Απρόθυμες να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων υπό εξυγίανση εμφανίζονται επί του παρόντος οι εταιρείες διαχείρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, καμία – με ενδεχόμενη την εξαίρεση μίας εταιρείας διαχείρισης - δεν ενδιαφέρεται να επεκτείνει την άδειά της ώστε να καλύπτει και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, πληρώντας την υποχρέωση ελάχιστων κεφαλαίων 4,5 εκατ. ευρώ, αντί των 100 χιλ. ευρώ που προβλέπονται για την απλή άδεια διαχείρισης απαιτήσεων.
Η αποχή των εταιρειών διαχείρισης από τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων δεν είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς ψαλιδίζει τις προσδοκίες για την επιστροφή εξυγιασμένων δανείων στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, προβληματικά δάνεια λογιστικής αξίας 70 δις. ευρώ και συνολικής απαίτησης πάνω από 100 δις. βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, αλλά όχι και εκτός της πραγματικής οικονομίας.
Η υποβολή των επικαιροποιημένων φακέλων των εταιρειών διαχείρισης στην ΤτΕ για την επαναδειοδότησή τους θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 5 – 6 εταιρείες οι οποίες δεν έχουν χαρτοφυλάκια υπό διαχείριση, έχουν δηλώσει στην ΤτΕ ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την άδεια. Οι υπόλοιπες από τις 23 υφιστάμενες σήμερα εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής, αναμένοντας την αξιολόγηση των φακέλων τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των νέων αδειών από την ΤτΕ την 29η Ιουνίου.
Όπως είχε γράψει το insider.gr, το μείζον από τις νέες προϋποθέσεις που θέτει η ΠΕΕ της ΤτΕ για την επαναδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης είναι οι αυστηροί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η γνωστοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των φυσικών ή των νομικών προσώπων που κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή δρώντας από κοινού με άλλα πρόσωπα ειδική συμμετοχή στην αιτούσα ΕΔΑΔΠ, ή των προσώπων που ασκούν τον έλεγχο της εταιρείας. Επίσης, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκ των οποίων τουλάχιστον τα δύο είναι εκτελεστικά και τουλάχιστον το ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό, του Διευθύνοντος Συμβούλου και του τυχόν Γενικού Διευθυντή ή άλλου διοικητικού στελέχους με αντίστοιχες αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, αν δεν συμμετέχει σε αυτό, καθώς και των επικεφαλής των κρίσιμων λειτουργιών της εταιρείας (π.χ. εσωτερική επιθεώρηση, διαχείριση κινδύνων, κανονιστική συμμόρφωση, διαχείριση των δανείων κ.λπ.).
Οι εταιρείες διαχείρισης θα υποβάλουν στην ΤτΕ και τριετές business plan για τους στόχους τους, τη στρατηγική διαχείρισης και τυχόν σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, καθώς και τους διαθέσιμους πόρους τους.
Στους επικαιροποιημένους φακέλους, οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταγράφουν την πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, με αναφορά σε συγκεκριμένους δείκτες (KPIs), καθώς και την πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την καταγραφή και τον χειρισμό των παραπόνων και καταγγελιών των δανειοληπτών.
Πέραν της υποχρέωσης περιγραφής των αποτελεσματικών ρυθμίσεων εταιρικής διακυβέρνησης και των κατάλληλων μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών διαχείρισης των κινδύνων, των συστημάτων λογιστικής παρακολούθησης και ελέγχου και του συστήματος διοικητικής πληροφόρησης (MIS), που, μεταξύ άλλων, διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που διέπει τις απαιτήσεις από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων, οι εταιρείες διαχείρισης οφείλουν να έχουν και πολιτική που θα διασφαλίζει συμμόρφωση με τους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους με δίκαιο και επιμελή τρόπο (μεταξύ άλλων, με το να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάστασή τους και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τυχόν τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια ή/ και τα ειδικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Κώδικα Δεοντολογίας).