Τη συνέχιση της πτωτικής πορείας της εγχώριας χονδρικής ηλεκτρισμού και τον Μάρτιο πιστοποιεί το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε πτώση κατά 8%. Κι αυτό γιατί η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς έκλεισε στα 67,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 73,61 ευρώ ανά MWh τον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα πράσινα τιμολόγια των περισσότερων προμηθευτών για τον Απρίλιο δεν κατέγραψαν ανάλογη υποχώρηση. Αντίθετα, οι χρεώσεις έμειναν σταθερές ή μειώθηκαν μόνο στην περίπτωση πέντε προμηθευτών, οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση των εκπτώσεών τους.
Την ίδια στιγμή, ο όγκος των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας «φωτογραφίζει» σημαντική σταθεροποίηση της κατανάλωσης σε μηνιαία βάση, αφού οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας άγγιξαν τις 4.548 Γιγαβατώρες (GWh), από 4.543 GWh τον Ιανουάριο. Στον αντίποδα, ο όγκος συναλλαγών ήταν αισθητά μεγαλύτερος από τον Μάρτιο του 2023, όταν είχε αγγίξει τις 4.098 Γιγαβατώρες.
Συνεχίζεται η «επέλαση» των ΑΠΕ
Οι ΑΠΕ διατήρησαν την πρωτιά στη συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα – και μάλιστα με διαφορά, καθώς το μερίδιό τους διαμορφώθηκε στο 40%, όσο και τον προηγούμενο μήνα. Αν μάλιστα προστεθούν και τα υδροηλεκτρικά, που το μερίδιό τους διαμορφώθηκε σε 4% (από 5% τον Φεβρουάριο), τότε το συνολικό ποσοστό των «καθαρών» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κινήθηκε στο 44%.
Αυτό σημαίνει πως για έναν ακόμη μήνα περίπου 1 στις 2 κιλοβατώρες της ζήτησης καλύφθηκαν από πηγές παραγωγής οι οποίες έχουν πλήρως «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής ήταν οι μονάδες φυσικού αερίου, το ποσοστό των οποίων ανήλθε στο 34%. Η συμμετοχή τους ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε ανέλθει στο 29%.
Ακολούθησαν οι εισαγωγές με 16%, μειωμένες σε μηνιαία βάση. Τον προηγούμενα μήνα ήταν στο 20%. Απειροελάχιστη ήταν η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, με το ποσοστό τους να περιορίζεται στο 2% (από 4% τον Φεβρουάριο).
Κοντά στο 50% το μερίδιο της ΔΕΗ
Στο «μέτωπο» των μεριδίων των προμηθευτών ρεύματος, η ΔΕΗ κατέγραψε και αυτό τον μήνα μικρή υποχώρηση, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 50,85%, από 51,89% ένα μήνα νωρίτερα. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα δεδομένα στην προμήθεια έχουν αλλάξει σημαντικά από τον Ιανουάριο, με την ανάληψη από τις αρχές του έτους της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Protergia, η οποία σηματοδότησε και την «αυλαία» στην πολυετή συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Η συνέπεια ήταν το μερίδιο της ΔΕΗ να περιορισθεί έτι περαιτέρω, έπειτα από την υποχώρηση που σημείωσε μέσα στο 2022, με την έναρξη της εκπροσώπησης από την ΗΡΩΝ των «πράσινων» PPAs που έχει υπογράψει η δημόσια επιχείρηση με τη Viohalco και την ΤΙΤΑΝ. Ως συνέπεια, έγινε ένα ακόμη βήμα στο σχέδιο της ΔΕΗ να μειώσει τη «θέση» της στην προμήθεια, με δεδομένο ότι αποτελεί μόνιμη ευρωπαϊκή επιταγή ο περιορισμός κάτω από το 50% του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» στην ελληνική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο της Protergia διαμορφώθηκε στο 15,56%, από 14,93% τον Ιανουάριο. Αν προστεθεί το ποσοστό της Volterra (1,86%), που έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos, τότε το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται στο 17,42%, από 16,76%.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους παρόχους, την τρίτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 12,24%, από 11,77% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε η Elpedison με 6,3% (από 6,83%), η NRG με 5,4% (από 5,44%), η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,51% (από 3,4%), η ZeniΘ με 2,42%, η Volton με 1,22%, η ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,18% και η Eunice με 0,15%.