Οι εμίρηδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα έχουν σύντομα μια διάκριση που ήθελαν εδώ και καιρό. Οι πάλαι ποτέ υποτονικές χρηματιστηριακές αγορές τους θα φιλοξενούν επιχειρήσεις με αποτίμηση 1 τρισ. δολαρίων!
Αυτή η τεράστια επιτυχία -οι αγορές των ΗΑΕ κατατάσσονται Νο. 17 στον κόσμο, μπροστά από τη Βραζιλία και την Ισπανία-στηρίζεται στην πρόσφατη κορυφαία απόδοση του Χρηματιστηρίου Αξιών του Άμπου Ντάμπι, που διευθύνεται από το μεγαλύτερο και πλουσιότερο εμιράτο των ΗΑΕ.
Ωστόσο, οι παγκόσμιοι επενδυτές που μπήκαν στον πειρασμό να επενδύσουν εκεί, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτόν που θα καθορίσει το μέλλον της αγοράς του Άμπου Ντάμπι. Ο σεΐχης Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, μέλος της βασιλικής οικογένειας, ένας από τους δύο αναπληρωτές κυβερνήτες του Άμπου Ντάμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και αδελφός του προέδρου, είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε κάθε σχεδόν τμήμα της χρηματιστηριακής δραστηριότητας. Στις 31 Μαρτίου, οι εταιρείες του σεΐχη ή αυτές που εποπτεύει είχαν στάθμιση τουλάχιστον 65% στον γενικό δείκτη FTSE ADX General Index.
Η μεγαλύτερη από όλες είναι ο όμιλός του, International Holding (IHC), που έχει επενδύσει στα πάντα, από τη σειρά εσωρούχων της Ριάνα μέχρι την SpaceX του Elon Musk. Η αξία της IHC έχει αυξηθεί πάνω από 400 φορές από το 2019. Ο εκτεταμένος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, που έχει τις ρίζες του σε μια εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, αποτιμάται πλέον σε σχεδόν 240 δισ. δολάρια, περισσότερο από την Walt Disney Co. ή την McDonald’s Corp.
Η IHC κερδίζει επίσης χρήματα από τις συναλλαγές στο ίδιο το χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένη. Είναι ιδιοκτήτρια της πιο ενεργής χρηματιστηριακής στο χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι. Εν τω μεταξύ, το fund ADQ του εμιράτου, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Sheikh Tahnoon, επιβλέπει το ίδιο το χρηματιστήριο.
Η επιρροή του σεΐχη είναι ακόμα πιο βαθιά. Είναι ο de facto επικεφαλής των επιχειρήσεων της κυβερνώσας οικογένειας Al Nahyan του Άμπου Ντάμπι, της πλουσιότερης στον κόσμο. Και κατευθύνει περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως μέσω των κρατικών κεφαλαίων που διευθύνει. Είναι σαν ένας άνθρωπος να διευθύνει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς και τα δύο τρίτα των εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.
Πολλοί τραπεζίτες, επενδυτές και οικονομολόγοι λένε ότι η ασυνήθιστη δομή της αγοράς του Άμπου Ντάμπι θέτει προκλήσεις για τους παγκόσμιους διαχειριστές επενδύσεων που θέλουν να αποκομίσουν κέρδος, καθώς ο γενικός δείκτης της έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2020, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο στο διάστημα αυτό. Οι ξένοι μπορεί να δυσκολευτούν να μπουν στην αγορά, αφού οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των ΗΑΕ κατέχουν μεγάλα μερίδια και τα διατηρούν. Όσοι το καταφέρνουν αναρωτιούνται αν θα έχουν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση με τους ντόπιους.
«Οι διασυνδέσεις των περιουσιακών στοιχείων και η συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια του Sheikh Tahnoon, παρόλο που δεν είναι ούτε ηγεμόνας ούτε διάδοχος του θρόνου, είναι ασυνήθιστες ακόμη και για τα πρότυπα του Κόλπου», λέει ο Steffen Hertog, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics, που μελετά την περιοχή. Αυτοί οι δεσμοί μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικά πλεονεκτήματα συντονίζοντας κρατικούς επενδυτές και κυβερνητικά τμήματα, λέει. «Εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τους ιδιώτες ανταγωνιστές και πόσο καλά προστατεύονται τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας».
Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IHC, Syed Basar Shueb, είπε ότι όλοι οι πελάτες έχουν πρόσβαση στην εταιρεία, η οποία ενθαρρύνει τη χρηματιστηριακή της μονάδα να συνεργάζεται με παγκόσμιους επενδυτές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος παραπονιέται ότι δεν είναι ανοιχτή για τους ξένους», είπε.
Η άνοδος των ΗΑΕ (κεφαλαιοποίηση χρηματιστηριακών αγορών)
Ο σεΐχης ενσαρκώνει ολοένα και περισσότερο τις παγκόσμιες οικονομικές φιλοδοξίες των ΗΑΕ. Χρησιμοποίησε τις συμμετοχές και τη θέση του για να επιδιώξει εξαγορές, όπως ένα μερίδιο στο ορυχείο χαλκού Mopani της Ζάμπια, ενώ πιέζει για τις προσπάθειες τόνωσης της εγχώριας οικονομίας. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και οι επιχειρηματικοί κόμβοι των ΗΑΕ αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια της κυβερνώσας οικογένειας Al Nahyan να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο, το οποίο ανακαλύφθηκε στο Άμπου Ντάμπι τη δεκαετία του 1950 και αποτελεί το θεμέλιο του πλούτου του Η οικογένεια επιδιώκει να μετατρέψει το εμιράτο σε οικονομικό κέντρο, όπου τιτάνες της χρηματοδότησης όπως ο Ray Dalio έχουν αγοράσει παραθαλλάσιες βίλες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν εδώ και καιρό εντυπωσιακά εγχειρήματα για να τονίσουν τη διεθνή σημασία τους. Μπορούν να καυχηθούν για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (το αστραφτερό Burj Khalifa του Ντουμπάι) και το ταχύτερο τρενάκι του λούνα παρκ (το Formula Rossa του Άμπου Ντάμπι, το οποίο φτάνει τα 240 χιλιόμετρα την ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα). Το χρηματιστήριο αντανακλά τις φιλοδοξίες της οικογένειας Al Nahyan. Τα μέλη αναμένουν ότι η αυξανόμενη αξία του θα προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και θα ενθαρρύνει τους ντόπιους επενδυτές να διατηρήσουν τα χρήματά τους στη χώρα.
Από το 2020, έως το τέλος Μαρτίου, η συνολική αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΑΕ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, στα 950 δισ. δολάρια. (η αγορά της Σαουδικής Αραβίας, στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, παραμένει η μεγαλύτερη της περιοχής.) Ο γενικός δείκτης του Άμπου Ντάμπι «εκπροσωπεί» 711 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από το Ντουμπάι, τον μικρότερο γείτονά του.
Φώτο: @associatedpress