Στον «επιταχυντή» έχουν μπει οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με την κυβέρνηση και το Ταμείο, κατόπιν της εισήγησης της συμβούλου του BofA, να λαμβάνουν τις αποφάσεις για το ποσοστό διάθεσης μετοχών της Πειραιώς μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι τα τέλη του μήνα. Η αποεπένδυση θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023 της Τράπεζας Πειραιώς που θα ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του insider.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει guidance για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.
Η Διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο για επαφές με ξένους επενδυτές στο roadshow που διοργανώνουν οι σύμβουλοι, UBS και Goldman Sachs, ενώ την επόμενη εβδομάδα, μέχρι την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, το roadshow της τράπεζας θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη. Την Πέμπτη 25/1, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα δώσει το παρών στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στις επαφές της με τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς παρουσιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας της τράπεζας βάσει του επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζει. Σύμφωνα με την ανανεωμένη (15/1/2024) παρουσίαση της Τρ. Πειραιώς προς τους επενδυτές, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται 0,65 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία έναντι 0,87 φορά, κατά μέσο όρο, έναντι συγκρίσιμων ευρωπαϊκών τραπεζών, γεγονός που υπονοεί για την Πειραιώς δυνατότητα premium 34% από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής της.
Η Τράπεζα έχει υπερβεί τους στόχους της και αναμένει για το τέλος του 2023 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,65 ευρώ, απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, καθαρά επιτοκιακά έσοδα ως προς το ενεργητικό περίπου 2,5% και καθαρά έσοδα από προμήθειες περίπου 0,7%, καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,6 δισ. ευρώ, οργανικό κόστος κινδύνου περίπου 1%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 38%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5%, δείκτη κάλυψης ΜΕΑ περίπου 60% και κεφαλαιακούς δείκτες (συνυπολογιζόμενης της διανομής μερίσματος) περίπου 13% (CET1) και 17,5% (CAD).
Η παρουσίαση των προοπτικών της Τρ. Πειραιώς στους επενδυτές στο Λονδίνο επισημαίνει α) την ηγετική θέση της τράπεζας (πρώτη σε μέγεθος δικτύου και μερίδια χορηγήσεων/καταθέσεων), β) το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ισχυρός ισολογισμός, υπεροχή στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες και «πρωταθλητισμός» σε επίπεδο μείωσης κόστους, γ) την υγιή ποιότητα ενεργητικού και την σταθερή παραγωγή κεφαλαίου που δημιουργεί αποδόσεις για τους μετόχους, δ) την έμπειρη διοικητική ομάδα της τράπεζας και ε) την δέσμευσή της για βιώσιμες χορηγήσεις στη βάση των βέλτιστων αρχών ESG.
Στους επενδυτές αναφέρεται η ηγετική θέση του franchise της Τρ. Πειραιώς, με 6 εκατομμύρια πελάτες (μέση ετήσια αύξηση 3,2% από το 2018), πελατεία στις χορηγήσεις το 65% του bankable πληθυσμού και μερίδιο 26% των επιχειρηματικών δανείων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 η Τρ. Πειραιώς ήταν πρώτη σε χορηγήσεις (29,4 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια) και καταθέσεις (58,7 δισ. ευρώ), ενώ είχε την πρωτιά και στους τομείς τραπεζοασφαλειών (29%), χρηματιστηριακών συναλλαγών (22%) και διαχείρισης κεφαλαίων (21%).
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ψηφιοποίηση της τράπεζας (το 97% των συναλλαγών εκτελούνται μέσω των ψηφιακών καναλιών της) και στο εγχείρημα της Snappi, της ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας που θα «τρέξει» η Πειραιώς μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024. Η Snappi θα ελαφρύνει το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς περισσότερο από 25%, θα φέρει επιπλέον έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ στην διετία και θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Στους ξένους επενδυτές τονίζονται:
- η ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα της Τρ. Πειραιώς, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242%,
- η ισχυρή πιστωτική επέκταση (40% μερίδιο αγοράς στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και μέση ετήσια αύξηση 14% στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, 3% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 6% στα στεγαστικά δάνεια και 5% στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες στο διάστημα 2018 – Σεπτ. 2023),
- η ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες (μέση ετήσια αύξηση 23,7% την περίοδο 2020 – 2022),
- τα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ (αύξηση 26,4% από το 2018)
- το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (2,55% έναντι μέσου ευρωπαϊκού 1,98%)
- ο καλύτερος στην Ελλάδα δείκτης κόστους προς έσοδα (32% έναντι μ.ο. 35% για τον εγχώριο ανταγωνισμό και 58% των ευρωπαϊκών τραπεζών)
- η δραστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με δείκτη NPE 5,3% στο τέλος Σεπτ. 2023, εναπομείναντα ΜΕΑ 2 δις. ευρώ και ενισχυόμενη κάλυψη από προβλέψεις (69,7%)
- η βιώσιμη παραγωγή οργανικών κεφαλαίων (δείκτης κεφαλαίων CET1, fully loaded 12,9% και δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας FL 17,6%) που επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος (10% των κερδών)
- η πρωτιά σε θέματα ESG και βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.