ΜμΕ: Αναγκαία νέα κίνητρα για αύξηση μεγεθών – Νέο ΤΕΠΙΧ από την Αναπτυξιακή – Ο ρόλος των τραπεζών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΜμΕ: Αναγκαία νέα κίνητρα για αύξηση μεγεθών – Νέο ΤΕΠΙΧ από την Αναπτυξιακή – Ο ρόλος των τραπεζών
Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σκέψεις για ενίσχυση των κινήτρων που θα διευκολύνουν τη μεγέθυνση των ΜμΕ. Νέο, καινοτόμο ΤΕΠΙΧ, προϋπολογισμού 2,2 δισ., λανσάρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Γιατί οι τράπεζες κινούνται συντηρητικά στις χρηματοδοτήσεις ΜμΕ.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση οικονομικών πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, αλλά και με τη μεγαλύτερη πρόσβασή τους σε τραπεζικό δανεισμό. Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα της αναγκαίας μεγέθυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και της πράσινης και ψηφιακής τους μετάβασης, θέματα που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των ελληνικών ΜμΕ στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Το εγχείρημα δε, πρέπει να επιτύχει σε σύντομους χρόνους, όχι απλά για να μπορέσουν περισσότερες μικρομεσαίες να επωφεληθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά διότι μετά τη λήξη του Ταμείου τον Αύγουστο του 2026, ο ανταγωνισμός στο «γήπεδο» του ευρωπαϊκού επιχειρείν θα γίνει αμείλικτος.

Στο πλαίσιο της δύσκολης εξίσωσης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση των κινήτρων που θα διευκολύνουν τη μεγέθυνση των ΜμΕ, καθώς τα φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Την ίδια στιγμή, στη «μάχη» για την περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέα «πολεμοφόδια» ρίχνεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB). Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο άμεσο μέλλον η HDB πρόκειται να λανσάρει ένα νέο ΤΕΠΙΧ, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα έχει δύο πυλώνες – χαμηλότοκο δανεισμό και εγγυήσεις – τους οποίους οι ΜμΕ θα μπορούν να επιλέξουν ή και να συνδυάσουν για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα, με καταλυτική για τον ανταγωνισμό και τις δυνατότητες των ΜμΕ, τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου από την προωθούμενη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.

Βεβαίως, για όλους τους παραπάνω εμπλεκόμενους, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, το ζητούμενο παραμένει οι οικονομικοί πόροι να διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είναι zombie, αλλά υγιείς και με προοπτικές ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να αγνοηθούν τα μηνύματα SOS που εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτά αποτυπώνονται π.χ. σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία 1 στις 2 επιχειρήσεις έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα ή διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για έναν μήνα (25,1%), ενώ πάνω από το 30% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι έρευνα της Oliver Wyman έχει εκτιμήσει το χρηματοδοτικό κενό των ΜμΕ σε 17 – 21 δισ. ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που είναι αναγκαίοι ώστε η χώρα μας να καλύψει το επενδυτικό και χρηματοδοτικό της κενό, δεν είναι εφικτή χωρίς χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες κινούνται συντηρητικά στις δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα κόκκινα δάνεια που παραμένουν αυξημένα στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο και υπό τους περιορισμούς του SSM.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, από τις αιτήσεις χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απορρίπτονται, ένα ποσοστό αφορά δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κ.λπ.), σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένος, ή ο κύκλος εργασιών του είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση, και μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider