Σε συνεργασία με την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το chatbot ChatGPT προχωρά ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της Ευρώπης, Axel Springer, στην πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους, που θα παρέχει περιλήψεις του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα του ChatGPT, από το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, όταν οι χρήστες κάνουν μια ερώτηση στο ChatGPT, το chatbot θα παρέχει περιλήψεις σχετικών ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης της Axel Springer, όπως το Politico, το Business Insider, η Bild και η Welt. Οι περιλήψεις θα περιλαμβάνουν υλικό και από κείμενα και ειδήσεις που παρέχονται με συνδρομή. Παράλληλα, θα αναφέρεται το μέσο ως πηγή και θα δίνεται πρόσβαση και στο πλήρες άρθρο.
Οι περιλήψεις θα είναι διαθέσιμες στο ChatGPT αμέσως μόλις δημοσιευτεί το άρθρο, έτσι ώστε οι έκτακτες ειδήσεις να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του χρήστη, σύμφωνα με τον Tom Rubin, επικεφαλής περιεχομένου του OpenAI.
Επιπλέον, το περιεχόμενο θα έχει «ευνοϊκή θέση» στα αποτελέσματα αναζήτησης του ChatGPT, με στόχο να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και των εσόδων από συνδρομές στα μέσα της Axel Springer, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Το OpenAI θα πληρώνει για το περιεχόμενο της Axel Springer που χρησιμοποιεί, ωστόσο οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, η οποία είναι πολυετής και δεν είναι αποκλειστική, σύμφωνα με τον Tom Rubin.
«Θέλουμε να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες της δημοσιογραφίας με την τεχνητή νοημοσύνη – να φέρουμε την ποιότητα και το επιχειρηματικό μοντέλο της δημοσιογραφίας στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Axel Springer, Mathias Doepfner.
Σημειώνεται πως η συμφωνία με την Axel Springer είναι η δεύτερη του OpenAI με μεγάλο εκδότη ειδήσεων. Τον Ιούλιο, η OpenAI σύναψε συμφωνία με το Associated Press, στην οποία το AP αδειοδοτεί μέρος του αρχείου ειδήσεων του στην τεχνολογική εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Το AP θα αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία προϊόντων του OpenAI ως μέρος της συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν αφορά την προβολή περιεχομένου.
Η Ευρώπη κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσωρινή συμφωνία - ορόσημο σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η συμφωνία περιλαμβάνει νέες υποχρεώσεις διαφάνειας για τα μοντέλα, όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης του υλικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την εκπαίδευσή τους.