Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες για να προχωρήσει, εφόσον, βέβαια, δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο τις επόμενες ημέρες, ένα ακόμα deal στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή. Ενδεχομένως και πριν το Πάσχα, ήτοι έως τα τέλη Απριλίου, να έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες, αν τελικά πάνε όλα καλά, στο μέτωπο των επαφών ανάμεσα σε Ελλάκτωρ και Motor Oil, του ομίλου Βαρδινογιάννη, για τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της πρώτης στον τομέα περιβάλλοντος, Ηλέκτωρ.
Μάλιστα, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια για την αποτίμηση, ήτοι το τίμημα ενός πιθανού deal, κάπου στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ (έχουν ακουστεί και υψηλότερα νούμερα προς τα 120 εκατ.), ωστόσο, τόσο το αν «κλείσει» τελικά η συμφωνία, που φαίνεται να αποτελεί πρόθεση και των δύο πλευρών, όσο και το timing, όπως βέβαια και το ύψος του τιμήματος, θα φανούν επισήμως προσεχώς. Όπως και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία δέουσας επιμέλειας (Due Diligence) στην Ηλέκτωρ από τη Motor Oil με προοπτική να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί η οικονομική προσφορά από πλευράς του ομίλου Βαρδινογιάννη.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ αποτελεί τον βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (που μετοχικά ελέγχεται κατά 45% από τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh Invest) στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω της Motor Oil, που επίσης ελέγχει σχεδόν το 30% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να επιθυμεί το περαιτέρω «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της, αυτή τη φορά όχι μόνο στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων. Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στην αποτίμηση, η συναλλαγή θα προχωρήσει με την Motor Oil να ενισχύει τη δραστηριότητά της στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας.
Ήδη, πάντως, η Motor Oil διαθέτει παρουσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω θυγατρικών (π.χ. η εξιδεικευμένη στον τομέα Thalis), συμμετέχει σε πλήθος σχετικών διαγωνισμών για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και διαχείριση αποβλήτων (δημόσια έργα ή ΣΔΙΤ), ενώ τυχόν απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ αναμφίβολα θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην εν λόγω αγορά, αλλά, παράλληλα, θα σημάνει και την αποχώρηση της ΕΛΛΑΚΩΡ από μία δραστηριότητα με ενδιαφέρον και προσφορά σε μεγέθη.
Τι έχει προηγηθεί
Θυμίζουμε ότι ήδη οι δύο πλευρές έχουν κάνει το πρώτο μεταξύ τους deal για θυγατρικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την Motor Oil να έχει εξαγοράσει την δραστηριότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό που πάντως δεν έχει γίνει γνωστό, αναφορικά με την ΗΛΕΚΤΩΡ, είναι αν σε ενδεχόμενη πώλησή της τελικά θα προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών του και ο Λεωνίδας Μπόμπολας, που ελέγχει ποσοστό μικρότερο του 6% στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων.
Το αποτύπωμα της ΗΛΕΚΤΩΡ
Για το σύνολο του 2023 ακόμη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα, κατά συνέπεια, βάσει των στοιχείων 9μήνου του περασμένου έτους, ο τομέας περιβάλλοντος είχε κύκλο εργασιών 74,9 εκατ. ευρώ, έναντι 88,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα 2022 (-15%) και λειτουργική κερδοφορία στα 11,1 εκατ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα το 9μηνο 2022 (11,3 εκατ.). Η ΗΛΕΚΤΩΡ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για έργα συνολικού προϋπολογισμού κατασκευαστικού αντικειμένου 42 εκατ. ευρώ, εντός του γ’ τριμήνου 2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ υπέγραψε συμβάσεις που αυξάνουν το κατασκευαστικό της αντικείμενο κατά 19 εκατ., ενώ υπέβαλε προσφορές για έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπέγραψε 3 νέες συμβάσεις έργων με κατασκευαστικό αντικείμενο (μερίδιο εταιρείας) 26,5 εκατ. ευρώ για έργα σε Χερσόνησο Ηρακλείου, Πόρο και Αττική. Στο σύνολο του 2022 είχε κύκλο εργασιών 120,9 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 13,28 εκατ. ευρώ αλλά και καθαρά κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ.
Η Ηλέκτωρ αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από 20 χρόνια επιτυχούς πορείας. Η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει επιτρέπει στην εταιρεία να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης της βιοαερίου και βιομάζας. Ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρουσία σε 8 χώρες, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο της δραστηριότητάς της. Διαχειρίζεται ετησίως 950.000 τόνους αποβλήτων, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, 4 μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 34 MW και 3 αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW. Η παρουσία της Ηλέκτωρ στην αγορά ενισχύεται μέσω της γερμανικής θυγατρικής της Herhof GmbH, η οποία έχει αναπτύξει τις καινοτόμες μεθόδους της βιολογικής ξήρανσης και κομποστοποίησης σε κλειστούς βιοαντιδραστήρες οι οποίες εφαρμόζονται σε περισσότερες από 50 συνολικά εγκαταστάσεις παγκοσμίως.
Η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας θα εξυπηρετήσει τους στόχους της Motor Oil για ενίσχυση παρουσίας στον ευρύτερο τομέα κυκλικής οικονομίας. Από την πλευρά της η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που έχει ήδη «μαζέψει» ρευστότητα 650 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης του 25% της Άνεμος στην Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil, είχε προηγηθεί το 2022 η πώληση αρχικά του 75%), της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, από την οποία η Ελλάκτωρ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ (επιπλέον 114 εκατ. καταβάλλονται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού της ΑΚΤΩΡ) και του Smart Park στην Fourlis (εισπράττοντας 93 εκατ. ευρώ). Προφανώς, η ταμειακή θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω εάν ολοκληρωθεί ένα deal για την ΗΛΕΚΤΩΡ. Έτσι, θα είναι και ευκολότερο να επιβεβαιωθεί το σενάριο που κυκλοφορεί στην αγορά, και δεν έχει διαψεύσει η διοίκηση της εισηγμένης, περί πιθανής επικείμενης απόφασης για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της, σε συνδυασμό πάντα με τις ανάγκες χρηματοδότησης που υπάρχουν για μεγάλα έργα (παραχωρήσεις).