Μυτιληναίος: Θα εισάγουμε υψηλότερες εκπομπές άνθρακα για κάθε τόνο μετάλλων που δεν παράγει η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Θα εισάγουμε υψηλότερες εκπομπές άνθρακα για κάθε τόνο μετάλλων που δεν παράγει η ΕΕ
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με σχόλιό του στη σχετική ανακοίνωση της Eurometaux, προειδοποιώντας πως η αυστηροποίηση των κλιματικών στόχων στην Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία και την οικονομική ασφάλειά της, ενώ για κάθε τόνο που θα σταματά να παράγεται στην Ευρώπη θα γίνονται εισαγωγές με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με σχόλιό του στη σχετική ανακοίνωση της Eurometaux, προειδοποιώντας πως η αυστηροποίηση των κλιματικών στόχων στην Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία και την οικονομική ασφάλειά της, ενώ για κάθε τόνο που θα σταματά να παράγεται στην Ευρώπη θα γίνονται εισαγωγές με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοφανών γεωπολιτικών προκλήσεων, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης. Η διασφάλιση των πρώτων υλών που χρειάζεται η Ευρώπη θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργήσουμε τώρα για να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με ακμάζουσες ευρωπαϊκές βιομηχανικές αλυσίδες αξίας και πραγματικά κίνητρα που υπερβαίνουν την έως τώρα προσέγγιση της στοχοθεσίας και του αυξημένου κόστους που καθορίζεται από τους κανονισμούς» υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

«Κάθε τόνος μετάλλου που η Ευρώπη σταματά να παράγει στο εσωτερικό θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με υψηλότερο αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα, από μονάδες εκτός Ε.Ε. Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας υλοποιήσουμε τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα μέσω μιας προσέγγισης πλήρους αλυσίδας αξίας, για την οικοδόμηση στρατηγικών βιομηχανιών, όχι την εγκατάλειψή τους», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να συνοδεύσει την πρόταση για τον Κλιματικό Στόχο του 2040 με μια ολοκληρωμένη Βιομηχανική Συμφωνία για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Για να ευδοκιμήσει η βιομηχανία τις επόμενες δύο δεκαετίες, χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα και λιγότερα «αγκάθια» και ένα πλαίσιο πολιτικής που έχει νόημα», δήλωσε ο Guy Thiran, Γενικός Διευθυντής της Eurometaux (την Ένωση μεταλλευτικών επιχειρήσεων της Ευρώπης), μετά τη δημοσίευση από την Κομισιόν του κλιματικού στόχου 2040 για μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Εμείς ως βιομηχανία μετάλλων είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τη φιλοδοξία της Ευρώπης για καθαρή τεχνολογία, παρέχοντας στρατηγικές πρώτες ύλες για μπαταρίες, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και άλλα. Μέχρι το 2040, στοχεύουμε να είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στην υπεύθυνη παραγωγή, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση. Πρέπει επίσης να υποστούμε μια βαθιά μεταμόρφωση, στη δέσμευσή μας για κλιματική ουδετερότητα το 2050, επενδύοντας σε νέες παραγωγικές δυνατότητες και μείωση των εκπομπών με πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Καταργείται η εισφορά των μονάδων αερίου – Αυλαία στο «καπέλο» στους λογαριασμούς

Optima: Υπερβολικό το sell off στη ΔΕΗ μετά τη «γνώμη» της Κομισιόν - Αμελητέος ο πιθανός αντίκτυπος

Φωτοβολταϊκά: Πώς οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις θα μειώσουν 30% το αγροτικό ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider