Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ βρίσκονται πάνω από 72.000 ακίνητα, ωστόσο, αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν πρωτίστως τουριστικά assets. Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση της εταιρείας εν λειτουργία».
Ως γνωστόν, η ΕΤΑΔ ετοιμάζει διαγωνισμό για την καταγραφή – αποτίμηση σχεδόν 3 χιλ. ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Από τη νέα διαδικασία αποτίμησης με βάση τον παραπάνω διαγωνισμό, η κ. Χατζηγεωργίου εκτίμησε πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα εμπορευματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι η τακτοποίηση και η κατηγοριοποίηση ακινήτων.
Ο νέος σύμβουλος και το εγχείρημα για το «πακέτο» των 36 χιλ. ακινήτων
Στο μεταξύ, χτες το Υπερταμείο, μητρική της ΕΤΑΔ, δημοσιοποίησε την προκήρυξη ανάδειξης συμβούλου που θα συμμετείχε σε διαδικασίες για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης αξιοποίησης των δημόσιων assets της εν λόγω θυγατρικής. Πρόκειται για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την εφαρμογή συμφωνίας πλαίσιο για την χαρτογράφηση καταχώρηση, εγγραφή, εκτίμηση και ωρίμανση των real etate assets θυγατρικών του Υπερταμείου.
Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι μεγάλο, και για αυτό προβλέπεται η παράδοση των πορισμάτων εντός διετίας μετά την ανάθεση, καθώς αφορούν στην καταγραφή, κατηγοριοποίηση και εν τέλει αποτίμηση. Η προθεσμία υποβολής προσφορών ορίζεται για τις 20 Μαΐου 2024, ενώ το budget αμοιβής για τον οικονομικό σύμβουλο ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, γενικότερα το εγχώριο Growthfund στοχεύει στη σύναψη Συμφωνίας Πλαίσιο με μέγιστο αριθμό εννέα (9) σχήματα/εργολάβους, στους οποίους έχει ανατεθεί η ευθύνη ελέγχου έως και 36.000 ακινήτων - περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε καθορισμένες θυγατρικές του Υπερταμείου, συγκεκριμένα στην ΕΤΑΔ. Ο ρόλος τους θα περιλαμβάνει την επικύρωση των πληροφοριών του ενεργητικού και την αξιολόγηση της ετοιμότητας κάθε περιουσιακού στοιχείου προς εμπορευματοποίηση. Ο Project Management Office (PMO) είναι υπεύθυνος για τη διευθέτηση «παρτίδων» ακινήτων, κάθε μία εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 περιουσιακά στοιχεία, σε βάση 3 - 4 μηνών. Αυτά τα assets θα είναι «κατανεμημένα σε εννέα επιλεγμένα σχήματα, αποτελούμενα από εκτιμητές, νομικούς, τεχνικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες, που θα παρέχουν καθορισμένες υπηρεσίες.
Όπως και παλιότερα έχει αναφέρει το insider.gr, η διοίκηση του Υπερταμείου, υπό τον Γρ. Δ. Δημητριάδη, σχεδίαζε διαγωνισμό για την καταγραφή περίπου 35 χιλιάδων ακινήτων, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής δημόσιας real estate περιουσίας της ΕΤΑΔ (50%). Ως γνωστόν η θυγατρική του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου (Υπερταμείο – ΕΕΣΥΠ), ΕΤΑΔ, διαθέτει περί τα 69-70 χιλιάδες ακίνητα κάθε μορφής και χρήσης (οικόπεδα, χωράφια, γραφεία, τουριστικά, εμπορικά κ.α.), εκ των οποίων περίπου το 5)% θεωρούνται καταπατημένα.
Πρόσφατα, Υπερταμείο και ΕΤΑΔ προχώρησαν σε ενός είδους «διαγωνιστικό» έλεγχο – «ακτινογραφία» επιλέγοντας ένα «πακέτο» ακινήτων περίπου 500 τον αριθμό, από τα οποία έμειναν εκτός τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά ο υπόλοιπος τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε σε όλα τα είδη της real estate περιουσίας.
Θυμίζουμε ότι το fund επέλεξε έναν σύμβουλο (κοινοπραξία με leader την EY, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού), ο οποίος ολοκλήρωσε την καταγραφή και την αποτίμηση δείγματος 500 περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ. Από τον «πιλότο» έγινε καταγραφή και κατηγοριοποίηση και των 500 ακινήτων, ενώ αποτιμήθηκαν πλήρως 109 ακίνητα. Τελικός στόχος είναι ένα μεγάλο έργο αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας, η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης για 36.000 ακίνητα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς το 47% των πρώτων 500 ακινήτων που αποπειράθηκε η ΕΤΑΔ να καταγράψει δεν μπορούν να εντοπιστούν ή είναι καταπατημένα. Είναι ένα σαφές δείγμα της χρόνιας παθογένειας στη διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
Οι άλλες κινήσεις
Για να επανέλθουμε στο φόρουμ των Δελφών, στο πλάνο διατηρείται, όπως ανάφερε η κ. Χατζηγεωργίου, η εσωτερική αναδιάρθρωση της εταιρείας αλλά και η σύνδεση του δημόσιου φορέα με την πραγματική αγορά. Πέραν των παραπάνω, η ΕΤΑΔ έχει ήδη δημοσιεύσει το διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Πόλου στο Φάληρο, με στόχο τη μακροπρόθεσμη μίσθωση για 40+10 χρόνια, έχει αναβαθμίσει την αξιοποίηση σειρά assets, όπως χιονοδρομικά κέντρα αλλά και Ξενία (ξενοδοχειακές μονάδες- τοπόσημα).