Mytilineos: Είσοδος στις διεθνείς διασυνδέσεις με mega πρότζεκτ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Είσοδος στις διεθνείς διασυνδέσεις με mega πρότζεκτ στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε κοινοπραξία με την GE Vernova, η ελληνική εταιρεία ανέλαβε την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) για την ηλεκτρική διασύνδεση Σκοτίας-Αγγλίας.

Με ένα έργο-σταθμό για την ενεργειακή μετάβαση της Μεγάλης Βρετανίας, κάνει ποδαρικό η Mytilineos στην υλοποίηση διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Το έργο αφορά την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο (Eastern Green Link 1), η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κοινοπραξία με την GE Vernova, η Mytilineos ανέλαβε την προμήθεια και κατασκευή των δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) της διασύνδεσης. Η ύψους 1 δισ. βρετανικών λιρών σύμβαση αφορά τη μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής, οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου HVDC και θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς.

Φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Eastern Green Link 1 είναι η κοινοπραξία της National Grid Electricity Transmission και της SP Transmission. Το καλωδιακό σύστημα HVDC έχει μήκος περίπου 190 χλμ., ενώ θα ξεκινά από το Torness στο East Lothian της Σκωτίας και θα καταλήγει στο Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

«Πράσινη» μετάβαση και επάρκεια

Αναφορά στο πρότζεκτ έκανε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει η Mytilineos στο εξωτερικό. Σημείωσε πως αν και η εταιρεία έχει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο εκτός συνόρων.

Η έναρξη της φάσης σχεδιασμού αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025. Το πρότζεκτ αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

«Η Eastern Green Link 1 αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία απαιτείται ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει μηδενικές ανθρακικές εκπομπές, ενώ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της μελλοντικής ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, μειώνοντας την εξάρτηση και την έκθεση των τιμών ηλεκτρισμού στις αστάθειες των παγκόσμιων χονδρεμπορικών αγορών», επισημαίνει η National Grid.

Πρόκειται για το πρώτο πρότζεκτ σε μία σειρά έξι υποθαλάσσιων διασυνδέσεων που δρομολογούνται, μεταξύ Σκωτίας και Βρετανίας. Εντάσσεται σε ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου, με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, για τη μεταφορά περισσότερης «πράσινης» ενέργειας από τα κέντρα παραγωγής στα σημεία κατανάλωσης.

Σημαντική τεχνογνωσία

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η GE Vernova θα προμηθεύσει την τεχνολογία VSC HVDC από τις εγκαταστάσεις της στο Stafford του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μετατροπής τάσης δεύτερης γενιάς (VSC Valves) και του υπερσύγχρονου συστήματος ελέγχου eLumina. Το σύστημα eLumina είναι το πρώτο HVDC σύστημα ελέγχου στον κλάδο που χρησιμοποιεί ψηφιακό σύστημα μέτρησης πλήρως βασισμένο στο πρότυπο 61850 του IEC.

Η Mytilineos θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.

Η ελληνική εταιρεία έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων έργων μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθμοί και Γραμμές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου, τα οποία έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία, καθιστώντας την Mytilineos έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς και διανομής σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη Πολυτεχνείου για κόστος θέρμανσης - Αντλίες θερμότητας και φυσικό αέριο οι πιο φθηνές λύσεις

Ρεύμα: Αποσύρεται η εισφορά των μονάδων αερίου – Τέλος στο «καπέλο» στους λογαριασμούς

Αέριο: «Παγώνει» η Βουλγαρία τον φόρο στο ρωσικό καύσιμο – Απομακρύνεται η απειλή για τροφοδοσία και τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider