(upd 11:00) Στην τελική ευθεία μπαίνουν σήμερα οι διαδικασίες για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η σύμβουλος του ΤΧΣ, Bank of America, παρουσίασε χθες, αργά το βράδυ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την εισήγησή της για τη συναλλαγή (με πιθανότητα να υπέβαλε την εισήγηση χθες αργά το βράδυ). Ακολούθησε η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΧΣ, ενώ πέντε ημέρες μετά, δηλαδή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η BofA θα παρουσιάσει στο ΤΧΣ και την εισήγησή της για την τιμή (εύρος) και το ποσοστό διάθεσης μετοχών της Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι το ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών της Τρ. Πειραιώς θα συμπίπτει με την χρηματιστηριακή τιμή εκείνης της ημέρας και το ελάχιστο θα προκύπτει κυρίως από την μεσοσταθμική τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο εξάμηνο. Στη συνέχεια, το ΤΧΣ θα πραγματοποιήσει νέο έκτακτο ΔΣ, θα ακολουθήσει η ετοιμασία και υποβολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλων των απαραίτητων εγγράφων για το Ενημερωτικό Δελτίο και την έγκρισή του και κατόπιν θα συγκληθεί νέο ΔΣ του ΤΧΣ για να αποφασίσει την έναρξη της συναλλαγής και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, το οποίο τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου.
Το ενδιαφέρον για μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει ζωηρό και πιστοποιείται εμμέσως από τις αναλύσεις των διεθνών και εγχώριων οίκων μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε στις 14 Φεβρουαρίου η Τράπεζα. Στις αναλύσεις αυτές η τιμή – στόχος για τη μετοχή της Πειραιώς αναβαθμίζεται έως τα 5,20 ευρώ, με τους αναλυτές να αξιολογούν θετικά τους νέους στόχους του business plan της Τράπεζας, καθώς και την μερισματική προοπτική. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε επίπεδο ευρωπαϊκών αποδόσεων εντός κλάδου από τις αρχές του έτους (άνοδος 22,81%).
Σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές η Διοίκηση της Τράπεζας, οι νέοι χρηματοοικονομικοί της στόχοι για την περίοδο 2024-2026 περιλαμβάνουν, σε βασικές γραμμές, επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
Επίσης, η Διοίκηση της Πειραιώς έκανε λόγο για ενσώματη λογιστική αξία της Τράπεζας 8 δισ. ευρώ έως το 2026, αναφέρθηκε στην αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,77% και εκτίμησε ως πολύ ρεαλιστικό στόχο την πρόβλεψη για καθαρά επιτοκιακά έσοδα 1,9 δισ. ευρώ το 2024.