Το momentum της αγοράς για τα ελληνικά assets, τη διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις και την πτώση των credit spreads εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο οι ελληνικές τράπεζες, προσελκύοντας επενδυτές που διαχειρίζεται έκαστος κεφάλαια τρισεκατομμυρίων. Επενδυτές όπως οι Blackrock (με υπό διαχείριση κεφάλαια 6 τρις. δολ.), Brevan Howard, Amundi, Robeco, Agon, Eurizon, Jupiter, Junipol κ.ά. δίνουν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στις αλλεπάλληλες το τελευταίο διάστημα ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η τεράστια πρόοδος που έχει καταγραφεί στις τράπεζες, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα φέρνουν μαζικά ισχυρούς διεθνείς επενδυτές τόσο στις τραπεζικές μετοχές, όσο και στα τραπεζικά ομόλογα που εκδίδονται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις σε κεφάλαια MREL. Το αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος των ξένων για τις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις ήρθε χθες με την έκδοση του senior ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας.
Η ΕΤΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με απόδοση 4,5%. Το ομόλογο προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5,0%. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 181 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap. Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Σημειώνεται ότι από το 2021 και μετά, οπότε οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν σημαντική βελτίωση σε επίπεδο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με όχημα τον «Ηρακλή», μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν εντεινόμενη έξοδο στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο insider.gr, σε επίπεδο senior ομολόγων, η Eurobank έχει προχωρήσει έκτοτε σε πέντε εκδόσεις, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σε τέσσερις η καθεμία, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει κάνει τρεις εκδόσεις και δύο private placements (σ.σ. πρόκειται για διάθεση ομολόγων και δεν έχει σχέση με το placement μετοχών στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ).
Το πλήθος των ομολογιακών εκδόσεων των τραπεζών διευρύνεται με ομόλογα της κατηγορίας Tier 2, με δύο εκδόσεις για καθεμία από τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Eurobank και τρεις εκδόσεις από την Τράπεζα Πειραιώς. Πειραιώς και Alpha Bank έχουν επίσης από μία έκδοση ομολόγων ΑΤ1. Συνολικά, από το 2021 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε 26 ομολογιακές εκδόσεις, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια που κινούνται στα 14 δισ. ευρώ.
Της χθεσινής έκδοσης senior ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα είχαν προηγηθεί, στις 18 Ιανουαρίου, η έκδοση ομολόγου Tier 2 της Eurobank. Η έκδοση προσέλκυσε προσφορές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έναντι αντλούμενου ποσού 300 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,375% έναντι αρχικής ένδειξης στο 6,875%.
Στις 9 Ιανουαρίου ομόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, είχε εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς. Το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε το 1,8 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 3,7 φορές τον στόχο της έκδοσης. Με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,75%.