Η Bayer ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει τα σχέδια διάσπασης του διαφοροποιημένου ομίλου της, για να επικεντρωθεί στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, την επίλυση των δικαστικών διαφορών και την αποπληρωμή του χρέους της. Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bill Anderson ανέφερε: «Η απάντηση μας είναι όχι τώρα – κι αυτό δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως ποτέ».
Σύμφωνα με την εταιρεία, βασικές της επιδιώξεις για τους επόμενους 24-36 μήνες αποτελούν: η ενίσχυση της ανάπτυξης φαρμάκων, η αντιμετώπιση δικαστικών διενέξεων, η μείωση του χρέους, η περικοπή – επιπλέον – θέσεων εργασίας καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από τους διευθυντές. Οι περικοπές αναμένονται να μειώσουν το ετήσιο κόστος κατά 2 δισ. ευρώ από το 2026.
Ο Anderson αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων -τα περισσότερα εκ των οποίων απορρέουν από την εξαγορά της Monsanto το 2018 έναντι 63 δισ. ευρώ- όπως η ζημιά που φέρεται να προκαλεί το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη που βάζει φρένο στο πιο υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο της Bayer.
Η εταιρεία προέβλεψε ότι το 2024 τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) θα κυμανθούν μεταξύ 10,7 και 11,3 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένη συναλλαγματική βάση, έναντι 11,7 δισ. το 2023.
Ο διευθύνων σύμβουλος πρόσθεσε: «Εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο για να διευθετηθούν οι αγωγές στις ΗΠΑ για τη γλυφοσάτη», οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για τη μείωση της αξίας της εταιρείας κατά δύο τρίτα από την εξαγορά της Monsanto. Να σημειωθεί ότι οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το ζιζανιοκτόνο προκαλεί καρκίνο. Συνέχισε αναφέροντας: «H Bayer θα υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της, αλλά θα αναζητήσει επίσης λύσεις εκτός δικαστηρίου». Υπογραμμίζεται ότι περίπου 54.000 υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί και γι` άλλα προϊόντα της ότι προκαλούν σωματικές ή περιβαλλοντικές βλάβες, που συνδέονται με τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή PCB, που είναι χημικές ουσίες που κατασκευάστηκαν από την Monsanto, αλλά δε χρησιμοποιούνται πλέον.
Ο γερμανικός κολοσσός προκειμένου να στηρίξει τα οικονομικά του, μείωσε τα μερίσματά του. Το καθαρό χρέος του αυξήθηκε το τέλος του 2023 κατά 8,5% και συγκεκριμένα στα 34,5 δισ. ευρώ. Εξαιτίας αυτού, η εταιρεία δήλωσε ότι φέτος θα επιδιώξει να μειώσει το καθαρό χρέος της κατά 1-2 δισ. ευρώ.