Πρόσκληση στους διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς για παραγωγή στην Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόσκληση στους διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς για παραγωγή στην Ελλάδα
...
Εκτενώς συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των κλινικών μελετών, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο παραγωγής διεθνών εταιρειών στη χώρα μας, αξιοποιώντας το επενδυτικό clawback.

Στο επίκεντρο τέθηκε η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους leaders των κορυφαίων φαρμακευτικών κολοσσών παγκοσμίως στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη (3/4). Όσον αφορά στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, εκτενώς συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των κλινικών μελετών, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους της παραγωγής διεθνών εταιρειών στη χώρα μας, αξιοποιώντας το επενδυτικό clawback.

Η πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης παρουσίασε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα καθώς και προτάσεις συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας των βιοεπιστημών στη χώρα μας, που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- είναι ένας από τους τομείς στους οποίους υπάρχει πρόθεση να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Στη συζήτηση με τους επικεφαλής των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA), που διήρκησε για περίπου δύο ώρες, επί τάπητος τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι προτάσεις της Κομισιόν για την περίοδο προστασίας δεδομένων (πατέντα), το market access, η μικροβιακή αντοχή, η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας και το clawback.

«Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερες πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σας και της κυβέρνησής μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών μας πολιτικών, όσο και στο επίπεδο ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση, στην οποία παρέστη το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι προϋποθέσεις για επενδύσεις

Η διακεκριμένη ομάδα παγκοσμίου βεληνεκούς στον τομέα του φαρμάκου, έθιξε τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε επενδυτικές κινήσεις. Ειδικά όσον αφορά στις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας, ο Πρόεδρος της IFPMA και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, επεσήμανε το γεγονός ότι εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα κατέχει μικρό μερίδιο θέτοντας το ζήτημα στο τραπέζι.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που παίζουν κρίσιμο ρόλο στις επενδύσεις των διεθνών φαρμακευτικών, πρόβαλλε τις πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα το μείζον ζήτημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενόψει και της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, με την οποία προωθείται ο περιορισμός του χρόνου προστασίας δεδομένων για την ευρεσιτεχνία στον τομέα του φαρμάκου, εκφράζοντας την αντίθεση του κλάδου.

«Στους άλλους τομείς της βιομηχανίας, οι επενδύσεις έχουν φυσική διάσταση. Όταν μιλάμε για την ενέργεια αφορούν στη διύλιση του πετρελαίου ή την εξόρυξη φυσικού αερίου ή την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Όταν γίνεται λόγος για την αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται για εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Στη δική μας περίπτωση, οι περισσότερες επενδύσεις μας μεταφράζονται σε μία φόρμουλα σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό, κάθε επενδυτής να νιώθει ότι αυτή η επένδυση σε άυλα περιουσιακά στοιχεία προστατεύεται», σχολίασε.

Παράγοντες όπως η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν οι εταιρείες όταν αποφασίζουν για τις επενδύσεις τους, όπως και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επικεντρώθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον, τονίζοντας πως ικανός αριθμός διεθνών επενδυτών, έχει ήδη αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, της ψηφιακής υγείας, των κλινικών μελετών και των βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών, με τις ανάλογες επενδύσεις.

Παραγωγή στην Ελλάδα μέσω επενδυτικού clawback

Μιλώντας αργότερα στο 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management της ΕΕΦΑΜ, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παραγωγικών επενδύσεων των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας.

«Ενώ η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2 % του πληθυσμού της ΕΕ, η χώρα μας παράγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων. H Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη δύναμη στη φαρμακοβιομηχανία απ’ ότι είναι το πραγματικό της μέγεθος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε. Σήμερα καλέσαμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback και να κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα, είτε με δικά τους εργοστάσια είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Boehrigner Ingelheim, τονίζοντας ότι αξιοποιώντας το επενδυτικό clawback, η εταιρεία έχτισε καινούριο εργοστάσιο, ανέβασε τις εξαγωγές της από 200 εκατ. σε 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Boehringer Ingelheim Ελλάς παραμένει η μοναδική πολυεθνική εταιρεία που διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής στη χώρα μας, η οποία εκτός από την Ελλάδα τροφοδοτεί περισσότερες από 90 χώρες.

«Mε τη συνάντηση, βάλαμε ένα λιθαράκι σε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή φαρμάκου στην Ευρώπη. Πραγματικά το πιστεύω και θα δείτε ότι σε μερικά χρόνια θα το καταφέρουμε. Όπως κάναμε το πρώτο βήμα με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, στο οποίο είμαστε πραγματικά πάρα πολύ ισχυροί, θα πάμε και σε πιο καινοτόμες θεραπείες», συμπλήρωσε.

«Μακάρι αυτή η συνάντηση να ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες επενδύσεις από τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία», ανέφερε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πιο επιτεύξιμος στόχος είναι η εντονότερη δραστηριοποίηση στον τομέα των κλινικών μελετών. «Είναι κάτι που συζητήθηκε και πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε πιο δραστήριοι και θα καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που διαφάνηκε, από την πλευρά της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας ήταν και η πρόθεση για πιθανές μελλοντικές επενδύσεις σε εργαστήρια βιοτεχνολογίας και data centres, δύο πεδία που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Έρχονται τρία νομοσχέδια για κίνητρα συγχωνεύσεων, κεφαλαιαγορά και Υπερταμείο

Επενδύσεις διεθνών φαρμακευτικών στην Ελλάδα: Κίνητρα και αντικίνητρα

ΜμΕ: Αναγκαία νέα κίνητρα για αύξηση μεγεθών – Νέο ΤΕΠΙΧ από την Αναπτυξιακή – Ο ρόλος των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider