Ιουλία Τσέτη: Ποια είναι η «σιδηρά κυρία» της φαρμακοβιομηχανίας που θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΕΒ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιουλία Τσέτη: Ποια είναι η «σιδηρά κυρία» της φαρμακοβιομηχανίας που θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΕΒ
«Άρωμα γυναίκας» θα έχει για πρώτη φορά η διαδικασία εκλογής προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Άρωμα γυναίκας» θα έχει για πρώτη φορά η διαδικασία εκλογής προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Ιούνιο. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της την Τετάρτη (3/4), η Ιουλία Τσέτη καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ΣΕΒ που διεκδικεί την προεδρεία του, από την ίδρυσή του το 1907.

Η Ιουλία Τσέτη, είναι φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.

Η δυναμική της προσωπικότητα τής έχει προσδώσει τον τίτλο της «σιδηράς κυρίας» της φαρμακοβιομηχανίας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποδείξει ότι ο τίτλος αυτός τής αποδόθηκε δικαίως.

Είναι ήδη μυημένη στους κόλπους του ΣΕΒ, καθώς από τον Ιούνιο του 2022, εκτελεί χρέη Γενικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου του και επικεφαλής της Επιτροπής του για την «Ισότητα, Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη».

Όραμά της, εδώ και χρόνια, είναι να μπορέσει να δυναμώσει ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας, ώστε να καταφέρει με κάποιο τρόπο να αποκτήσει αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα.

Είναι υπέρμαχος της ενίσχυσης των επενδύσεων και ειδικότερα της επενδυτικής κουλτούρας, ως απαραίτητο συστατικό για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Ικανή μάνατζερ και inspirational mentor

Απόφοιτος του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester, η Ιουλία Τσέτη, κρατάει το τιμόνι του ΟΦΕΤ από το 2010.

Οι ικανότητές της στο μάνατζμεντ αναδείχθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, που η φαρμακοβιομηχανία «μαστίζεται» από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), οι οποίες βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες, πλήττοντας την επιχειρηματικότητα και πολλές φορές τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η ηγέτιδα του ΟΦΕΤ κατάφερε να διατηρήσει τον Όμιλο σε ανοδική πορεία, με επενδύσεις, ενίσχυση της απασχόλησης και πλούσια δράση στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Σήμερα ο ΟΦΕΤ απασχολεί 700 εργαζομένους, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε 72 χώρες. Οι UNI-PHARMA και InterMed, είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως επίσημοι προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το 2024 ανακηρύχθηκαν «Top Employers» στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά, από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Top Employer Institute.

Ως «ναυαρχίδα» του Ομίλου που διαγράφει εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία, η UNI-PHARMA, αναδείχθηκε το 2023 ως “Growth Winner” στα Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "Growth Awards", που διοργάνωσαν για έβδομη συνεχή χρονιά η Eurobank και η Grant Thornton.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, η Ιουλία Τσέτη, είναι εκλεγμένη (πρώτη γυναίκα) πρόεδρος του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Greece, του Ελληνικού Δικτύου, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο των πολυπληθών δράσεων κοινωνικής ευθύνης που διαχρονικά πραγματοποιεί, έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα «ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενισχύοντας το brain gain. Τον Ιούνιο του 2022, άλλωστε, η UNI-PHARMA βραβεύθηκε από το ΕΒΕΑ, με την κορυφαία διάκριση για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και το βραβείο επέδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ισχυρό προφίλ της Ιουλίας Τσέτη «επικυρώνεται» από το γεγονός ότι κατατάσσεται μεταξύ των 75 προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί ως «Inspirational Mentors», θεσμός που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό Οργανισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, με στόχο κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας, να εμπνεύσουν μαθητές, ώστε να δημιουργηθούν μαθητικές – start up- επιχειρήσεις.

Σε περιβάλλον ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας

Την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ ανακοίνωσε η ίδια από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξαγωγέων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν στους κύκλους των επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Η κ. Τσέτη θέτει υποψηφιότητα σε μία περίοδο που η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία βρίσκεται στις επάλξεις, με μεγάλες επενδύσεις να είναι σε εξέλιξη, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση του κλάδου στην οικονομία τα επόμενα χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι στόχος είναι η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας να αγγίξει το 15-17% του ΑΕΠ.

«Η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί βασικό επενδυτικό κλάδο της οικονομίας, που στηρίζει υποδειγματικά το ΑΕΠ, την απασχόληση κατά 65%- καθώς απασχολεί ήδη 29.000 εργαζομένους- τη δημόσια υγεία- καλύπτοντας σε ποσοστό 60% των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα- ενώ το φάρμακο, αποτελεί επίσης το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, με εξαγωγές του κλάδου ύψους 2,6 δις ευρώ, που κατευθύνονται σε 147 χώρες παγκοσμίως», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές των επιχειρήσεων και το έντονο εξωστρεφές μοντέλο, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό οχυρό για την οικονομία αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, σε κάθε εποχή και όταν οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

«Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, έχει σημαντική προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις και στη στρατηγική αυτονομία της χώρας. Γι’ αυτό, ενισχύεται η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, και είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, όπως η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για την αύξησης της εργατικής δύναμης, η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Δομικές αλλαγές και συντονισμένη ενέργεια

Όπως ανέφερε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ, αυτό που χαρακτηρίζει μία χώρα οικονομικά, είναι κυρίως η παραγωγική της ικανότητα, αυτάρκεια και επάρκεια πρώτων υλών καθώς και οι συνεχείς επενδύσεις στις βιομηχανίες της.

«Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες θα συνεχιστούν, δείχνουν το δρόμο για δομικές αλλαγές και συντονισμένη ενέργεια, αναφορικά με τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού και βιώσιμου μοντέλου, το οποίο θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ταυτόχρονα, όλη μας η έμφαση θα πρέπει να εστιαστεί στην μεταμόρφωση της χώρας μας σε γεωγραφικό Κόμβο Καινοτομίας, Τεχνογνωσίας και Αριστείας, καθώς και μίας ρήτρας συνυπευθυνότητας μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία χώρα προόδου και ευημερίας!

Χρειαζόμαστε αλλαγή κουλτούρας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας και πολύ δουλειά!», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόσκληση στους διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς για παραγωγή στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider