Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη απτή απόδειξη της πετυχημένης στρατηγικής που έχει χαράξει ο Όμιλος ΔΕΗ, για ενίσχυση της καθετοποίησής του, καθώς η αναμενόμενη μείωση του τζίρου από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να υπεραντισταθμιστούν από την ενίσχυση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Ως συνέπεια, παρά το νέο «τοπίο» που έχει διαμορφωθεί φέτος στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ επιβεβαιώνει το guidance που έδωσε ανακοίνωσε στο Capital Markets Day στις αρχές του έτους, για αύξηση των EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ το 2024, έναντι των 1,5 δισ. ευρώ (pro forma) στα οποία διαμορφώθηκαν κατά την περσινή χρήση.
Το νέο αυτό «τοπίο» αφορά την υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα περιορίσει τον τζίρο του τομέα παραγωγής της ΔΕΗ. Ωστόσο, το «κενό» προβλέπεται να υπερκαλυφθεί τόσο από το retail όσο και από τη λειτουργική κερδοφορία των δικτύων διανομής.
Μάλιστα, η επίδραση των δύο αυτών τομέων στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα με την εξαγορά της Enel Romania το 2023, χάρις στην οποία ο Όμιλος πρόσθεσε στα asset του 2,9 εκατομμύρια πελάτες και πάνω από 130.000 χλμ. δικτύων διανομής. Έτσι, η PPC Romania αναμένεται να εισφέρει κατά 22% στη φετινή λειτουργική κερδοφορία.
Ανθεκτικότητα στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς
Στον ρόλο που πρόκειται να παίξει η καθετοποίηση του Ομίλου στην τρέχουσα συγκυρία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε πως σε ένα περιβάλλον μειωμένων χονδρεμπορικών τιμών μπορεί να υποχωρούν τα έσοδα από τον κλάδο παραγωγής, ωστόσο αυξάνεται η λειτουργική κερδοφορία από τη λιανική ρεύματος, καθώς μειώνονται τα κόστη προμήθειας.
Αντίστροφα, σε συνθήκες που μειώνονται τα EBITDA από τη λιανική -όταν για παράδειγμα είναι αυξημένες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας- ενισχύονται οι οικονομικές επιδόσεις από τον τομέα παραγωγής. Στο conference call συμμετείχαν πάνω από 90 αναλυτές, ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο επικεφαλής του Ομίλου επισήμανε ότι προχωρά θετικά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, επισημαίνοντας ότι η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία.
«Δύναμη πυρός» 5,4 δισ.
Εγγύηση όμως για τα ενισχυμένα EBITDA του 2024 -αλλά και για το ότι η τρέχουσα οικονομική χρήση θα αποτελέσει απλώς τον πρώτο σταθμό στην ανοδική πορεία της λειτουργικής κερδοφορίας μέχρι το τέλος της 10ετίας- αποτελεί και η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου. Κι αυτό γιατί τα ίδια κεφάλαια και οι ανοικτές πιστωτικές γραμμές αθροίζουν το εντυπωσιακό ποσό των 5,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» που εξασφαλίζει την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης.
Κεντρική θέση στο business plan έχει η ενίσχυση της παρουσίας στις ΑΠΕ – τόσο στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όσο και σε νέες βαλκανικές αγορές που έχει «στο κάδρο» ο Όμιλος. Όσον αφορά τους «πράσινους» στόχους που έχει θέσει ο Όμιλος, είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχει διασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος που απαιτείται ώστε το ανανεώσιμο χαρτοφυλάκιό του να φτάσει στα 8,9 GW το 2026, συμπεριλαμβάνοντας και τις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες.
ΑΠΕ και δίκτυα
Αφετηρία θα αποτελέσει το «πράσινο» portfolio των 4,7 GW που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Την ίδια στιγμή, νέα φωτοβολταϊκά και αιολική πάρκα επιπλέον 2,8 GW βρίσκονται είτε υπό κατασκευή είτε να είναι έτοιμα να υλοποιηθούν. Στο pipeline του Ομίλου βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 18 GW, στο οποίο το 2023 προστέθηκαν έργα ύψους 2,7 GW μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.
Σημαντική αναπτυξιακή ώθηση αναμένεται όμως και από τα δίκτυα διανομής, τόσο στην Ελλάδα (μέσω του ΔΕΔΔΗΕ) όσο και στη Ρουμανία, με τον Όμιλο να έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη και ψηφιοποίησή τους. Στη χώρα μας, η δυναμική της ψηφιοποίησης μόλις κάνει τα πρώτα της βήματα, με τη διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος να βρίσκεται στο 10% και να αναμένεται να πολλαπλασιαστεί άμεσα, μόλις ξεκινήσει το roll-out μέσω του διαγωνισμού που «τρέχει» ο ΔΕΔΔΗΕ. Στη Ρουμανία, η διείσδυση αγγίζει το 47% και συνεχίζει να ενισχύεται.
32 εκατ. στο Δημόσιο μέσω του μερίσματος
Τα αποτελέσματα του 2024 -και κυρίως οι πρωτοβουλίες του management του Ομίλου που οδήγησαν σε αυτά- αποτελούν εφαλτήριο της ακόμη μεγαλύτερης αναπτυξιακής δυναμικής που θα «ξεδιπλώσει» η ΔΕΗ από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τα EBITDA, σε επαναλαμβανόμενη βάση, διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, 100 εκατομμύρια πάνω από το guidance που είχε δώσει η διοίκηση.
Τα οικονομικά αποτελέσματα που επέτρεψαν η ΔΕΗ να διανείμει μέρισμα, έπειτα από 10 χρόνια. Χάρις στο μέρισμα, το Δημόσιο θα εισπράξει 32 εκατ. ευρώ, έχοντας έσοδα από τη ΔΕΗ έπειτα από μία δεκαετία.
Κίνηση εφαλτήριο εντός του 2023 αποτελεί αναμφίβολα η εξαγορά της Enel Romania, η οποία εισέφερε 230 εκατ. στην καθαρή κερδοφορία του Ομίλου το 2023, παρά το γεγονός ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου. Συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς, οι επενδύσεις της ΔΕΗ το 2023 ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 800 εκατ. δαπανήθηκαν σε έργα ΑΠΕ και στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2022.