Ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο που δίνει τη δυνατότητα για διανομή του 25% των φετινών κερδών ως μέρισμα το 2025, παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα υπέβαλε στα μέσα Απριλίου το αίτημά της στον SSM για τη διανομή μερίσματος φέτος, του 10% των κερδών του 2023 (περίπου 80 εκατ. ευρώ), οι συζητήσεις με τον επόπτη συνεχίζονται ομαλά και η έγκριση για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος ύστερα από 16 χρόνια, αναμένεται τον Ιούνιο.
Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, με ενσωματωμένη την προοπτική διανομής μερίσματος 25% το 2025 από τα κέρδη του 2024, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώνεται στο 13,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,5% (από 13,3% και 18,2% αντίστοιχα στο τέλος του 2023 με υπολογισμό για διανομή του 10% των κερδών). Όπως είπε η Διοίκηση, η επίτευξη των στόχων του business plan και το επιταχυνόμενο χτίσιμο μαξιλαριών, δημιουργεί τις προοπτικές σημαντικής αξίας για τους μετόχους της Τρ. Πειραιώς.
- Διαβάστε ακόμα - Τρ. Πειραιώς: Στα 80 εκατ. ευρώ το προς διανομή μέρισμα του 2023 - Στο 16,5% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων
Στη δυναμική εκκίνηση της χρονιάς, η Τρ. Πειραιώς πέτυχε ή και υπερέβη τους στόχους που είχε θέσει η Διοίκηση και παρουσίασε εξομαλυμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή 21 σεντς (ευθυγραμμισμένα με το guidance για περίπου 80 σεντς στο έτος) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 16,5% έναντι στόχου 14% το 2024.
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ευχαρίστησε προσωπικά τους επενδυτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, υποβάλλοντας προσφορές 11 δις. ευρώ, υπεράνω κάθε προσδοκίας, σε μια συναλλαγή αξίας 1,35 δις. που ήταν και η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο 2024 η μετοχική δομή της Πειραιώς ήταν: διεθνείς θεσμικοί επενδυτές 86%, 6% εγχώριοι θεσμικοί και 8% εγχώριο retail.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι το α΄ τρίμηνο 2024 αποτελεί ορόσημο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως ιδιωτική, ενώ αποτελεί επίσης την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση της Τράπεζας σε επίπεδο καθαρών εσόδων προμηθειών, λειτουργικών εξόδων και κόστους πιστωτικού κινδύνου. Ο κ. Μεγάλου ξεχώρισε ως το σημαντικότερο επίτευγμα αυτών των αποτελεσμάτων, το κόστος κινδύνου, το οποίο υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 17 μονάδων βάσης, ή 51 μονάδες βάσης συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των εξόδων συνθετικών τιτλοποιήσεων.
Ο δείκτης NPE το α΄ τρίμηνο διατηρήθηκε στο 3,5% και η κάλυψη των NPE από προβλέψεις στο 60%. Ερωτηθείσα αν σκοπεύει να προχωρήσει σε επαναγορές εξυγιασμένων χαρτοφυλακίων δανείων, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς είπε ότι είναι ένα δύσκολο τεχνικά θέμα που αποτελεί δουλειά του μέλλοντος καθώς απαιτεί περισσότερα στοιχεία για την πορεία των δανείων αυτών. Η νούμερο ένα προτεραιότητα τώρα είναι να διαφυλάξει το χαρτοφυλάκιο από νέες επισφάλειες, αναφέρθηκε.
Ερωτώμενη για τα ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα/ενέχυρα), η Διοίκηση της Πειραιώς είπε ότι εξετάζει πωλήσεις μέσω συνεργασιών και ότι υπολογίζει ετησίως έσοδα 150 εκατ. ευρώ από οργανικές πωλήσεις και αποεπενδύσεις.
Αναφερόμενη στα επιτοκιακά έσοδα, η Διοίκηση είπε ότι το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1ο τρίμηνο 2024, στο 2,1%, ενώ επί του παρόντος το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται άνω του 2,5%. Συνολικά, ο δείκτης καθαρού περιθωρίου επιτοκίου παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,71%, σε σύγκριση με 2,77% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,42% ένα χρόνο πριν. Η Τράπεζα έχει καθαρό επιτοκιακό περιθώριο από τα καλύτερα στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.
Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα προμηθειών, με την αύξηση στο τρίμηνο να προέρχεται από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών, τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και τις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής, ενώ τα έσοδα από μισθώματα βελτιώθηκαν επίσης. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού ανήλθαν σε 0,76%, 2 μ.β. αυξημένα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 9 μ.β. σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2023. Τα έσοδα από προμήθειες έχουν αυξηθεί κατά 20% την περίοδο 2020 – 2023.
Η Διοίκηση ανέφερε ότι η Τρ. Πειραιώς ήταν πρωταθλήτρια σε μείωση κόστους, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα να διαμορφώνονται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 193 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% ετησίως, λόγω των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών μείωσης κόστους και βελτιστοποίησης πόρων
Η Διοίκηση επεσήμανε επίσης την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων και επαναβεβαίωσε τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ το 2024.
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 6% ετησίως το 1ο τρίμηνο 2024, και διαμορφώθηκε στα 30 δισ., παρότι μειώθηκε οριακά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τελευταίο σχετίζεται κυρίως με την εποχικότητα, καθώς οι αυξημένες αποπληρωμές (800 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο) αντιστάθμισαν την καλή εκκίνηση της χρονιάς στις εκταμιεύσεις δανείων. Οι εκταμιεύσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» ανήλθαν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο (σωρευτικά η Τράπεζα έχει χορηγήσει περίπου 140 εκατ. ευρώ), ενώ οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης 50 εκατ. το α΄ τρίμηνο και σωρευτικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.