Bloomberg: «Χαμηλές πτήσεις» για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: «Χαμηλές πτήσεις» για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του Stoxx 600
Μόνο το 45% έφτασε τις προβλέψεις για κερδοφορία, όταν το ανάλογο ποσοστό στις ΗΠΑ έφτασε το 79%. Δύσκολο διαγράφεται μέχρι στιγμής και το τρέχον έτος.

Η σεζόν στην Ευρώπη ξεκινά με τις χειρότερες προοπτικές, με τα στοιχεία της JPMorgan Chase να δείχνουν ότι λίγες εταιρείες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, οδηγώντας τις κερδοφορίες τους σε αρνητικό ρεκόρ 15ετίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τις 600 εταιρείες του δείκτη Stoxx που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μόνο το 45% έφτασε τις προβλέψεις. Το νούμερο απέχει πολύ από το ποσοστό 79% που προέρχεται από τις αμερικανικές εταιρείες. Οι αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θλιβερά, δεδομένου ότι μείωσαν τις προβλέψεις τους πριν από την έναρξη της σεζόν και ότι ένας χαμηλωμένος πήχης συνήθως είναι εύκολο να ξεπεραστεί.

«Πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως η Γερμανία, βρίσκονται απλώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε η Tatjana Puhan, επικεφαλής επενδύσεων στην Copernicus Wealth Management. «Αυτό καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να είναι κερδοφόρες».

Σίγουρα, η σεζόν μόλις έχει ξεκινήσει και οι τάσεις μπορεί να αλλάξουν. Μόνο το ένα πέμπτο του των εταιρειών του Stoxx 600 έχει αναφέρει αποτελέσματα σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διστάζουν να βαδίσουν σε επιδόσεις ρεκόρ, αυτός είναι ένας λόγος για τους επενδυτές να ανησυχούν για το εάν οι τιμές μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα.

Η BNP Paribas, η Adidas και η Roche εξέδωσαν όλες προειδοποιήσεις σχετικά με την φετινή τους κερδοφορία.

Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JPMorgan Mislav Matejka ανέφερε ότι μόνο τέσσερις από τις 10 κύριες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν δει θετική αύξηση πωλήσεων μέχρι στιγμής. Συνολικά, η αύξηση των εσόδων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 4% από πέρυσι, μια εξέλιξη που εξέπληξε αρνητικά, καθώς η μείωση αναμενόταν στο 1%.

Οι εταιρείες εμπορευμάτων έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική αύξηση των κερδών, δείχνει η ανάλυση της JPMorgan, με πολλές εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης να βρίσκονται αντιμέτωπες με την πτώση της ζήτησης από την Κίνα.

Οι βιομηχανίες και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών ξεχωρίζουν επίσης, καθώς περισσότερο από το 80% δεν έφτασε τους στόχους των εκτιμήσεων κερδοφορίας, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Αντίθετα, οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία ήταν οι τομείς που τα κέρδη τους ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Exxon Mobil: Κέρδισε τις προβλέψεις με κέρδη 36 δισ. δολάρια το 2023

Tesla: Ανάκληση «ρεκόρ» σχεδόν όλων των οχημάτων της στις ΗΠΑ

Meta - Amazon: «Μαγνήτης» για τους επενδυτές, οι περικοπές λειτουργικού κόστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider