα «ανοιχτά μέτωπα» για την επέκταση της Λ. Κύμης – Η χρηματοδότηση και η προσφυγή στο ΣτΕ

Ακίνητα (retail)- Ενοίκια: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ερμού – «Πρωτιά» για την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider